U RAZGOVORU SA BOŽOM VREĆOM: Muzika u doba korone

0
214

Božo Vrećo, jedinstveni umjetnik sa Balkana, u intervjuu za dunav.at govori o trenutnoj situaciji u svijetu umjetnosti zbog pandemije prouzrokovane virusom korona.

Pandemija koja traje  već više od godinu dana promijenila je živote iz korijena. Težak udarac zadala je oblasti kulture u kojoj su uz obaveznu socijalnu distancu dešavanja poput koncerata postala neizvodiva. Umjetnici su prepušteni sami sebi te su primorani  da  nađu virtuelne načine da dođu do svoje publike. Kao rezultat toga mnogi su počeli da se okreću održavanju online koncerata  kojima je publika mogla da prisustvuje iz svojih domova. No, da li su takva dešavanja samo prolazni trend ili budućnost, pitali smo bosanskohercegovačkog umjetnika Božu Vreću koji trenutno obavlja posljednje pripreme za svoj online koncert koji ce se održati 4. aprila.

Božo, kako Vi ocjenjujete trenutnu situaciju iz ugla umjetnika?

Kao neugodnu prilagodbu i iščekivanje promjene koju svi priželjkujemo, nadam se da će ljeto donijeti puno više mogućnosti za koncerte na otvorenom i vraćanje pređašnjem životu koji volimo i na koji smo navikli.

Često čujemo pjevače kako govore da je kontakt sa publikom upravo najbitniji momenat. Povratna reakcija za njih predstavlja dodatni stimulans, energiju koja ih pokreće. Na koji način Vi pokušavate to da nadoknadite?

Time što sam konstantno u nekoj komunikaciji preko mojih objava sa vjernom publikom, takođe tu je konstantan i koncizan rad, usresređen i fokusiran na bitne segmente od kojih zavisi i to kakve će se pjesme sve izroditi i kakve će se sve ideje ostvariti i realizovati.

Unatoč fizičkoj odvojenosti kao takvoj, moja publika je uvijek uz mene u mislima, srcem i dušom.

Mnogi muzičari su pravili čak i kućne varijante koncerata gdje su se direktno uključivali iz svoji domova. Ono što Vi pripremate za svoju publiku 4. aprila je svakako dosta ozbiljnija forma. Koliko je zapravo potrebno pripreme za jedan takav događaj? Po čemu se razlikuje od pripreme za koncerte kakve smo prije poznavali?

Zapravo mnogo jer sve iziskuje i znatne materijalne troškove studija, režije, snimatelja, tonaca, opreme, prevoza i letova, smještaja i komoditeta pored sveg ostalog kao i za koncert koji nije livestream. Nismo odustali od ideje iz velike ljubavi ka umjetnosti i tome da se kao muzičari vidimo, sviramo i budemo dva dana skupa kako bismo prenijeli tu fantasticnu energiju koja se stvori kad smo skupa i na druge koji će u nedjelju gledati i slušati koncert.

Daćemo sve od sebe da ta emocija bude oslobođena preko ekrana kako bih u studiju osjetio i zamislio sve te zagrljaje, uzdahe i aplauze koji nam dolaze kao nagrada.

Jedna od prednosti svakako online koncerata je mogućnost za mnoge ljude iz udaljenih gradova ili država da mogu da uživaju u muzici, a da pri tom ne moraju da napuštaju svoje domove. Da li Vi vidite ovakvu vrstu nastupa kao budućnost ili smatrate da je ovo nešto sto je prolazno i trenutno? Da li će ova forma da se održi i kada se stvari vrate u normalne tokove?

Mislim da je ovo nužna forma trenutno i da će uskoro sve profunkcionisati i vratiti se na pređašnje. Vraćanjem na putovanja i komunikaciju i fizičku interakciju na koncertima, mi se vraćamo nama samima i suštini našeg stvaranja i postojanja kao umjetnika.

Priželjkujemo te dane i nadamo im se što prije, jer svima nam nedostaje muzika bez koje u tom živućem interaktivnom obliku nema ni života.

Svi poštovaoci muzike Bože Vreće moći će da se prate koncert putem aplikacije www.tickets.rs u nedjelju, 4. aprila, sa početkom u 20 časova gdje se ujedno i mogu kupiti karte za ovaj događaj.

(dunav.at/Foto: Privatna arhiva B.V.)

Ostavite komentar