SASTANAK ŽELJEZNIČKIH OPERATERA: Linija Sarajevo-Banjaluka-Zagreb još nije ekonomski opravdana

0
210

Tri regionalna željeznička operatera Željeznice Republike Srpske, Željeznice FBiH i Hrvatske željeznice za putnički prevoz razmatrala su mogućnosti uspostavljanja međunarodne željezničke linije na relaciji Sarajevo-Banjaluka-Zagreb koja, prema pokazateljima, još nema ekonomsku opravdanost.

Na sastanku, održanom juče u sjedištu Uprave Željeznica Republike Srpske u Doboju, izražena je spremnost sva tri željeznička operatera da se u narednom periodu, čim budu ispunjeni svi tehničko-tehnološki preduslovi za uspostavljanje međunarodnog željezničkog saobraćaja, nastave razgovori i aktivnosti na regionalnom povezivanju željezničkog putničkog saobraćaja, objavljeno je na Fejsbuk stranici ŽRS-a.

Vršilac dužnosti izvršnog direktora Poslova operacija ŽRS-a Mladen Božić rekao je da je na sastanku sa druga dva operatera usaglašeno da trenutna raspoloživost željezničkim vučnim i vučenim kapacitetima sva tri željeznička operatera, stanje željezničke infrastrukture, kao i pokazatelji analiza ekonomske opravdanosti i isplativosti, još nisu dostigli neophodan nivo za uspostavljanje ove međunarodne linije.

– Detaljno smo sa kolegama iz Željeznica FBiH i Hrvatskih željeznica razmotrili sve tehničko-tehnološke preduslove, komercijalne osnove i isplativost, kao i trenutne potrebe za uspostavljanje međunarodne linije Sarajevo-Banjaluka-Zagreb – izjavio je Božić.

Kada je riječ o putničkom, ali i teretnom saobraćaju, on je ukazao da je neophodna obnova željezničke infrastrukture, podizanje kvaliteta željezničkih usluga skraćenjem vremena putovanja, kao i nabavka novih voznih sredstava koja bi mogla da apsorbuju obnovljenu infrastrukturu u budućem periodu.

Pomoćnik izvršnog direktora za prevoz putnika u Poslovima operacija ŽRS-a Nebojša Lujić rekao je da je neophodnost nabavke voznih kapaciteta, obnove infrastrukture i sufinansiranje budućih međunarodnih linija od ključnog značaja za uvođenje međunarodnih željezničkih linija.

– Trenutna neisplativnost uvođenja međunarodnih linija jasno se ogleda i u statistici iz 2016. godine kada su brzi vozovi na relaciji Sarajevo-Banjaluka-Zagreb na godišnjem nivou prevozili 20.282 putnika, što po vozu iznosi oko 28 putnika – naveo je Lujić.

On tvrdi da je računica jasna, da cijena karte plus broj prevezenih putnika ukazuje na ogromne troškove za željeznicu i trenutnu ekonomsku neopravdanost i neisplativost uvođenja međunarodne linije.

(RTRS)

Ostavite komentar