ŠERBEDŽIJA: Komunistima smetalo što glumim Tita jer sam 1971. podržao Tripala

0
303

Poznati glumac Rade Šerbedžija u intervju za Jutarnji otkrio je kako Komunistička partija nije željela da igra Josipa Broza Tita jer je “1971. stao uz Hrvatsko proljeće”.

Govorio je, između ostalog, kako je dobra ideja da jedno od najvećih naučnih imena Nikola Tesla nađe se na hrvatskoj kovanici eura. Poručio je kako se to što prije treba uraditi inače će “Teslu oteti Amerikanci”.

Branko Ivanda je, prisjetivši se rada na ‘Bombaškom procesu’, rekao da ste ondašnjim cenzorima bili sporni kao glumac koji će na kraju ipak odigrati mladog Tita. Zbog čega je Komitet dvojio?

– Bilo je to zbog moga istupa 1971. godine, kada sam u HNK na velikom skupu hrvatskih umjetnika s kojima su se sastali istaknuti partijski lideri Centralnog komiteta Hrvatske javno postavio neka pitanja i dao punu podršku politici Mike Tripala i njegovih suradnika. Tada je to bilo ludo hrabro i samo su me moje dotadašnje uloge spasile… Ali, moram reći da je bilo i tada među tom vlasti nekih razumnih ljudi poput Šuvara, Družića, Račana, Šajbera, Sirotkovića i drugih koji su pokušavali ublažiti socrealističke i boljševičke smjernice u tadašnjim jednoumnim centralističkim političkim mozgovima.

Hrvatska želi da na kovanici eura bude Nikola Tesla. Što o tome mislite, kao Tesla iz TV serije i protagonist novih filmova o Tesli?

– Treba požuriti s tim, jer mislim da će Amerikanci to uskoro učiniti. Oni, naime, žele proglasiti Teslu pravim Amerikancem. Naravno da bi bilo dobro da Tesla u Americi dobije poziciju koju zaslužuje, kao vjerojatno jedan od najvećih naučnika u historiji čovječanstva, ali ja bih ipak volio da Tesla bude prije svega na kovanici Hrvatske. Jer to je zemlja u kojoj je rođen i to bi bio dokaz da je taj narod, to jest Srbi iz Hrvatske, čiji je Tesla predstavnik, ovdje postojao i da još ima malo nade da ne potone u zaborav – zaključuje Rade Šerbedžija.

Kompletan intervju možete pročitati na portalu Jutarnji.hr.

(N1)

Ostavite komentar