Rankić: Stambeni kontejneri za sedam dana na adresama kupaca

0
444

Zahvaljujući potpunoj fleksibilnosti i mobilnosti, uz značajnu uštedu prostora i vremena, modularna gradnja posljednjih godina dostigla je sami vrh među svjetskim trendovima ove oblasti.

Prepoznavši stalnu tendenciju usavršavanja i sve veće interesovanje za ovakvim vidom gradnje, kompanija Ekonomik iz Srebrenice tračak svjetskog trenda donijela je i na naše područje, te za tri godine, koliko postoji na tržištu BiH, od proizvodnog pogona skromnih kapaciteta izrasla u regionalnog lidera oblasti.

Proizvodni pogon Ekonomik Groupa danas zapošljava blizu stotinu Srebreničana, ostvaruje promet u visinu od 7 miliona evra i svoje proizvode izvozi u 25 različitih zemalja svijeta.

Vlasnik kompanije Bojan Rankić u razgovoru za Banjaluka.net istakao je da je potražnja za montažnim kontejnerima zbog mogućnosti njihove različite primjene, te lakog i brzog prilagođavanja uslovima terena u periodu pandemije porasla,  a oblast modularne gradnje doživjela svoju ekspanziju.

„U uslovima poslovanja, kakve je diktirala pandemija virusa korona kompanija Ekonomik se nije suočila sa većim problemima. Djelatnost kojom se kompanija bavi u tom periodu je procvjetala, što se odrazilo i na poslovne rezultate kompanije. Prošle godine ostvarili smo promet od 7 miliona evra i zaposlili preko 25 novih radnika“, poručio je Rankić.

Stambeni, montažni kontejneri na našim prostorima postali su popularni posljednjih godina, da bi svoju potpunu afirmaciju dostigli tek u vremenu pandemije, kada su prepoznate sve prednosti ovog svjetskog trenda. Kada se javila ideja za ovakvim vidom biznisa?

Ideja je potekla prije 10 godina, kada smo pokrenuli našu proizvodnju u Srbiji. Iskoristili smo povećan broj gradilišta i investicija, dizajnirali pristupačne i multifunkcionalne montažne kontejnere, proizveli ih i plasirali, prvo na tržište Srbije, a potom i na teritoriju svih zemalja u regionu. Rast potražnje za ovakvim vidom proizvoda zbog njegovog modernog izgleda i funkcionalnosti učinio je da smo danas jedna od vodećih kompanija u oblasti modularne gradnje, u regionu. Prošle godine ostvarili smo izvoz u 25 zemalja u regionu i šire. Sve veći broj građana danas teži da uz značajne uštede  vremena i novca riješi stambeno pitanje, ali i obezbjedi mjesto za odmor i relaksaciju, a stambeni kontejneri su se zbog svojih karakteristika nametnuli kao idealno rješenje. Pored toga, spektar mogućnosti njihove primjene je mnogo širi, što se pokazalo i u vremenu pandemije, kada se veliki broj kontejnera koristio za trijažne punktove.

Zastupljeni smo u svim zemljama regiona i gotovo nema nijednog velikog gradilišta, a da se ne možete sresti jedan od naših objekata. Samim tim mi smo podigli svijest o modularnoj gradnji na našem području i njenim prednostima, od kojih je najznačajnija ušteda vremena i novca. Pored primjene montažnih kontejnera u svrhu objekta za trijažu, pandemija nam je donijela još jednu prednost, gdje se kod velikog broja građana javila želja za povratkom na selo, za šta su im potrebni osnovni uslovi. Da bi sagradili stambeni objekat potrebno je mnogo više vremena, a sada vrlo jednostavno kupovinom jednog ili dva odvojena modula kontejnera, koji mi montiramo za tri do četiri časa oni mogu da se usele na svoje imanje ili mjesto koje su odabrali za odmor. Tako da smo mi upoznali i pozitivnu stranu pandemije i prepoznali je kao poslovnu priliku, koju smo iskoristili i nastavili da se širimo i razvijamo.

Šta biste istakli kao trend na našim prostorima u oblasti gradnje kojom se bavite?

Najveći trend što se tiče modularne gradnje su kućice za odmor ili promotivni kontejneri. To su kontejneri koje bilo koja kompanijea, bez obzira na djelatnost kojom se bavi vrlo lako može da iskoristi za prezentaciju svojih proizvoda, neposredno sa potencijalnim kupcima, direktno na terenu. Kompanije jednostvano mogu da zakupe teren na kojem žele da izlože svoje proizvode, a montažom promotivnih kontejnera za dan mogu da dobiju objekat koji će im poslužiti u te svrhe. Takav trend vuče porijeklo iz SAD i razvijenih evropskih zemalja, gdje je iskorišten manjak slobodnog vremena građana i gdje su se proizvodi izlagali na putu od kuće do radnog mjesta. Tada na putu do posla u određenim slučajevima možete da prođete i pored dvije ili više prodavnice određenih proizvoda. Tako da razne su namjene i prepoznate mogućnosti montažni kontejnera.

Pored jedinstvenosti na domaćem tržištu u pogledu djelatnosti kojom se kompanija bavi, koje su prednosti koje Ekonomik izdvajaju od konkurencije?

Prvenstveno se trudimo da to bude brzina isporuke i kvalitetan proizvod koji kupci mogu da dobiju u svakom momentu. Mi trenutno proizvodimo od 150 do 170 odvojenih modularnih jedinica mjesečno, a u određenim mjesecima ta brojka ide i do 200. Svaki kupac dobija svoj kontejner od sedam do deset dana, ukoliko je riječ o posebnim standardima i zahtjevima. U slučaju kada je proizvod prema važećim standardima, isporuka može da ide i brže. Tako da bih to izdvojio kao veliku prednost Ekonomika i nešto što nas izdvaja u odnosu na druge. Nastojaćemo da i dalje budemo maksimalno prilagodljivi zahtjevima kupca.

Prošla godina protekla je u znaku društveno-ekonomskih poremećaja uslijed pandemije virusa korona. Pored zdravstvenih, negativne posljedice nisu zaobišle ni privredu. Sa kakvim poslovnim rezultatima ste u takvim uslovima završili prošlu godinu?

Kompanija Ekonomik group iz Srebrenice uspješno posluje već tri godine. Iz godine u godinu bilježimo sve bolje i bolje poslovne rezultate. U prethodnoj, 2020. godini mi smo proizveli, prodali i isporučili preko 2.000 odvojenih kancelarijskih modula, što je preko 7 miliona evra godišnjeg prometa. Isto tako, u prošloj godini smo zaposlili preko 25 novih radnika i sada trenutno imamo blizu 100 zaposlenih. Kada govorimo o poslovanju u izazovnim vremenima, kakvo je sigurno pandemija, moram da naglasim da se mi nismo susreli sa značajnijim problemima. Pored broja zaposlenih, nama je u tom periodu porastao i izvoz, gdje smo izvozili mnogo više nego što je to bio slučaj u standardnim situacijama. Sada nam se trenutno pojavljuje mali problem, ali to je više zbog situacije na globalnom nivou gdje imamo određene poteškoće sa isporukom termoizolacionih panela, sirovinom koja se koristi kao ispuna u panelima i koju koristimo u proizvodnji.

Društvenu odgovornost kompanije na čijem ste čelu pokazali ste nakon zemljotresa koji je ostavio značajne posljedice na objekte u Kostajnici i Kozarskoj Dubici. Planirate li i u narednom periodu da nastavite sa sličnom praksom i svoj rad posvetite tom segmentu?

Naravno. Mi svake godine planiramo budžet za donacije, sponzorstva i humanitarne svrhe. Prošle godine smo taj budžet sukcesivno koristili do septembra, dok smo u ovoj godini, upravo zbog tih teških situacija uslijed zemljotresa koji se desio i Republici Srpskoj i Hrvatskoj, taj budžet već polovinom februara potrošili. U narednom periodu planiramo da, koliko budemo u mogućnosti, ta sredstva povećamo i pomognemo porodicama kojima je ta pomoć neophodna. Što se tiče pomoći Kostajnici, mi smo se udružili i zajedno sa Vladom Republike Srpske i premijerom Viškovićem pomogli stanovništvo u zemljotresom pogođenim područjima. Vlada Srpske je pomogla sa tri stambena kontejnera, a mi smo donirali četvrti. Tako smo isto uradili i u Kostajnici i Kozarskoj Dubici. Takođe, pomogli smo našoj pravoslanoj crkvi u Hrvatskoj i donirali određeni broj kontejnera Srpskom narodnom vijeću u Hrvatskoj, a pomoć nije izostala ni određenim pojedinačnim slučajevima i u narednim godinama planiramo da nastavimo sa sličnim primjerima. Teška vremena su prilika da pokažemo solidarnost, a kompanija Ekonomik će se svakako posvetiti radu na tom polju.

Kakvi su Vam planovi za naredni period što se tiče obima proizvodnje  i zaposlenih u firmi?

Mi konstantno rastemo i trenutno naš najveći problem je prostor, jer planiramo da proširimo kapacitet u smislu proizvodnje modularnih kontejnera, gdje bismo zaposlili sigurno dodatnih 30 radnika. Za proširenje kapaciteta potrebno je da nastavimo dobru saradnju i obezbijedimo podršku lokalnih vlasti, kakva je bila i do sada. Lokalna vlast nam je prilikom pokretanja pogona u Srebrenici pomogla u pronalasku lokaliteta i izgradnji objekta, tako da ćemo i u narednom periodu nastojati da pronađemo model saradnje koji će Ekonomiku omogućiti proširenje kapaciteta, a opštini zapošljavanje lokalnog stanovništva. Takođe, u skladu sa prilikama i mogućnostima, planiramo i pokretanje proizvodnje termoizolacionih sendvič panela, koje koristimo najviše pri proizvodnji i koji procentualno najviše utiču na cijenu proizvoda.

(Banjaluka.net)

Ostavite komentar