Slaviša Milić: Dobro održavanje – uspješna proizvodnja

0
342

Kao sastavni dio organizacione strukture kompanije „Alumina“ je i Održavanje. Od izuzetne važnosti je da održavanje prati proizvodnju, što podrazumijeva kvalitetne i blagovremene remonte, kao i pružanje svih drugih usluga u mašinskim i elektro radionicama, te automatici i drugim službama koje pripadaju održavanju, zbog čega se i radi na osposobljavanju kadrova i izdvajanju najboljih za pripremanje cjelokupne opreme i uređaja potrebnih za proces proizvodnje u fabrici.

Slaviša Milić, direktor Održavanja u kompaniji „Alumina“ je rekao da je primarni zadatak održavanja da tehnološku opremu neophodnu za tehnološki proces napravi ispravnom i bezbijednom za rad.

Održavanje daje sve od sebe da izvrši zadatke, odnosno realizuje sve poslove definisane mjesečnim planovima remonata. Planska priprema održavanja na osnovu potreba proizvodnje pravi mjesečni plan remonata koji se svakodnevno realizuje uz zadovoljavajuću logističku podršku ostalih službi.

„Svaki pogon ima svoje radne naloge koje ispunjava svakodnevno, i prati taj mjesečni plan. Ono što mogu da istaknem trenutno, od ključne opreme koju radimo, je uparivačka baterija broj 5, odnosno zamjena cijevi na prvom aparatu pete uparivačke baterije“, naveo je on.

Jedan od većih problema za održavanje je odliv kvalifikovanog majstorskog kadra koji nastoje riješiti prijemom i organizovanjem obuka za nove radnike, te na taj način ublažiti proistekle posljedice.

„Svake godine odlazi određen broj radnika u penziju. Uglavnom su to radnici sa dugogodišnjim radnim iskustvom, dobri i vrijedni radnici, majstori. Ostajemo sa manje majstora. Nažalost imamo određen broj radnika koji odlaze u Evropu. Još uvijek nije kritično, mada može biti“, kaže Milić.

Učenici Tehničkog školskog centra iz Zvornika u kompaniji „Alumina“ obavljaju praktičnu nastavu, gdje primjenjuju teorijsko znanje i od starijih kolega dodatno u praksi uče vještine budućeg zanata. To je i svijetla tačka obrazovnog sistema.

„Što se tiče stručne prakse za učenike Tehničkog školskog centra možemo istaći da „Alumina“ u ovoj školskoj godini ima 56 učenika druge i treće godine elektro i mašinske struke na praksi. Izdvojio se jedan broj dobrih majstora i za njih će svakako biti mjesta u „Alumini“, naglašava Milić.

U proteklom periodu bilo je više poslova i projekata koji su zahtijevali angažovanje radnika na poslovima održavanja. Kompaniji predstoje novi poslovni izazovi i velika očekivanja. Pored redovnih remonata tehnološke i ostale opreme stavljen je poseban akcenat na realizaciju investicionih poslova.

„Shodno planovima mi radimo određen broj izrade rezervnih dijelova uređaja, mješalica, raznih sklopova i podsklopova potrebnih za investicije“ kaže Milić.

Kompanija „Alumina“ posjeduje izuzetno dobre radnike i to je njena snaga. Sve mašine i alati su potrebni za realizaciju posla, ali bez kvalitetnih radnika sve navedeno je nedovoljno.

„Moram da pohvalim dobre majstore, inžinjere. Ima raznih unapređenja za radnike koji su veoma korisni za „Aluminu“, rekao je Milić.

U narednom periodu kompaniju očekuju novi projekti i proizvodi koji će „Aluminu“ učiniti još značajnijom na domaćem i inostranom tržištu, a zaposlenima pružiti dodatnu sigurnost i motiv više da zajedno sa fabrikom grade i svoju budućnost, svakako bolju.

Ostavite komentar