Samoodrživost na prvom mjestu: UniCredit Bank Banja Luka lokalni predvodnik društveno odgovornog bankarstva

0
423

UniCredit Bank Banja Luka učestvovala je u drugom po redu Samitu Energetike održanom u Trebinju 21. i 22. maja, kao sponzor i učesnik u panel-diskusiji.

Samit je okupio regionalne eskperte i ključne donosioce odluka u oblasti energetike, ekonomije i industrije.

Član Uprave Banke zadužen za Maloprodaju i Korporativno i Investiciono bankarstvo u UniCredit Bank Banja Luka, Željko Kišić, tom prilikom je izjavio: „Samoodrživost je dio našeg DNK-a i to dokazujemo kroz našu kontinuiranu podršku klijentima, partnerima i zajednici. Kao dio rješenja, mi smo posvećeni podršci svih energetski efikasnih investicija jer tako nastojimo da izgradimo bolju budućnost na obnovljivim izvorima energije.“

Aktivnost u sklopu ekološkog i društveno odgovornog poslovanja (ESG) jedna je od ključnih strateških ciljeva UniCredit Grupe u koje je dosad uloženo 32,6 milijarde evra za kredite. Odlučna da ispuni svoju centralnu ulogu u u omogućavanju tranzicije ka samoodrživijoj ekonomiji, Grupa je već uložila 6,4 milijarde evra u obnovljive projekte, te u prvom kvartalu ove godine plasirala 2,5 milijarde evra kredita u projekte energetske efikasnosti ka stanovništvu i malim i srednjim preduzećima u Zapadnoj Evropi.

UniCredit Grupa već je ostvarila značajne rezultate, a UniCredit Bank Banja Luka na lokalnom tržištu nastoji primijeniti najbolje prakse u skladu sa potrebama društva.

Saradnja sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj

Cilj UniCredita je da na odgovoran i samoodrživ način svim učesnicima na tržištu donese nove vrijednosti, a posebno da obezbijedi svjetliju i zdraviju budućnost za buduće generacije.

U svrhu pružanja podrške građanima u tranziciji ka energetski samoodrživijoj ekonomiji, ostvarena je saradnja sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj. UniCredit Bank Banja Luka uspostavila je kreditnu liniju vrijednu 20 miliona evra s ciljem kreditne podrške lokalnoj privredi u pojačanoj borbi protiv ekonomskog uticaja pandemije koronavirusa u BiH.

Dodatno, svim klijentima je omogućeno da plaćanjem putem kreditnih kartica ostvare podsticajni bonus na račun prilikom kupovine energetski efikasnih proizvoda i rješenja za stambene objekte.

U saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, UniCredit Bank Banja Luka je pokrenula program „Žene u biznisu“ sa vrlo jasnim ciljem – da pruži pomoć malim i srednjim preduzećima u kojima su žene na upravljačkoj poziciji. Ovaj program već nekoliko godina uspješno nudi kako finansijsku, tako i savjetodavnu pomoć. Tokom proteklih nekoliko godina ovaj program je pomogao oko 90 preduzeća širom Bosne I Hercegovine.

Poslovanje bez papira i plastike

UniCredit nastoji umanjiti svoj direktan uticaj na životnu sredinu birajući izvore energije koje koristi u svom poslovanju. Od 2008. godine, UniCredit Grupa je prepolovila emisiju gasova sa efektom staklene bašte, obavezujući se da će postići smanjenje od 80% do 2030. godine.

Vodeći se politikom poslovanja bez upotrebe papira i plastike za jednokratnu upotrebu, dosad su ostvareni značajni rezultati, a cilj je potpuna eliminacija papira do 2023. godine i prelazak na digitalne načine komunikacije i poslovanja.

Ponosna na bogato desetogodišnje iskustvo i značajne rezultate u podružju samoodrživosti, UniCredit ostaje posvećena tome da čini pravu stvar za sve interesne strane, klijente, zajednice i životnu sredinu.

Ostavite komentar