RUSKI MEDIJI: Ukrajina šalje emisare u BiH da šire histeriju protiv Moskve

0
249

Ukrajinski emisari odlaze u BiH da podignu stepen antiruske histerije, piše danas ruski portal “Polit navigator” povodom jučerašnjeg sastanka ukrajinskog ambasadora za BiH Vasilja Kiriliča sa ministrom inostranih poslova u Savjetu ministara Biserom Turković.

Zapadni i mediji u BiH aktivno promovišu temu ikone poklonjene ruskom ministru inostranih poslova Sergeju Lavrovu, šire se neutemeljena nagađanja o njenoj sudbini i baca sjenka na Rusiju i srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je iskreni prijatelj Moskve, piše u tekstu.

U tekstu pod naslovom “Ukrajinski emisari odlaze u BiH da podignu stepen antiruske histerije”, novinar Aleksandar Borisov ističe da je, pri tome, ruska strana diplomatskim kanalima vratila ikonu darodavcu da bi se razjasnilo njeno porijeklo, obrativši pažnju na činjenicu da do sada nije bilo dokaza da je posljednji vlasnik nezakonito stekao ikonu.

Ipak, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, ova epizoda je uspjela da postane predmet ciničnih manipulacija i nepravedne igre na medijskom polju.

“Umjesto da sačekaju zvanični zaključak nadležnih organa, nedobronamjerni novinari iznose sopstvene fantazije kao provjerene informacije. Nažalost, još jednom primećujemo da su neki masovni mediji, prateći svoju omiljenu zapadnjačku `zabavu` da svuda i u svemu traži `ruku Kremlja`, spremni da iskoriste bilo koji – uključujući i najneprimjereniji – razlog za jačanje antiruskog propagande”, istaklo je ranije rusko ministarstvo u saopštenju.

Ruski portal podsjeća da je Dodikov kabinet u potpunosti razjasnio situaciju u vezi sa ikonom poklonjenom Lavrovu i u zvaničnom saopštenju naglasio da ona nije ukradena, već je porodična i osveštana.

“Nakon što je Dodik uručio poklon Lavrovu, u javnosti su izneseni brojni netačni navodi i lažne optužbe od pojedinih medija, takozvanih eksperata, visokih zvaničnika BiH, pa čak i pojedinaca iz Republike Srpske. Niko i ništa, a najmanje gnusne neistine ne mogu pokvariti bratske odnose dva pravoslavna naroda, kao ni odnose srpskog člana Predsjedništva i političkog rukovodstva Rusije”, istaknuto je u saopštenju iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

Ruski portal navodi da izaziva sumnju da je Kijev iskreno zainteresovan za povratak kulturnog dobra čija vrijednost, kako su precizirali stručnjaci, ne prelazi 200 evra.

“Ali, činjenica da će Ukrajina i njeni pokrovitelji iz Sjedinjenih Država pokušati da iskoriste trenutnu situaciju da pojačaju antirusku propagandu – izgleda sasvim očigledna”, navodi se u tekstu ruskog portala.

Ukrajinski ambasador za BiH i Hrvatsku Vasilj Kirilič zatražio je juče u Sarajevu da ikona bude izuzeta od nadležnih institucija u BiH i da se omogući dolazak ukrajinskih eksperata koji bi sa stručnjacima iz BiH utvrdili sve okolnosti u vezi sa ikonom, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova BiH.

(Srna)

Ostavite komentar