TENZIJE U HRVATSKOM SDP-u: Predsjednik raspustio odbore u Zagrebu i Vukovaru

0
247

Predsedništvo SDP-a Grada Zagreba večeras u 18 sati nije održano zbog toga što je Predsjedništvo SDP-a na nacionalnoj razini raspustilo zagrebačku organizaciju te stranke.

Slijedi imenovanje povjerenika koji će voditi zagrebački SDP dok se ne provedu novi izbori.

Predsjedništvo SDP-a Grada Zagreba je od predsjednika zagrebačkog SDP-a Gordana Marasa trebalo dobiti informaciju o SDP-ovom kandidatu za gradonačelnika Zagreba, a odluka o tome trebala je biti donesena sutra na sjednici Gradskog odbora. Sada je upitno hoće li se ta sjednica sutra održati.

Naime, ranije danas, prije održavanja sjednice Predsjedništva SDP-a Grada Zagreba i sjednice Predsjedništva SDP-a, predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras objavio je da odustaje od moguće kandidature za gradonačelnika Zagreba, nakon što se u medijima počelo špekulirati da vodstvo SDP-a ne želi da on bude kandidat.

“Nakon današnjih anonimnih napisa u medijima kako vodstvo SDP-a ne želi da budem kandidat za Zagreb rekao sam predsjedniku SDP-a da odustajem od te ambicije”, napisao je Maras na svom Facebook profilu.

Nesuglasice oko SDP-ovog kandidata za zagrebačkog gradonačelnika pojavile su se nakon što je došla informacija da vrh SDP-a želi da kandidat bude Joško Klisović, a ne Maras, koji je ambiciju za to mjesto iskazao kao predsjednik zagrebačke organizacije.

“Nisam ništa ukrao, nisam nikog pitao kaj bi štel biti, nego sam se zadnje 23 godine svaki dan borio za bolju Hrvatsku i SDP. I nisam se štedio niti sekunde. Hvala vam na svemu”, napisao je Maras na Facebooku.

Predsjedništvo SDP-a večeras je u 17 sati počelo sjednicu na kojoj se očekivalo da će biti raspuštena zagrebačka organizacija odluči li da će Maras biti gradonačelnički kandidat.

Raspušten vukovarski SDP

Također, raspušten je vukovarski SDP zbog kandidature Željka Sabe za gradonačelnika Vukovara, svojedobno osuđenog zbog korupcije jer je pokušao podmititi vijećnicu. Vrh SDP-a ne želi Sabu na mjestu kandidata. Ranije su s njim postigli dogovor da se povuče iz Predsjedništva stranke.

Sabo tvrdi da je nevin, ali i rehabilitiran jer je odslužio kaznu za pokušaj podmićivanja vijećnice iz HDZ-a koja ga je snimila. Tvrdi i da anketa pokazuje kako vukovarski SDP-ovci žele upravo njega u utrci na lokalnim svibanjskim izborima.

“Predsjedništvo je prije dva tjedna donijelo odluku i tražilo od gradske organizacije u Vukovaru da Željko Sabo ne bude naš kandidat na lokalnim izborima. To nismo tražili bez razloga, to smo tražili zbog činjenice da se radi o osobi protiv koje se vodi kazneni postupak za kaznena djela. Gradska organizacija SDP-a u Vukovaru tu preporuku nije poštovala. Predsjedništvo je danas donijelo, za nas jedinu moguću odluku, a to je odluka o raspuštanju tijela gradske organizacije SDP-a u Vukovaru”, rekao je Grbin novinarima ispred stranačke središnjice na Iblerovu trgu.

Prijedlog o raspuštanju Predsjedništvo je donijelo s 10 glasova za, dva suzdržana te jedan glas protiv. Europarlamentarac Predrag Matić izuzeo se pri glasovanju o toj točki dnevnog reda.

Povjerenica za gradsku organizaciju u Vukovaru tako je postala i dosadašnja članica Predsjedništva i predsjednica Foruma mladih SDP-a Biljana Gaća koja sutra preuzima dužnost te će u skorom roku razgovarati s potencijalnim koalicijskim partnerima i onda donijeti odluku o kandidatu za gradonačelnika.

Grbin se osvrnuo i na neke komentare koji su došli iz vukovarske organizacije te im je poručio da je SDP demokratska politička stranka koja se bavi stvarima koje su važne za društvo te koja ima nultu toleranciju na korupciju.

“Zato za nas u SDP-u zavjet šutnje, omerta, nije opcija. To je poruka svima koji misle drugačije, ako vidimo neko kažnjivo i nedopušteno ponašanje na njega moramo reagirati”, poručio je Grbin.

Grbin nakon sastanka: Nisam izabran da statiram

Grbin je izvijestio kako su predložili Glavnom odboru da se raspusti zagrebačka organizacija. Od članova Predsjedništva, 12 je bilo za takvu odluku, a tri člana su bila protiv. Za povjerenika je postavljen predsjednik mjesnog odbora SDP-a Trešnjevke-jug Davor Terzić.

“Nažalost gradska organizacija SDP-a u Zagrebu ne funkcionira već duže vrijeme. To je javna tajna, ako tajnom to uopće možemo nazvati. Gradska organizacija SDP-a u Zagrebu prožeta je sukobima, nefunkcioniranjem, bila je i predmet rada ovog Predsjedništva zbog čega smo morali raspustiti tri mjesne organizacije na njenom području”, naglasio je Grbin.

Istaknuo je kako su se problemi u tim organizacijama događali i drugdje.

“To su problemi, s jedne strane nefunkcioniranja, a s druge strane činjenice da još uvijek ima još veliki broj članova, pa i vodstvima tih organizacija koji gledaju na stranu Milana Bandića kada razmišljaju o tome kakve će odluke donositi. Mi to nismo mogli prihvatiti”, kazao je Grbin.

Dodao je kako ne mogu prihvatiti da činjenicu da su određeni pojedinci i dalje naslonjeni na gradonačelnika Milana Bandića, ali i na klijentelizam i oportunizam.

“Kada sam izabran za predsjednika SDP-a, izabran sam da vodim politiku i da se bavim politikom, nisam izabran da statiram i ne razmišljam o činjenici da ako pustimo stvari da se odvijaju svojim tokom, i ako stojimo sa strane, SDP grada Zagreba guramo u izbornu katastrofu. To nisam mogao prihvatiti”, naglasio je Grbin.

Na pitanje novinara je li ovo bio riskantan potez s obzirom na to da su lokalni izbori vrlo brzo u svibnju, Grbin kaže kako je ovu odluku predložio i zato što je jak SDP u Zagrebu, ključ za jak SDP u Hrvatskoj.

(index.hr)

Ostavite komentar