U Crnoj Gori podignuta optužnica protiv 12 funkcionera ranije Đukanovićeve vlasti

0
218

Crnogorsko Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv 12 osoba zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj i dodjelom stanova i povoljnih kredita.

Kako se navodi oni su kao članovi bivše komisije Vlade Crne Gore, oštetili budžet države za više od 2.6 miliona evra.

Kako prenose crnogorske “Vijesti”, neposredna optužnica je podignuta protiv bivšeg ministra odbrane Predraga Boškovića, bivšeg ministra zdravlja Budimira Šegrta i još 10 funkcionera bivše vlasti.

SDT ih tereti zbog postojanja osnovane sumnje da su, od 2016. do 2020.godine, kao članovi Komisije za stambena pitanja Vlade Crne Gore, u saizvršilaštvu, učinili produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, za koje je propisana kazna zatvora od dvije do 12 godina.

Kako se navodi, okrivljenima se stavlja na teret da su, suprotno Odluci o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera, bez plana za rješavanje stambenih potreba i procjene stručne komisije Uprave, odobrili i dodijelili stambene kredite za poboljšanje uslova stanovanja za 119 javnih funkcionera i zaposlenih u državnim organima i organima državne uprave, u iznosima između 17.500 i 40.000 evra i tako im pribavili korist, a budžetu Crne Gore nanijeli štetu, u ukupnom iznosu od 2.604.740 evra, dodaje RTCG.

Tužilaštvo dodaje da je prethodno tokom izviđaja utvrđeno da je odobreno i dodijeljeno 49 kredita u iznosu od po 40.000 evra, pet kredita u iznosu od po 35.000, 20 kredita u iznosu od po 30.000 evra, 30 kredita u iznosu od po 20.000 evra, 10 kredita po 25.000 evra, ali i krediti u iznosima od 29.500 evra, 28.000 evra, 25.920,76 evra.

Kako navodi “SDT”, pojedini krediti u iznosu od 40.000 evra su dodijeljeni i javnim funkcionerima koji su u svojim zahtjevima za rješavanje stambenih potreba od Komisije tražili iznose od 30.000 evra, “a očigledno prekoračenje podnijetih zahtjeva je u suprotnosti sa Zakonom o upravnom postupku i sudskom praksom Upravnog suda Crne Gore”.

“Nakon završenog uviđaja, a prije podizanja optužnice, državni tužilac je donio odluku i da se postupak protiv osumnjičenih za produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, po dopuni krivične prijave Vlade Crne Gore, čiji je predmet nepropisno dodjeljivanje javnim funkcionerima stanova u zakup, sa pravom kupovine pod povoljnim uslovima, razdvoji i posebno dovrši, iz razloga cjelishodnosti”, navodi se u odluci koju je potpisao Radonjić.

Abazović pozdravio podizanje optužnice

Predsjednik tehničke vlade Crne Gore Dritan Abazović, pozdravio je podizanje optužnice u slučaju koji je u javnosti nazvan “Stanovi” i izrazio nadu da će država nakon konačnog pravnog epiloga u ovom slučaju biti obeštećenja.

Abazović je podsjetio da je u oktobru prošle godine podnio krivičnu prijavu u slučaju “stanovi” zbog neosnovane, vanproceduralne dodjele preko 500 stanova ljudima kojima su ti stanovi, kako kaže, bili najmanje potrebni, navodi RTCG.

“Podigao sam krivičnu prijavu, hvala bogu da se nešto dešava. Ja se ne radujem ničijoj muci, neka ti ljudi pokušaju da dokažu svoju nevinost”, izjavio je crnogorski premijer.

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore podiglo je danas optužnicu protiv 12 osoba zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj kao članovi bivše komisije vlade Crne Gore i dodjelom stanova i povoljnih kredita oštetili državni budžet za više od 2.6 miliona evra.

“Zadovoljan sam i zahvalan svom pravnom timu i nadam se da će država tražiti obeštećenje, ako dobijemo konačan pravni epilog ovog slučaja”, rekao je Abazović.

(RTCG)

Ostavite komentar