STRUČNJACI TVRDE: Samo vakcinacija može ubrzati sticanje kolektivnog imuniteta

0
232

Nakon stabilizacije epidemiološke situacije tokom ljeta u Republici Srpskoj ponovo je došlo do porasta broja zaraženih virusom korona, a ono što posebno uznemirava stručnjake je povećan broj smrtnih slučajeva.

Nadležni upozoravaju da uz pridržavanje protivepidemioloških mjera vakcinacija predstavlja najefikasniji način stavljanja virusa pod kontrolu.

Dr Antonija Verhaz/ USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Načelnica Klinike za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, prof. dr Antonija Verhaz kaže da je klinička slika oboljelih nepromijenjena od samog početka.

„U početku smo govorili da je riječ o oboljenju koje je veoma slično gripi, upoređujući simptome kao što su povišena temperatura, kašalj, bolovi u mišićima, kostima, opšta slabost. Ubrzo smo se uvjerili da sličnosti ima, ali da se ipak radi o multisistemskoj bolesti koja se manifestuje najčešće respiratornim simptomima“, kaže prof. dr Verhaz.

Prema njenim riječima do rasta broja zaraženih došlo je prvenstveno zbog toga što je vakcinacija naišla na otpor kod dijela populacije.

„Mi smo se radovali kada smo dobili vakcinu misleći da će ona promijeniti tok pandemije, međutim desilo se nešto što nismo očekivali, a to je da je dio populacije odgovorio velikim otporom na vakcinaciju pokazujući da nije baš siguran u vakcine u smislu efikasnosti ili sigurnosti i to je zaista dalo prostora virusu da se širi u opštoj populaciji. Tu je naravno i faktor nepridržavanja protivepidemioloških mjera“, kaže prof. dr Verhaz.

Verhaz naglašava da je vakcinacija u istoriji medicine mijenjala tok epidemija i da samo ona može ubrzati sticanje kolektivnog imuniteta.

„Farmaceutske kuće su na početku upozorile da vakcine neće imati visoku efikasnost, ali da osobe koje su kompletno vakcinisane ne bi trebalo da imaju tešku kliničku formu bolesti“, kaže prof. dr Verhaz i dodaje da vakcina protiv virusa korona djeluje kao i sve ostale vakcine, te da ima za zadatak proizvodnju vještačkog imuniteta koji bi trebao da nas čuva od infekcije.

Pojedine zemlje počele su vakcinaciju trećom dozom, a prema riječima prof. dr Verhaz treća doza se preporučuje pacijentima koji se nalaze u riziku od COVID-19.

To su,  navodi ona, prije svega zdravstveni radnici, hronični pacijenti koji po stanju svog imunološkog sistema ne odgovaraju baš adekvatno na vakcine, transplantirani, kao i svi pacijenti koji su u nekom vidu imunodeficijencije.

Dr Slavica Zeljković

I načelnica Urgentnog centra UKC Republike Srpske, dr Slavica Zeljković navodi da je uz nepoštovanje protivepidemioloških mjera rastu broja zaraženih doprinijela slaba, nepotpuna i nedovoljna vakcinisanost stanovništva.

„Mi u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske pri prijemu pacijenata vodimo evidenciju o broju vakcinisanih koji su hospitalizovani, tako da će nakon ovog talasa sigurno biti neki zvanični podaci o broju hospitalizovanih, teških oblika ili smrtnih ishoda vakcinisanih ili nevakcinisanih. Ono što viđamo kroz naše prijemne ambulante je da je taj odnos broja vakcinisanih i nevakcinisanih daleko veći u korist nevakcinisanih“, kaže dr Zeljković.

Slaba edukacija stanovništva o zdravlju se, prema njenim riječima sada jasno vidi kroz vakcinaciju.

„Naš narod je očigledno zdravstveno neprosvećen. Stalno ponavljamo da pacijent kada donosi zaključke o svom zdravlju treba da bira izvore informacija. Svakako treba poslušati savjet i preporuke ljekara i zvaničnih institucija zemlje i regiona u kojem živimo“, zaključuje dr Zeljković.

(Aldijana Mirković)

 

Ostavite komentar