Učenici Tehničkog školskog centra iz Zvornika na praksi u kompaniji “Alumina”

0
317

U kompaniji „Alumina“, na časovima praktične nastave, u tekućoj školskoj godini nalazi se 54 učenika Tehničkog školskog centra u Zvorniku. Riječ je o učenicima druge i treće godine, smjer električari, bravari, obrađivači metala rezanjem i varioci, koji dva, odnosno tri dana, provode u ovdašnjim fabričkim halama, radeći na poslovima koji ih očekuju nakon završene škole.

Direktor Tehničkog školskog centra u Zvorniku Goran Grujić ističe da je saradnja sa „Aluminom“ od višestrukog značaja za ovu ustanovu i njene učenike.

-Javna ustanova Tehnički školski centar Zvornik i ove, kao i prethodnih godina, izražava zahvalnost kompaniji „Alumina“ zbog velike predusretljivosti koju je pokazala u pogledu održavanja dijela praktične nastave naših učenika u svojim pogonima – navodi Grujić.

Škola je, kaže, zahvaljujući ovoj saradnji, obezbijedila kvalitetnu praksu za učenike, dok je „Alumina“ pokazala da je i dalje jedan od kolektiva sa velikom društvenom odgovornošću.

Grujić ističe da je od ključne važnosti za sve učenike tehničkih zanimanja da praktična znanja iz svoje struke stiču u realnom proizvodnom okruženju, dodajući da između 80 i 90 učenika Tehničkog školskog centra praktičnu nastavu pohađa u ovdašnjim privrednim kolektivima.

Direktor Održavanja u „Alumini“ Slaviša Milić kaže da resursi ove kompanije i ljudski potencijali, mogu dosta pomoći učenicima u sticanju potrebnog znanja.

-Ovdje imaju sve što im treba i što mogu da nauče, vide i praktično urade – navodi Milić, napominjući da su vidljivi rezultati kod učenika iz praktičnog dijela nastave. Milić ističe da učenici imaju dobre uslove dok su na praktičnoj nastavi i da uz izvrsne majstore stiču znanja i dragocjeno iskustvo.

-Dolazimo tri puta sedmično na praksu u „Aluminu“. U ovakvoj fabrici možemo mnogo toga da naučimo i saznamo – kaže Marko Savić, odlični učenik treće godine, budući varilac.

Njegov drug iz razreda, Dragan Bodirogić, kaže da su se dobro „uklopili“ u sistem rada.

-Mnogo nam znači što smo na praksi u ovoj fabrici, gdje možemo mnogo toga da vidimo, naučimo i uradimo – ističe Bodirogić, koji živi u Osmacima.

U razgovor se uključuje i Hamza Kunić, takođe učenik završne treće godine.

-Imamo dobre uslove da naučimo zanat, majstori su ljubazni, nastoje da nam što više prenesu znanja – priča Kunić, kome je djed svojevremeno bio zavarivač.

Sa mladim variocima najviše vremena provodi Stanoje Dukić, zavarivač specijalista u RMO, jedan od najboljih majstora u svojoj struci na ovim prostorima.

-Veoma su vrijedni, trude se da što više nauče i dobro je što su se opredijelili za zanat, posebno za zanimanje zavarivač – priča Dukić, očekujući da će neki od ovih golobradih dječaka dobiti posao u „Alumini“, jer to svojim zalaganjem i ponašanjem, kako kaže, zaslužuju.

U velikoj hali u mašinskoj radionici za jednim strugom na obradi metala zatekli smo Mitra Zelenovića i Nikolu Todića, učenike treće godine smjer obrađivač metala rezanjem.

-Volimo ovaj poziv, zanimljiv je posao. Svoju budućnost vidimo na ovim prostorima, voljeli bi da se nakon završenog školovanja zaposlimo u ovoj fabrici – pričaju budući metalostrugari o kojima samo pozitivna iskustva iznosi iskusni majstor za strugom, VKV metalostrugar Pero Pavlović.

U menadžmentu kompanije kažu da je veoma važna dobra komunikacija između privrede i školstva i da je „Alumina“, kao društveno odgovorna kompanija, prepoznala važnost ulaganja u mlade kadrove.

-Naš cilj da se kroz saradnju sa Tehničkim školskim centrom, ali i drugim obrazovnim ustanovama, edukuju i namjenski školuju kadrovi, koji će biti potrebni ovoj fabrici. Posebno se to odnosi na zanimanja koja su deficitarna na tržištu rada – zaključuje Slaviša Milić.

(Banjaluka.net)

Ostavite komentar