ŠTA USPORAVA SUĐENJE ZA RATNE ZLOČINE: Atif Dudaković teško bolestan

0
306

General Atif Dudaković, nekadašnji komandant Petog korpusa tzv. Armije BiH, kojem se sudi za ratne zločine počinjene nad Srbima, teško je bolestan i pod konstantnim je ljekarskim nadzorom, što članovi njegove familije kriju od javnosti, navode dobro obavješteni izvori.

Naime, Dudaković ima maligno oboljenje, ide na hemoterapije i liječi se u Sarajevu, gdje i živi, ali već mjesecima nije dolazio na područje Cazinske krajine, odnosno Unsko-sanskog kantona.

Prema informacijama istih izvora, Dudaković je u dosta lošem zdravstvenom stanju, zbog čega ne može ni da putuje, jer bi teško podnio prevoz, a potreban mu je i stalni ljekarski nadzor.

Dudakovićeva bolest bi mogla usporiti suđenje njemu i još 15 pripadnika i komandanata Petog korpusa za zločine nad Srbima na području Krajine 1995. godine, koje je u toku. Ovakav tok procesa izaziva revolt kod porodica Srba ubijenih u pohodima Petog korpusa pod komandom Dudakovića, ali i kod značajnog broja stanovnika nekadašnje Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, sa kojima je Dudakovićev Peti korpus godinama ratovao.

Inače, Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Atifa Dudakovića i više pripadnika i komandanata Petog korpusa tzv. Armije BiH zbog sumnje da su počinili zločine protiv čovječnosti na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most, kao i za ratni zločin nad civilima na području opština Bihać i Cazin.

Osim Dudakovića, optuženi su Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić, Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Optužnica ih tereti za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila, uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni i tako onesposobljeni za borbu.

Tijela jednog broja žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za nekima od ubijenih još se traga.

Dio optužnice za Dudakovića odnosi se na ratne zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna, za vrijeme sukoba u Cazinskoj krajini, na području opština Bihać i Cazin.

(Banjaluka.net)

Ostavite komentar