SERVER: Olbrajt će biti posrednik između Prištine i Beograda, nebitno je šta Srbi o tome misle

0
241

Danijel Server sa Džons Hopkins univerziteta kaže za N1 da “Amerikanci i Evropljani moraju zajedno da rade po pitanju Beograda i Prištine”, jer se, dodaje, pokazalo da ni jedni ni drugi ne mogu sami da reše problem. Izjavio je i da će nekadašnja američka državna sekretarka Medlin Olbrajt biti uključena u tu temu, jer “poznaje teren i govori srpski”.

Prošle nedelje u Predstavničkom domu kongresa u Vašingtonu održana je sednica na kojoj je bilo reči i o Srbiji. Ta sednica je u žižu javnosti dospela, između ostalog, jer je na njoj učestvovala i Medlin Olbrajt, nekadašnja državna sekretarka. Učesnici, među kojima i sagovornik N1 Danijel Server sa Džons Hopkins univerziteta poručili su da Srbija mora da prizna Kosovo, a da Priština treba da postane članica UN.

U razgovoru za N1 Server kaže da mu je jasno da zbog tih stavova nije dobrodošao u Beograd i dodaje da je to zbog toga što se srpska vlast okrenula Moskvi i Pekingu.

“Mislim da Amerikanci i Evropljani moraju zajedno da rade po pitanju Beograda i Prištine. Ni jedni to ne mogu sami. Grenel je dokazao da ne može sam, a i Evropljani su. Ali, ako zajedno budu radili i imali zajedničku viziju, ne samo za Srbiju i Kosovo, već za region u celini, mislim da će to funkcionisati. To je prvi korak, to da Amerikanci i Evropljani moraju razgovarati jedni s drugima, čak i pre nego što razgovaraju sa Bosancima i Kosovarima i Srbima. To je to”, kazao je Server.

Kaže i da je bi EU trebalo da bude “domaćin dijaloga”.

“Mislim da sam rekao nekoliko novih stvari o Prištini i Beogradu u Vašingtonu, ukazao bih na njih. Mislim da bi Amerikanci trebalo da imaju ulogu podrške, kada govorimo o dijalogu. Mislim da je EU posrednik u dijalogu i da bi trebalo da bude domaćin dijaloga. Ona ima najviše uticaja na te likove. Ono što Amerikanci za sto mogu da donesu je mnogo podrške za Evropljane, kao i za dve stvari: implementaciju bilo čega što je dogovoreno, a što nije bilo dobro u prošlosti, kao i insistiranje na reciprocitetu”, navodi Server.

Šta god da Beograd i Priština traže u ovom dijalogu, moraju biti spremni da jednako uzvrate, naglasio je Server.

“To nije uvek bio slučaj. Na primer, imamo taj bizaran slučaj specijalnih sudova, koji su stvoreni u Hagu kao deo insistiranja Beograda koji je glasio: ne možete verovati vladi u Prištini da će pokušati da procesuiraju one koji su izvršili zločine nakon rata. Međunarodna zajednica je ‘kupila’ taj argument i insistirala je na specijalnim sudovima. Po meni to nije loša stvar, ali nije recipročna. Imamo veoma jasan slučaj trojice Amerikanaca, Amerikanaca s Kosova i Albanije, koji su u Srbiji ubijeni nakon rata, a njihovim se ubicama ne može suditi u Hagu jer specijalni sudovi nemaju jurisdikciju u Srbiji. Ovo je smešno. Predložio sam u Vašingtonu, a niko nije primetio šta sam predložio, da sam preporučio da Srbija proširi jurisdikciju specijalnog suda u Hagu na teritoriju Srbije jer su pokazali da neće suditi izvršiocima ubistava unutar Srbije”, kaže.

Prema njegovim rečima, postoji još nekoliko stvari koje “moraju biti shvaćene”.

“Jedna je da je svrha ovih razgovora po mišljenju Amerikanaca, a iskreno čini mi se i po mišljenju mnogih Evropljana, da oni moraju rezultirati u međusobnom priznanju i razmeni ambasadora. Vučić je prilično jasno rekao da ne želi da bude taj predsednik Srbije koji će priznati Kosovo. Mislim da je to ozbiljno mislio. Mislim da se moramo spremiti na čekanje na predsednika Srbije ko će to uraditi, ako bude bilo potrebe. U međuvremenu, moraćemo možda razmisliti o međusobnom dogovoru, ali samo ako Kosovo dobije mesto u UN-u. Taj se problem mora rešiti, čak i ako se problem međusobnog priznavanja ne reši”, mišljenja je Server.

“Olbrajt govori srpski, živela je u Srbiji”

“Nije važno šta Srbi misle o tome treba li ili ne da Medlin Olbrajt biti uključena. Ona će biti uključena. Bivši je državni sekretar. Važna je struja, ne toliko u Demokratskoj stranci, već u mislećem demokratskom svetu, delu demokratkog sveta koji misli o spoljnog politici. Ona je predsedavajuća odbora Nacionalnog demokratskog instituta. Biće uključena. A takođe je i neko ko je živeo u Srbiji, govori srpski. Mislim da bi to trebalo ceniti”, rekao je Server komentarišući prisustvo nekadašnje državne sekretarke u Predstavničkom domu kongresa u Vašingtonu.

Server kaže i da razume da je “mnogi Srbi neće ceniti”.

“Jer je zagovarala učešće NATO-a u ratu nakon propasti pregovora u Rambujeu. A i savršeno razumem kako se postavljaju prema meni iako sam se ja protivio bombardovanju. Ipak, nije važno, ona će imati uticaja, ima zanimljive stvari da kaže. Smatram da je to na saslušanju u Predstavničkom domu i dokazala. Iskreno, niko od nas – Januš, Medlin Olbrajt, niko od nas nije dobrodošao u Beograd zbog onoga što smo rekli. Beograd se okrenuo u smeru Rusije, ka ultranacionalističkom pravcu”, izjavio je Server.

Prema njemu, Vučić nije održao obećanje o otvorenim i slobodnim medijima, kao ni da će razviti nezavisno pravosuđe.

“On je politički dominantan na način koji mnoge podseća na Miloševića, a ne na demokratsku Srbiju. A i okrenuo se ka Rusiji i Kini. Mislim da je jedna od poruka sa saslušanja bila ta da su Amerikanci ovo jasno shvatili i da ako Vučić želi da Amerikanci budu prijatelji, da će morati da se okrenu u našem pravcu”, zaključio je Server.

(N1)

Ostavite komentar