REFERENDUM U ČILEU: Većina odbacila prijedlog novog ustava

0
249

Čileanci su na referendumu u nedjelju glasali protiv novog ustava, koji je bio urađen sa ciljem da zamijeni stari Ustav, napisan u vrijeme vladavine bivšeg diktatora Augusta Pinocheta, 1980. godine, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Guardian.

Na osnovu 96 posto prebrojanih glasova, protiv ustava je glasalo 61,9 posto Čileanaca, dok je 38,1 posto njih glasalo za promjenu, a izlazak na birališta je bio obavezan

Senatorka Ximena Rincon, jedna od glavnih protivnika novog ustava, poručila je kako je pobjeda očigledna.

Političari koji su bili za promjenu Ustava su priznali poraz, a predsjednik Gabriel Boric je sazvao za večeras sastanak partijskih lidera, koji će biti održan u predsjedničkoj palati La Moneda.

Predloženi ustav je uključivao dugačku listu socijalnih prava i garancija, a dokumentom je utvrđena rodna ravnopravnost u vladi i drugim državnim organima.

Ustav je trebao dati prioritet zaštiti životne sredine i priznati autohtone narode Čilea, prvi put u historiji te južnoameričke države.

U Čileu je došlo do sukoba policije i demonstranata nakon što su na referendumu odbačene predložene izmjene ustava iz doba vojne diktature.

(Al Džazira)

Ostavite komentar