Radenko Smiljanić ponovo izabran za predsjednika sindikata “Alumine”

0
491

Dosadašnji predsjednik Sindikalne organizacije metalske industrije i rudarstva kompanije “Alumina” iz Zvornika Radenko Smiljanić ponovo je izabran na ovu funkciju.

Izbornoj skupštini na kojoj je izabran i novi Sindikalni odbor od 15 članova, prisustvovao je predsjednik Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske i Tane Peulić.

Na Izbornoj skupštini razmatran je i rad Sindikalne organizacije u protekle četiri godine, te je istaknuto da je ostvaren veoma korektan socijalni dijalog sa poslodavcem u kome su ostvareni značajni rezultati kada je riječ o poboljšanju materijalnog položaja i prava radnika “Alumine”.

Smiljanić je, nakon Izborne skupštine, rekao da je Sindikalni odbor u protekle četiri godine uradio nekoliko značajnih pomaka, među kojima su i korektni pregovori sa poslodavcem u kojima je ostvareno povećanje prosječne plata za 180 KM.

On je naglasio da Sindikat “Alumine” tradicionalno radnicima pruža pomoć, koja se odnosi na liječenja, rekreacije, kao i sve ono što je u nadležnosti sindikata koji prati materijalni aspekt zaposlenih radnika.

Smiljanić je rekao da fabrički sindikat više od pet godina zaredom novčano pomaže vjenčanja radnika koji stupaju u brak, te razvija i druge društvene odnose u interesu radnika i kolektiva, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću kompanije “Alumina”.

“Za radnike koji stupaju u brak Sindikat izdvaja po 300 KM, za rođenje prvog djeteta 400 KM, drugog 500 KM, trećeg 600 KM i tako redom”, rekao je Smljanić i naglasio da se porodicama sa četvoro i više djece, takođe, pruža odgovarajuća pomoć, odnosno pokloni.

Smiljanić je istakao da je fabrički Sindikat dobro organizovan, da kontinuirano ima više od hiljadu članova.

On je rekao da se naredni zadaci Sindikata ogledaju kroz prizmu poslovanja kompanije “Alumina”.

“Stalo nam je do toga da radnički standard raste iz godine u godinu, ali to direktno zavisi i od sveopšte situacije koja je vezana za poslovanje kompanije, za nove proizvode, investicije, a time i nova radna mjesta, pa se shodno tome postavljamo na najbolje mogući način”, pojasnio je Smiljanić, koji je doktor tehnoloških nauka.

Predsjednik Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske Tane Peulić naglasio je da Sindikalna organizacija “Alumine” svojim radom i aktivnostima predstavlja primjer u Savezu sindikata.

“Ovo je jedna od najboljih i najmasovnijih organizacija radnika u Sindikatu metalske industrije i rudarstva Republike Srpske”, rekao je Peulić i dodao da je “Alumina”, zahvaljujući rukovodstvu Sindikata i menadžmentu kompanije, pravi primjer u Republici Srpskoj kako treba da se odvija socijalni dijalog između predstavnika radnika i poslodavca.

(Srna)

Ostavite komentar