PUTIN: Umjereni konzervativizam je ruska nacionalna strategija

0
195

Ruski predsjednik Vladimir Putin promovisao je novu nacionalnu strategiju koja podrazumijeva da je Rusija umjereno konzervativna zemlja, spremna da štiti svoje nacionalno i istorijsko nasljeđe i da odbacuje nove zapadne vrijednosti i nove ideologije koje joj se nameću, procjenjuje “Geopolitika”.

Time je Putin Rusiju definitivno odvojio od Zapada i njegovog društvenog i ideološkog modela. Putinov govor na nedavnoj Međunarodnoj konferenciji debatnog kluba “Valdaj” u Sočiju, prema mnogim političkim analitičarima, označio je prekretnicu i sigurno će postati predmet mnogih analiza.

Ruski lider je najavio stvaranje nove ruske ideologije – umjereni konzervativizam – i promjenu ekonomskog modela, odnosno kraj kapitalizma.

“Konzervativizam nije ono što ometa put prema vrhu i koračanje naprijed, već ono što sprečava da se ide nazad i prema dolje, prema haosu”, poručio je Putin.

On je objasnio da novi konzervatizam znači uzimanje pozitivnih stvari iz prošlosti i kretanje, polako i oprezno, prema budućnosti, bez naglih i revolucionarnih potresa, kao i bez raznih bioloških, socijalnih i filozofskih eksperimenata. Putin je posebno odbacio udare na porodicu, na djecu kojoj se na Zapadu danas još od vrtića nameće da sama odlučuju o tome žele li biti muško, žensko ili nešto treće.

Ruski lider je poručio da takvi zahtjevi prema djeci ulaze i u sferu “krivične odgovornosti protiv čovječnosti, jer djeca ne mogu da donose takve odluke, a to zna svaki dječiji psiholog”. Oduzimaju im se roditelji, odnosno ukidaju pojmovi “otac” i “majka” i uvode brojni drugi eksperimenti pod formom navodnih naučnih dostignuća odnosno “napretka”. “Kome se to sviđa neka tako radi. To je njihovo pravo i mi u to ne ulazimo.

Ali, ne ulazite ni vi u naše”, poručio je Putin. On je naveo da Rusija takve ideologije neće prihvatiti niti ih sprovesti u svoj pravni poredak kroz nova zakonska ili ustavna rješenja.

Kako komentariše “Geopolitika”, Putin u vrijeme globalne geopolitičke borbe shvata važnost ideologija za homogenizaciju nacije, odnosno pogubnost za državu i naciju kada ideologija ne postoji i kada dolazi do izgubljenosti i lutanja, prije svega mladih.

Takođe, Putin je izazvao snažan utisak stavom da je savremeni kapitalistički model ekonomskog razvoja pao u tešku krizu i da izlaza iz nje nema, te da je u blisko vrijeme neophodno pronaći novu formulu za razvoj ekonomije kako u Rusiji tako i u cijelom svijetu koja se ne smije oslanjati na stari kapitalistički model.

(Srna)

Ostavite komentar