PAD POVJERENJA: Manji broj glasova za bošnjačke stranke na lokalnim izborima u Srpskoj

0
188

Na nedavno održanim lokalnim izborima broj glasova za probosanske stranke u Republici Srpskoj je bio manji u odnosu na broj na izborima 2016. godine. Taj broj je manji i kada se iz ukupnog rezultata iz 2016. izuzmu glasovi iz Srebrenice i Doboja.

Iz Centralne izborne komisije (CIK) su objavili konačan broj glasova, odnosno vijećničkih mandata u većini lokalnih zajednica. To nije slučaj za Srebrenicu i Doboj, u kojima je izgledno da će se ponoviti izbori zbog navodnih nepravilnosti.

Na posljednjim izborima probosanske stranke i kandidati su dobili 30.079 glasova, što je ukupno 45 vijećnika. Za očekivati je da će ovaj broj biti veći nakon što budu poznati konačni rezultati u Srebrenici i Doboju.

Na lokalnim izborima održanim četiri godine ranije ove partije su zajedno imale 34.851 glas, čime su dobile 58 vijećnika bez Srebrenice i Doboja. Kada se uračuna njihov broj glasova i iz ove dvije lokalne zajednice, onda je broj glasova 44.088 ili 72 mandata.

Ukupan broj glasova za probosanske stranke je na ovogodišnjim lokalnim izborima trenutno manji za 11,85 posto, pa je time broj mandata manji za 22,41 posto.

Povećao se i broj općina i gradova u kojima probosanske stranke nemaju nijednog vijećnika u RS-u. Na ovogodišnjim izborima je to bio slučaj u njih 39, dok je prije četiri godine taj broj iznosio 36.

Od probosanskih stranaka zasada najviše mandata ima SDA – 36, a na prethodnim izborima je imala 42 bez Srebrenice i Doboja. Kada se uzmu u obzir glasovi i iz ove općine i grada, onda broj mandata iznosi 52. Smanjio se broj glasova, odnosno mandata i za Socijaldemokratsku partiju (SDP) kao stranku koja je imala najveće povjerenje nakon SDA.

Na posljednjim lokalnim izborima pravo glasa je imalo tri miliona i 141.257 građana, a njih 50 posto ili više od milion i po je glasalo. Pravo glasa na izborima od prije četiri godine je imalo tri miliona i 255.018 građana, a njih 53 posto ili više od milion i 700.000 je izašlo na birališta.

(Klix)

Ostavite komentar