SAŠA KONDIĆ: Privredi i sportu u Banjaluci potrebna veća ulaganja Grada

0
258

Banja Luka ima sve predispozicije da se razvija kao jedan savremeni srednjeevropski grad, a projektima u oblasti kulture, sporta, obrazovanja i zdravstva potrebno je takav razvoj pospješiti, rekao je Saša Kondić, odbornik u Skupštini grada Banjaluka i predsjednik GrO SPS.

On  je u intervjuu za Banjaluka.net pričao o segmenima budžeta koje vidi kao njegovu najveću slabost, ulaganjima Grada u sport, te najvećim prioritetima među projektima čija realizacija ili početak radova je u Banjaluci predviđena ove godine.

Usvajanju aktuelnog budžeta grada Banjaluka prethodila je burna rasprava praćena tenzijama između gradonačelnika i skupštinske većine. Šta vidite kao njegovu najveću slabost i koji su to segmenti kojima bi  trebalo posvetiti više pažnje prilikom izrade rebalansa?

Od početka rasprave u vezi sa gradskim budžetom zastupao sam tezu da je Banjaluci, kao najvećem gradu Srpske sa ogromnim potencijalom za dalji razvoj potreban budžet kao polazna osnova za sve dalje investicije i ulaganja. Nijedan budžet do sada nije bio idealan, ali eventualni nedostaci su se riješavali tokom realizacije zacrtanih budžetskih stavki. Iz tog razloga sam podržao usvajanje budžeta i aktivno ću, kako kroz svoj lični angažman u Skupštini grada, kako kroz stranačke aktivnosti SPS-a učestvovati u ispravci njegovih eventualnih nedostataka, kojih svakako ima. U prvom redu kao čovjek koji dolazi iz privrede, a pored toga aktivno sam uključen i u sportski život grada imam priliku da svakodnevno uviđam probleme sa kojima se ovaj sektor susreće. Sredstva koja se izdvajaju i za sport i za ulaganje u privredni razvoj, investicije su nedovoljna i nisu na onom nivou kakav Banjaluka zaslužuje.

Za kapitalna ulaganja na području grada Banja Luka planirana su sredstva u iznosu od 31 milion KM. Za koje kapitalne projekte smatrate da su  prioritet u Banjaluci?

Za početak, potrebno je završiti započete projekte. Banja Luka ima sve predispozicije da se razvija kao jedan savremeni srednjeevropski grad, a projektima u oblasti kulture, sporta, obrazovanja i zdravstva potrebno je takav razvoj pospješiti. Rješavanje pitanja vodosnabdijevanja i putne infrastrukture u prigradskim naseljima zasigurno zauzima jedno od centralnih mjesta među prioritetima. Osim toga, u prvom redu svakako da je za takav dalji pravac grada značajan završetak izgradnje i proširenje kapaciteta vrtića u Kuljanima i Vrbanji, s obzirom da veliki broj djece još uvijek na listi čekanja. Kada govorimo o ulaganjima u sport, sportska dvorana Lauš koja bi ove godine trebalo da bude završena, veliki je iskorak, koji treba da se prati i u narednom periodu. Izdvajanja iz gradske kase za redovno finansiranje gradskih klubova i dalje su na nezavidnom nivou i sa takvim prihodima sport u Banjaluci je u velikom problemu. Nedostaci zdravstvenog sistema isplivali su na površinu tokom pandemije i između ostalog pokazali da Banjaluci nedostaje bolnica, kao i značajnija ulaganja u primarnu zdravstvenu zaštitu. Ono za šta smatram da takođe ubrzo treba da bude realizovano jeste i izgradnja osnovne škole u naselju Ada, kao i aktivnije učešće Grada u rješavanju stambenog zbrinjavanja mladih bračnih parova, jer ukoliko se ne posvetimo više pronatalitetnoj politici, onda svi ovi projekti, zbog sve veće migracije mladog stanovništva, neće imati smisla.

Naredno skupštinsko zasjedanje zakazano je za 26. maj. Kakva su očekivanja?

Očekivanja su, prije svega, da i skupštinska većina i gradonačelnik spuste tenzije na nivo koji bi omogućio da sjednica bude održana u mirnom i demokratskom tonu. To do sada, nažalost, nismo imali prilike da vidimo, a to sigurno nije ono što od nas, kao izabranih predstavnika, građani očekuju. Najbolji pokazatelj je upravo rasprava i dešavanja koja su prethodila usvajanju budžeta. Vrijeme je da rukovodstvo Grada prevaziđe stranačka nadmetanja i političke poene, ukoliko je već to cilj takvog djelovanja, počne prikupljati na konkretnim projektima od kojih bi građani imali koristi. Ono što je jako važno jeste da će se i na narednoj sjednici Skupštine grada Banja Luka naći i regulacioni planovi i davanja u zakup poslovnih prostora. Sa dolaskom ljepšeg vremena počela je i građevinska sezona, a prostora za izgradnju u Banjaluci svakako da ima. Grad mora nastaviti da funkcionište. Takođe, na dnevnom redu naći će se i izvještaji o stanju u javnim preduzećima za prošlu godinu, kao i plan rada za ovu godinu. SPS je i kroz svoje poslanike u Narodnoj skupštini predstavio svoje viđenje funkcionisanja javnih preduzeđa, gdje je zatraženo da se uzme u razmatranje određivanje odgovornosti uprava javnih preduzeća za poslovni rezultat preduzeća. Takvo djelovanje treba da se uvede kao praksa i na lokalnim nivoima i to je politika kakvu zastupaju članovi SPS.

Na nedavnoj sjednici Predsjedništva SPS najavljeno je pridruživanje pojedinih političkih subjekata i formiranje koalicije za izbore 2022. godine. Takvo djelovanje iznenađenje je za mnoge. Hoće li iznenađenje biti i Vaši koalicioni partneri?

SPS je politička partija koja je za relativno kratak vremenski period uspjela da mobiliše i okupi vrhunske stručnjake iz različitih oblasti i uz njihov doprinos iz sfere iz koje dolaze, kreira politiku po mjeri građana. Socijalistička partija Srpske insistira na depolitizaciji institucija Republike Srpske, borbi za veća prava boračke populacije, borbi za prava radnika u pandemiji, ali i u fazi oporavka privrede od posljedica pandemije, te nultoj stopi tolerancije na korupciju i kriminal. Koalicija pod nazivom “Za budućnost Srpske”, čiji nosilac će biti upravo SPS, spremna je za razgovore sa svim onim subjektima kojima su navedeni principi kompatibilni sa politikom partije. Još je rano govoriti o kandidatima i koalicionim partnerima, ali sa sadašnje pozicije realno je očekivati da SPS i u narednom periodu nastavi sa praksom kadrovskog jačanja i zastupljenosti svojih predstavnika u republičkim i lokalnim parlamentima, institucijama i organizacijama.

Kakvi su planovi SPS-a za naredni period?

SPS će i u narednom periodu nastaviti da radi na realizaciji ciljeva i politika iz platforme “Za budućnost Srpske”. Plan je da SPS bude ojačan kadrovski, te da i u narednim izjašnjavanjima građana ponovimo rezultat sa proteklih izborima i rangiramo se među prve tri partije u Srpskoj.

(Banjaluka.net)

Ostavite komentar