ŠTA ČEKA NAVALJNOG U ZATVORU: Bivši kažnjenici tvrde da je gore od fizičkog mučenja

0
248

Najpoznatiji protivnik ruskog predsednika Vladimira Putina Aleksej Navaljni služiće svoju dvoipogodišnju zatvorsku kaznu u koloniji udaljenoj 200 kilometara od prestonice. Iako se više od nedjelju dana nije znalo gdje će biti premešten iz moskovskog zatvora na odsluženje kazne, objavljeno je da ga najprije očekuje karantin poslije čega će biti premešten u baraku u regionu Vladimir, prenosi Blic.

Navaljni (44) je uhapšen 17. januara, odmah po povratku iz Njemačke u kojoj se pet mjeseci oporavljao od trovanja za koje on optužuje Kremlj. Te tvrdnje odbacile su ruske vlasti koje su Navaljnog optužile za saradnju sa zapadnim obaveštajnim službama.

On je najprije 2014. osuđen na uslovnu, ali pošto se na vrijeme nije javio za njeno odležavanje, ona mu je preinačena u zatvorsku kaznu u trajanju od dvije i po godine.

Njegovo hapšenje dovelo je do niza protesta širom Rusije, a na njima je uhapšeno više od 10.000 ljudi.

Iako ruski mediji navode da zatvorski uslovi u ovoj regiji nisu toliko strogi, mnogi bivši “stanovnici” tvrde da su ove kolonije nastavak bivših gulaga u Sovjetskom Savezu i prati ih veoma loša reputacija.

Nekadašnji zatvorenik Konstantin Kotov proveo je ovde više od godinu dana, nakon što je uhapšen jer je predvodio proteste poslije izbora 2019. godine. On navodi da u Rusiji postoji četiri tipa kaznenih kolonija, a svaka od njih se razlikuje po svom režimu rada.

– Ovo je striktno kontrolisan zatvor, u kom je svaki korak pod nadzorom, svaka misao se prati – rekao je Kotov, piše Moskov tajms.

U ovom zatvoru smješteno je 800 zatvorenika, a smješteni su u barake gdje se nalazi otprilike po 150 kreveta.

Sa slanjem Navaljnog u ovaj zatvor nije se složio ni advokat nevladine organizacije “Prava zatvorenika” Pjotr Kurjanov.

– Oni će vas slomiti. Tamo je potpuno bezakonje, gdje se već duže vrijeme dešavaju loše stvari – poručio je Kurjanov.

On je rekao da se u zatvoru uglavnom nalaze lopovi i osuđenici zbog droge, ali i da tu ponekad završavaju i istaknutiji aktivisti i političke ličnosti.

Takođe, bivši osuđenici tvrde da je u zatvoru veoma hladno, a hrana izuzetno loša. Tokom služenja kazne zabranjeno je ići u crkvu, baviti se sportom. Ističu da uvijek morate držati ruke na leđima van ćelije, a često je prisutno i fizičko i psihičko nasilje od strane čuvara.

Po dolasku, Navaljni će provesti dvije nedjelje u karantin, nakon čega će biti poslat u jednu od šest baraka. Prema riječima Kotova, Navaljni je ovde poslat zbog psihičke izolacije.

– Tu često pošta stiže sa zakašnjenjem, čuvari je ne čitaju redovno, a zatvorenici imaju svega sat vremena dnevno da na ta pisma odgovaraju. Zabranjuje se razgovor između zatvorenika, cilj je da se osjetite usamljeno. Gledaće da vas psihički iscrpe na sve načine – ocijenio je Kotov.

Mnogi zatvornici su rekli da je psihička tortura u ovom zatvoru gora od fizičke.

Dmitrij Demuškin, nekadašnji političar je za TVRain ispričao kako su mu branili da prima pisma od porodice i prijatelja i kako su mnoga od onih koja je on napisao uništili.

Rekao je i da godinu i po dana nije smio da primi nijednog posjetioca, niti da ima razgovor sa advokatom nasamo.

– Ovaj zatvor treba da vas slomi: to je mnogo gore od fizičkog mučenja – rekao je on.

Tokom izdržavanja kazne Navaljni može da bude zaposlen u zatvoru, a nakon kraće obuke može da radi kao strugar, kuvar, bibliotekar.

(Blic)

Ostavite komentar