UBBiH OSUDILO POSTUPAK ADVOKATSKE KOMORE RS: Ugrožen ugled i stabilnost bankarskog sektora

0
219

Udruženje banka Bosne i Hercegovine (UBBiH) osudilo je postupak Advokatske komore Republike Srpske, odnosno javno iznošenje informacija koje predstavljaju internu odluku Advokatske komore o povlačenju svojih depozita iz UniCredit Bank a.d Banja Luka, zbog spora koji banka vodi sa preduzećem Bitminer Factory.

Kako je saopšteno iz UBBiH, bankarski sektor kao jedan od najuredenijih i najefikasnijih privrednih sektora u BiH direktno je pogođen ovim postupkom, jer se, navode iz UBBiH, ovakvim istupima ugrožava ugled i stabilnost bankarskog sektora, kao i povjerljivost poslovnog odnosa izmedu bilo kojeg klijenta i banke, koji treba biti povjerljiv za obje strane.

“UBBiH ne ulazi u detalje pomenutog spora, ali vjeruje u etičnost pravosudnog sistema koji će donijeti odluku temeljenu na relevantnom dokaznom materijalu. UBBiH apeluje na sve zainteresovane strane u ovom procesu da ostanu profesionalne i da djeluju u skladu sa svojim ovlaštenjima, etičkim i moralnim principima kako bismo zajedno spriječili odlazak/nedolazak stranih investitora, nesigurnosti poslovanja, imajući u vidu ekonomsku održivost i stabilnost cijele države”, stoji u saopštenju.

(A.M.)

Ostavite komentar