REAKCIJE: U Srpskoj negativne ocjene presude Mladiću, u FBiH pozdravljaju odluku

0
171

Presuda generalu Ratku Mladiću nema veze sa pravom i pravdom, poručio je Milorad Dodik, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH, odmah po izricanju pravosnažne presude generalu Ratku Mladiću.

– U BiH je stradalo ukupno 96.000 ljudi, od toga Srba preko 30.000, a pogledajte presude Haškog tribunala. Ante Gotovina, Naser Orić, Atif Dudaković, i još mnogi ove presude gledaju iz svojih kuća, a znamo kakve su zločine počinili nad srpskim narodom – naglasio je Dodik.

Istakao je da je Haški tribunal ponovio selektivnu pravdu, te doprinio da nepovjerenje među narodima postoji još više.

– Mislim da je samo general Mladić poslat u direktnu legendu, a srpski narod će znati da bez njegovog duha bi bila mnogo veća stradanja našeg naroda – rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da je srpskom narodu učinjena velika nepravda.

– Mi smo narod koji je najviše stradao u proteklom ratu na prostoru bivše Јugoslavije – izjavio je Dodik.

Dodik je rekao da je jasno da se pokušava napraviti mit o genocidu u Srebrenici koji se nije desio.

– Dokaz je činjenica da sve pokušavaju da učine i zabrane priču o negiranju raznim rezolucijama koje SAD i Velika Britanija i druge zemlje nikada nisu donijele. Fascinacija nepravdom međunarodnog faktora nikada neće moci da bude usvojena u srpskom narodu – poručio je Dodik.

Dobro u svemu je, kaže Dodik, da ovom presudom konačno nestaje Haški tribunal.

– Dvije godine muslimani u BiH nisu htjeli da prihvate usvajanje Strategije procesuiranja ratnih zločina, a osporavaju i formiranje Nadzornog tijela. To je samo još jedna dodatna farsa, ali međunarodne obaveze u dijelu očuvanja te strategije treba da se ispunjavaju – rekao je Dodik.

Istakao je da je Republika Srpska formirana slobodnom voljnom srpskog naroda.

– I to zato jer je srpski narod bio ugrožen i imao negativno sjećanje na stradanje u Drugom svjetskom ratu – istakao je Dodik, dodavši da Srbi nisu imali pravo da budu lakovjerni.

Ništa od objektivnosti i nepristrasnosti

Žalbeno vijeće Mehanizma za krivične sudove u Hagu izreklo je danas nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću drugostepenu presudu kojom ga je osudilo na kaznu doživotnog zatvora. Stižu brojna reagovanja na presudu…

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić smatra da je Haški sud potvrđivanjem prvostepene presude doživotnog zatvora generalu Ratku Mladiću samo potvrdio da je antisrpski i politički sud, a ne sud istine i pravde.

– Haški sud nije ispunio misiju zbog koje je osnovan – da bude objektivan i nepristrasan sud za sve na području bivše Јugoslavije, već je radio u interesu zapadnih zemalja i Bošnjaka da jedino Srbe proglase krivim za ratna dešavanja na ovim prostorima – rekao je Lazić.

Predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić izjavila je da je general Ratko Mladić ponos srpskog naroda i da će kad tad doći do preispitivanja haških presuda.

Povodom pravosnažne presude suda u Hagu kojom je general Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora, Rajilićeva je rekla da je Haški tribunal završio to što je zacrtao i da ništa nije ni očekivala od “haških belosvjetskih protuva”.

– Ono što su oni zacrtali, odnosno ovaj cirkus je završen, a general Mladić je ponos srpskog naroda – poručila je Rajilićeva.

Lider DNS-a Nenad Nešić izjavio je da je general Ratko Mladić bio i ostaće pozitivna istorijska ličnost za srpski narod, da srpski narod nema čega da se stidi i da je Haški tribunal umjesto pomirenja i pravde donio nepravdu i tenzije.

Nešić je istakao da je jako tužan i razočaran u Međunarodni sud u Hagu jer smatra da general Ratko Mladić ovo nije zaslužio i u najmanju ruku postupak je morao biti ponovljen.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izjavio je povodom izricanja drugostepene presude nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću da će ovakve nepravedne presude samo ojačati Srpsku, uprkos onome što očekuju njeni protivnici.

Predsjednik SPS Goran Selak izjavio je da je presuda generalu Ratku Mladiću gorka nepravda i da je on za Republiku Srpsku bio i ostaje ratni komandant vojske koja je sačuvala narod i domove.

Haški tribunal kompromitovao je svoj rad, a srpske žrtve su ostale bez pravde, ocijenio je predsjednik SDS-a Mirko Šarović, povodom presude generalu Ratku Mladiću, kojom mu je žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo doživotnu kaznu zatvora.

Šarović je rekao da je današnja presuda samo jedna u nizu presuda u kojoj se vojno-političkom rukovodstvu jedne strane, pokušava nametnuti sva krivica za dešavanja u periodu 1992-1995, dok se vojno-politička rukovodstva druge dvije strane oslobođaju svake odgovornosti, saopšteno je iz SDS-a.

– Haški sud je konačnom presudom generalu Mladiću još jednom pokazao da nije sud pravde, nego sud politike. Tokom svog djelovanja ovaj sud se na brutalan način odnosio prema Srbima i nije pomogao u procesu pomirenja, naprotiv – svojim djelovanjem je napravio još veći jaz i nezadovoljstvo među narodima koji žive u BiH – rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Kaže da po presudama Haškog tribunala srpske žrtve skoro nisu ni postojale, da su oni koji su činili užasne zločine prema srpskom civilnom stanovništvu nevini, dok je srpsko političko i vojno rukovodstvo prema njihovim mjerilima krivo za sve, što ne odgovara činjeničnom stanju.

“Prestati sa vještačkim izjednačavanjem odgovornosti”

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović istakao je da je konačnom presudom Ratku Mladiću pravda zadovoljena, a da je sljedeći korak prihvatanje presude Haškog tribunala među srpskim narodom.

Ne postoji kazna koja bi bila adekvatna zločinima koje je počinio Ratko Mladić. Nijedna kazna ne može osigurati potpunu pravdu ako imamo u vidu monstruoznost zločina iz presude. Ipak činjenica da mu je izrečena najsnažnija kazna predstavlja ispunjenje pravde. Važno je da takav zločinac više nikada ne bude na slobodi, važno je da su njegova zlodjela nazvana pravim imenom, važno je da će ga civilizovani svijet nakon ovoga pamtiti samo kao ratnog zločinca – rekao je Džaferović u svom obraćanju nakon presude.

On se osvrnuo na presudu Haškog tribunala prema kojoj Mladić nije kriv po optužnici „za genocid u Foči, Vlasenici, Ključu, Sanskom Mostu, Kotor Varoši i Prijedoru”.

– Žao mi je što ovaj sud nije imao snage i hrabrosti da konstatuje da je genocid počinjen i u još šest opština u BiH jer je to očigledna činjenica – rekao je on.

On naglašava da “ne može biti trajnog mira bez istine i pravde”, a da je zahvaljujući Haškom tribunalu dostignuta bar djelimična pravda, prenosi Klix.

Pozvao je sve u BiH da što prije prihvate presude Haškog tribunala “jer će se to u konačnici morati desiti, pitanje je samo vremena”.

Osim građana BiH, pozvao je i susjede, čija uloga u ratu je utvrđena u sudu, da poštuju presude i prestanu skrivati zločince.

Bakir Izetbegović, lider SDA, komentarisao je potvrđenu presudu generalu Ratku Mladiću, kazavši da pozdravlja tu presudu uprkos činjenici da u toj presudi zločini u Foči, Kotor Varošu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu i Vlasenici nisu označeni kao takvi.

Rekao je da Mladić nosi veliku odgovornost za genocid i druge stravične zločine počinjene tokom rata u Bosni i Hercegovini.

“Krajnje je vrijeme da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine prestane sa pokušajima vještačkog izjednačavanja odgovornosti, te da procesuira sve one za koje postoji osnovana sumnja da su pravili zločine u Sarajevu, Srebrenici, Prijedoru, Foči, Zvorniku i desetinama drugih mjesta u Bosni i Hercegovini u kojima je zarad velikodržavnih projekata protjerivano, zlostavljano i ubijano civilno stanovništvo. Ova presuda bi trebala pomoći i srpskom narodu da skine teret koji mu nameću oni koji u njihovo ime odlikuju ratne zločince, slave ih i negiraju njihove zločine. Prihvatanje istine je jedini pravi put za uspješniju budućnost svih nas na ovim prostorima”, zaključio je Izetbegović.

(Agencije)

Ostavite komentar