Slađana Radaković: Mladi su naša budućnost

0
457

“Moj osnovni cilj kandidature je želja za promjenom, želja za afirmacijom ovog grada”, kazala je Slađana Radaković, nezavisni kandidat za gradonačelnika Prijedora, u intervjuu za portal Banjaluka.net.

Radakovićeva je istakla da će Prijedor, ukoliko ona pobijedi na prijevremenim izborima, biti grad “jednakih šansi” za sve ljude, bez obzira kako se zovu i kojoj političkoj opciji pripadaju.

“Nezadovoljna sam stanjem našeg grada kao i moji sugrađani. Želim da grad Prijedor postane u pravom smislu riječ ‘Grad’”, kazala je Radaković.

Predizbornim spotom, inspirisanim westernom o američkom divljem zapadu privukli ste značajnu pažnju javnosti. Možemo li temu filma uporediti sa aktuelnom situacijom u Prijedoru?

RADAKOVIĆ: Sloboda umjetnika je njegov način izražavanja i na taj način treba shvatiti njegov spot. Cilj nam je bio da izazovemo reakciju svih onih neodlučnih, da se i njihov glas čuje. Mislim da smo ovim spotom izazvali reakciju u samom gradu Prijedoru i šire, pa bila pozitivna ili negativna,  jer ideja slobodne volje podrazumijeva slobodu mišljenja, dakle, i uma.  Vjerujem, da ćemo bar dio onih neodlučnih izvesti na biračka mjesta, a to nam je cilj.

Kome bi se u tom slučaju mogla dodijeliti koja uloga?

RADAKOVIĆ: Svakom u ovom gradu ostavljamo slobodnu volju da podijeli te uloge.

Poslanik ste u aktuelnom sazivu Skupštine Grada. Koji su razlozi Vaše kandidature za gradonačelnika?

RADAKOVIĆ: Moj osnovni cilj kandidature je želja za promjenom, želja za afirmacijom ovog grada. Ovom kandidaturom želim da se stvari promjene, jer sam nezadovoljna stanjem našeg grada kao i moji sugrađani. Želim da grad Prijedor postane u pravom smislu riječ “Grad”.

Koje segmente  razvoja Grada biste promijenili? Kojim potezima?

RADAKOVIĆ: U mom gradu neće biti populizma. Naprotiv, poduzeću konkretne mjere dovođenjem stranih investicija. Prvenstveno ću pokušati zadržati mlade ljude kojima ću dati šansu. Prijedor će biti grad “jednakih šansi” za sve ljude, bez obzira kako se zove i kojoj političkoj opciji pripada. Povući ću konkretne poteze, za učenike osnovnih škola subvencijom da imaju besplatan prevoz. Ovom gradu prvo mladi treba da znaju da će konkursi biti pravedni, gdje će najbolji pobjeđivati, a ne podobni. Mojim programom “21-24” će se stvari pokrenuti sa mrtve tačke.

Moj program, nije program puteva, asfalta, rasvjete, kanalizacije, već ima “viziju” u kom se te stvari “podrazumjevaju”, a nisu najbitnije. Mojim programom grad će sufinansirati mlade, prvenstveno stručnjake pokretanjem izgradnje stambenih objekata za mlade stručnjake, gdje će Opština Prijedor sufinansirati 50% izgradnje sredstava. Podsticat ću natalitet konkretnim mjerama za mlade na selu, jer to je zdrava osnova društva. Zalagaću se, budžetom, da svaki mladi bračni par koji se vjenča, a živi na selu dobije 1000KM, a 2000KM kad dobiju dijete.

Isto tako, za mlade stručnjake deficitarnog zanimanja dobiće 5000KM za rođenje djeteta kao podsticaj za ostanak u Prijedoru. Takođe ćemo subvenionisati privatne vrtiće i izjednačiti ih sa državnim.

U oblasti socijalnog nećemo biti “slijepi”. Konkretna mjera će biti uvođenje besplatne linije od centra grada do bolnice za penzionere, ali i invalide i ostale ugrožene u stanju socijalne potrebe.  Zatim,  ojačaćemo mjesne zajednice i revitalizovat ćemo sela otvaranjem malih preduzeća u njima, s ciljem ostanka mladih na selu. Istovremeno pokušaćemo kroz kulturu da afirmišemo ovaj grad na način koji on zaslužuje. Jedna od prioritenih stvari koje ću uraditi je i reorganizacija civilne zaštite u Prijedoru. Svaki vid nesreće, bilo to poplava, požar, zemljotres, ne smiju nas zateći nespremne. Svako mora da ima svoj nivo odgovornosti i treba da zna šta da radi u svakom momentu kroz ulaganja i edukaciju. Program „21-24“ vidim Prijedor kao siguran grad i grad u kojem će građani biti zaštićeni u svim situacijama, jer na taj način pokazaćemo da sistem funkcioniše.

Predviđeno je i „brendiranje“ grada Prijedora i na međunarodnoj sceni kroz jačanje kulture, da Prijedor ne bude samo u okvirima naših prostora, nego i šire. Prijedor mora imati jednu manifestaciju u Evropi. Borićemo se protiv korupcije, kriminala, neću pristati na korupciju, ovo je samo dio Programa “21 – 24”.

Iz kog razloga smatrate da bi građani sada trebalo da pruže podršku nezavisnoj, nestranačkoj ličnosti u odnosu na kandidate iza kojih stoje koalicije političkih stranaka?

RADAKOVIĆ: Iza mene ne stoji niko. Svaki potez koji budem vukla će biti potez građana. Iza mene stoje samo građani. Zato imam tu slobodu i samostalnost odlučivanja kao nezavisni kandidat. I samo na taj način možemo donijeti našem gradu najviše. Ovaj grad niko ne može voljeti više nego mi. Ovom gradu niko ne može donijeti više nego mi, Prijedorčani. Zato se nadam da će ljudi prepoznati moj program, jer on nudi riješenje u svim sferama života. Moj osnovni cilj kandidature je želja za promjenom, želja za afirmacijom ovog grada.

Šta vidite kao Vašu najveću prednost u odnosu na ostale kandidate?

RADAKOVIĆ: Upravo sam navela jedan dio. Program “21-24” koji su radili mladi i iskusni stručnjaci iz svih oblasti. Ja sam kao nezavisni odbornik i kao građanin Prijedora slušala probleme, ali i osluškivala riješenja. Svako zna kako riješiti njegov problem najbolje. To je ono što me izdvaja od drugih kad čujem glas običnog čovjeka.

Stvari se neće popraviti same od sebe kao što nije realno očekivati da će problem riješiti oni koji su ga stvorili. Kandidat postavljen na funkciju iz političke partije odluke donosi na osnovu politike stranke i njihovog interesa, a nezavisni gradonačelnik ima potpunu slobodu odlučivanja, nema pritisaka, niti bezgranične lojalnosti i poslušnosti. Stranačka borba za vlast pokazala se lošom politikom za život i egzistenciju naroda, ne dozvoljavaju struci da vodi priču, znači mora se mijenjati politika. Izborom, mene, kao nezavisnog kandidata riiješićemo se stranačkog sistema koji narod doveo do ruba egzistencije.

Kako bi Prijedor izgledao sa Vama na čelu i na čemu gradite optimizam da bi izbori mogli rezultirati Vašom pobjedom?

RADAKOVIĆ: Opet ponavljam, Prijedor će biti mjesto boljeg života. A ja ću na kraju svog mandata moći da prodjem kroz ovaj grad sa zadovoljstvom. Da ostavim grad još boljim od nas koji ce doći. To mi je cilj, ideja i želja.

(Nevena Stanojević/Aldijana Mirković)

 

 

 

Ostavite komentar