Širom Srpske obilježen Dan Republike (FOTO/VIDEO)

0
229

Dan Republike, širom Srpske, obilježen je polaganjem cvijeća na spomen – obilježja borcima, poginulim u Odbrambeno- otadžbinskom ratu.

Ovogodišnje obilježavanje u Dana Republike u Banjaluci počelo je Svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Liturgiji je prisustvovala predsjednica Srpske.

U Banjaluci su kolone automobila prošle gradom, okićene srpskim zastavama.

U Prijedoru su položeni vijenci kod centralnog spomenika “Za krst časni”. Vijence je položila delegacija grada i delegacija koju su činili predstavnici Boračke organizacije, Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, kasarne “Žarko Zgonjanin” i Policijske uprave Prijedor.

U isto vrijeme, predstavnici SUBNOR-a položili su vijenac na Spomenik narodnom heroju Mladenu Stojanoviću.

U Trebinju je delegacija Gradske boračke organizacije položila cvijeće na spomenik braniocima Trebinja.

Tradicionalna slavljenička kolona okićena trobojkama proći će gradskim ulicama u 16.00 časova, a organizator je udruženje građana “Pravoslavna bratija” .

Dan Republike Srpske danas je obilježen u Višegradu gdje su položeni vijenci na Spomenik braniocima Republike Srpske.

Načelnik opštine Mladen Đurević rekao je da je ovo dan kada se svi sjećaju onih koji su dali živote za Republiku Srpsku.

– Ovo je dan svih građana Srpske i ja im upućujem najiskrenije čestitke – dodao je Đurević.

Dan Republike obilježava se i u Srebrenici. Načelnik opštine Mladen Grujičić rekao je da je srpski narod dao velike žrtve za stvaranje Republike Srpske i da se ona mora čuvati svim pravnim sredstvima.

– Mi u Srebrenici najbolje znamo kako je imati na vlasti nekoga ko ne voli Republiku Srpsku, ko ne poštuje njene institucije i ne voli srpski narod. Iz tog razloga šaljemo poruku srpskom narodu da mora da čuva Republiku Srpsku svim pravnim sredstvima – istakao je Grujičić.

Dan Republike Srpske danas je u Bijeljini obilježen polaganjem vijenaca na centralni spomenik poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu, a gradonačelnik Ljubiša Petrović je poručio da je proslava rođendana Srpske obaveza budućim naraštajima da je čuvaju od svakog zaborava.

Vijence su položili najviši predstavnici gradske vlasti, poslanici na nivou Republike Srpske i BiH, predstavnici Oružanih snaga i Policijske uprave Bijeljina, kao i predstavnici udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

U Spomen-hramu na Vučijaku, povodom Dana Republike Srpske, služen je parastos za 626 poginulih boraca Vojske Srpske u Odbrambeno-otadžbinskom sa područja opštine Prnjavor.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš rekao je da na ovaj dan, koji se nikada ne smije zaboraviti, treba uputiti poruke mira kako se ratna dešavanja ne bi ponovila.

On je naveo da je najveći dio obaveza prema borcima iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata preuzela Republika, ali i da ova lokalna zajednica izdvaja značajna godišnja sredstva za udruženja koja okupljaju ovu kategoriju stanovništva i određene vidove jednokratne pomoći.

Načelnik opštine Derventa Milorad Simić čestitao je Dan Republike Srpske i poručio da se nikada ne smije zaboraviti koliko je žrtava palo za njeno stvaranje.

– Republika Srpska za sva vremena, to smo u obavezi stalno ponavljati, nikada ne smijemo smetnuti sa uma, jer veliki broj života dat za ovo. Puno je porodica ostalo koje se ne mogu utješiti, puno je boraca dalo dio svog zdravlja. Mi imamo priliku biti zadovoljni, obilježavati i graditi Republiku Srpsku – rekao je novinarima Simić.

U Šamcu su položeni vijenci kod centralnog spomenika palim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu na kojem su urezana imena 440 poginulih boraca Druge posavske brigade, od kojih su 362 bila sa šamačkog područja.

Vijence su položili predstavnici opštine i Boračke organizacije Šamac.

Načelnik opštine Đorđe Milićević rekao je Srni da ovaj dan mora da ima posebno mjesto u istoriji srpskog naroda.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić rekao je da je Republika Srpska 29 godina nakon osnivanja savremena, demokratska i snažna zajednica, koju treba čuvati.

– Republika Srpska je naša otadžbina i čuvar svih vrijednosti stvaranih tokom istorije našeg naroda – naveo je Reljić u čestitki povodom Dana Republike Srpske.

U Loparama je Dan Republike obilježen polaganjem cvijeća kod spomenika “Јunacima Majevice”. Cvijeće su položile delegacije opštine Lopare i opštinske Boračke organizacije.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić rekao je da proslava Dana Republike čuva temelje Srpske.

– Kod nas ne postoji dilema o najvećem državnom prazniku, obilježavanje 9. januara ostaje dokle god bude postojao ovaj narod i Republika Srpska – poručio je Savić.

U Novom Gradu Dan Republike Srpske obilježen je služenjem liturgije u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla i polaganjem vijenaca kod centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske.

Sveštenik Nemanja Vidić je u prigodnoj besjedi poželio da se ovaj praznik i u obilježava u miru i zdravlju.

– Nije ovaj datum slučajno odabran za Dan Republike Srpske. Danas slavimo praznik Svetog arhiđakona Stefana, prvog mučenika za Hrista. Republika Srpska je mučenička, omeđena je krvlju i to se ne smije zaboravati. Svako od nas treba da to cijeni i poštuje – rekao je sveštenik.

Povodom Dana Republike Srpske u Mrkonjić Gradu je položeno cvijeće na centralno spomen-obilježje poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu, koje se nalazi na Trgu srpske vojske uz poruku da oni koji su dali život za Srpsku ne smiju biti zaboravljeni.

– Treba da vodimo računa o našoj prošlosti, jer gledajući u prošlost i učeći iz nje, treba da se okrenemo budućnosti i da gradimo život jednak za sve građane Republike Srpske – rekao je novinarima načelnik opštine Dragan Vođević i čestitao ovaj praznik.

Polaganjem cvijeća i vijenaca na spomenik za 1.080 poginulih boraca u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, u Zvorniku je obilježen 9. januar.

Vijence su položili gradonačelnik i zamjenik gradonačelnika Zvornika Zoran Stevanović i Bojan Ivanović, predstavnici Boračke organizacije i Udruženja ratnih vojnih invalida, Policijske uprave, odbornici Skupštine grada, te poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Predstavničkom domu PS BiH.

Stevanović je rekao da Republiku Srpsku treba čuvati na način da se svakodnevno radi na tome da ona traje i da se više poštuju njeni stvaraoci.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović položio je vijenac na Vojničkom groblju Mali Zejtinlik na Sokocu za koje je rekao da nosi mnogo simbolike i da značajno za istoriju stvaranja Srpske.

Šarović je povodom Dana Republike rekao da se 9. januar obilježava širom Srpske bez obzira koja je stranka i ideologija u pitanju, jer je to “zajednički praznik”.

Načelnik opštine Bratunac Srđan Rankić, sa saradnicima, položio je cvijeće i odao počast poginulim srpskim borcima u bratunačkoj spomen-sobi povodom obilježavanja Dana Republike Srpske – 9. januara.

Rankić je čestitao 29. rođendan Republike Srpske svim njenim građanima, rekavši da se ne smiju zaboraviti žrtve i stradanja za slobodu.

Na Palama je povodom Dana Republike služen pomen u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice, položeni su vijenci na centralni spomenik poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata, a načelnik opštine Boško Јugović čestitao je ovaj praznik svim građanima.

Јugović je napomenuo da se ovaj dan mora njegovati zbog budućih pokoljenja i da se svi moraju ponašati na odgovoran način prema Republici Srpskoj.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Pale Mihajlo Parađina rekao je da je ovo jedan od najvažnijih datuma u njenoj istoriji, kada je odrazom volje i želje srpskog naroda stvorena Republika Srpska, za koju su pale ogromne žrtve za slobodu i pravoslavnu vjeru.

Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović istakao je povodom obilježavanja Dana Republike Srpske da žrtve koje je fočanski kraj dao u Odbrambeno-otadžbinskom ratu nikada ne smiju biti zaboravljene, te da je stalna obaveza lokalne uprave da pomaže boračkim kategorijama. On je podsjetio da je za vrijeme proteklog rata poginulo 646 srpskih boraca i civila iz Foče.

– Deveti januar je najbitniji datum u istoriji Republike Srpske i moramo čuvati i njegovati te tekovine. Mi ćemo svim svojim bićem raditi da pomognemo posebno demobilisanim borcima, kao i porodicama poginulih boraca i ratnim vojnim invalidima, onoliko koliko nam mogućnosti budu dozvoljavale – rekao je Vukadinović.

U Spomen-sobi u zgradi opštine Petrovo je povodom Dana Republike Srpske odata počast za 266 stradalih boraca Vojske Republike Srpske sa ovog područja, a načelnik opštine Ozren Petković je istakao da na ovaj datum odaju dužno poštovanje onima koji su poginulih braneći ognjišta.

– Najviše što se može dati dali su otadžbini čiji rođendan danas ponosno slavimo. Njihova junačka žrtva doprinijela je onome što danas imamo, a to je naša Republika Srpska – rekao je Petković.

I u Derventi i Foči sinoć je bakljadom obilježen 9. januar.

U Brodu su navijači Crvene zvezde, bakljadom i uz himnu Republike Srpske, proslavili 29. rođendan Srpske.

Parastos za 778 poginulih boraca Vojske Republike Srpske danas je služen u Modriči povodom Dana Republike Srpske.

Načelnik opštine Јovica Radulović rekao je da je iz Modriče poslata poruka sadašnjim i budućim generacijama da baštine sve vrijednosti koje su za Srpsku dali borci, posebno stradali i ranjeni u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Kod centralnog spomen-obilježja položeno je cvijeće, a organizovana je i posjeta spomen-sobi.

U Spomen-sobi u Milićima danas je, povodom Dana Republike Srpske, služen parastos za 240 poginulih boraca Vojske Republike Srpske u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Načelnik opštine Milići Marko Savić rekao je novinarima da je ovo poseban datum i napomenuo da je 240 boraca iz Milića ugradilo živote u temelje Republike Srpske.

(RTRS/Srna)

Ostavite komentar