Ukidanje rominga korak ka zajedničkom tržištu

0
208

Zemlje zapadnog Balkana načinile su prvi veliki iskorak ka zajedničkom regionalnom tržištu, jer se od 1. jula ukida roming u mobilnoj telefoniji u cijelom regionu.

To znači da će građani svih ovih zemalja, odnosno vlasnici broja bilo koje telekomunikacione kompanije registrovane u regionu, u bilo kojoj zemlji zapadnog Balkana imati tarife kao kod kuće.

Svi se slažu da je ovo veliko dostignuće, ali i velika pobjeda EU u regionu, jer se u praksi pokazalo da je moguće sprovesti ovako veliki i izazovan proces.

Ovim povodom je Majilinda Bregu, generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju, tijela koje su zajednički osnovale zemlje članice i EU i koje je otpočetka bilo uključeno u ovu inicijativu, izjavila da je prije tri  godine, kada su zemlje u regionu donijele ovu odluku, malo ko vjerovao da će ovako nešto biti moguće.

“Ponosni smo što smo potpisali ovaj istorijski sporazum koji će donijeti blagodeti svim građanima. Ovo je samo prvi korak u digitalnoj transformaciji regiona i mi na ovome nećemo stati – idemo u digitalizaciju”, rekla je ona.

U Kancelariji EU u Sarajevu za “Nezavisne” podsjećaju da se EU u Zagrebačkoj deklaraciji od 6. maja prošle godine obavezala da će podržavati regionalnu saradnju i podsticati regionalne lidere da iskoriste sve potencijale koje ona donosi.

Regionalni sporazum o romingu, potpisan na Digitalnom samitu zapadnog Balkana u aprilu 2019. godine, bio je važan korak ka zajedničkom roming prostoru EU i zapadnog Balkana. On predstavlja jasnu poruku o predanosti regiona evropskim integracijama i korak naprijed ka pristupu “romingu kao kod kuće”, koji se primjenjuje u EU.

Podsjetili su da je Evropska komisija 6. oktobra 2020. godine donijela sveobuhvatan Ekonomski i investicijski plan za zapadni Balkan s ciljem podsticanja dugoročnog ekonomskog oporavka regiona, zelene i digitalne tranzicije, pospješivanja ekonomske regionalne saradnje, povećanja ekonomskog rasta kao i pružanja podrške neophodnim reformama da bi se krenulo naprijed na putu ka EU.

“Radi toga je potrebno da se cijeli region snažno posveti daljem proširivanju regionalne ekonomske integracije na temelju pravila i standarda EU, a čime se region i njegova privredna društva približavaju unutrašnjem tržištu EU. Inicijativa za uspostavljanje zajedničkog regionalnog tržišta zapadnog Balkana, kako je to predviđeno na samitu u Sofiji u okviru Berlinskog procesa, nudi mapu puta u ovom zajedničkom nastojanju i može pomoći regionu da postane atraktivniji za investicije”, naglasili su oni.

U Ministarstvu transporta i komunikacija BiH juče nismo uspjeli dobiti odgovor, ali u Savjetu ministara BiH podsjećaju da je BiH ovaj sporazum potpisala u aprilu 2019. godine. Oni podsjećaju da je sporazumom bilo predviđeno da se prvo cijene rominga umanje za 27 odsto od 1. jula te godine, a da se od 1. jula 2021. roming potpuno ukine.

“Cijena rominga s Albanijom biće umanjena za čak 85 odsto, budući da Albanija dosad nije bila dio sporazuma koji su 2014. godine potpisale Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i BiH”, kažu oni. Podsjećanja radi, riječ je o sporazumu koji su potpisale sve zemlje osim Albanije o smanjenju cijena rominga. Sporazumom je definisano da cijene roming usluga u državama potpisnicima ne mogu biti veće od 19 centi po minuti za odlazne pozive, za dolazne pozive četiri centa po minutu, za odlazne tekstualne poruke šest centi i za prenos podataka 18 centi po megabajtu.

Udružiti snage

Prije nekoliko dana ovaj sporazum komentarisao je i Oliver Varheji, evropski komesar za proširenje, rekavši da je on istinsko dostignuće za regionalnu saradnju.

“Ovo pokazuje šta je sve moguće kada region udruži snage”, napisao je na Twitteru.

(Nezavisne)

Ostavite komentar