Umičević apeluje: Izmjenite odluku o sufinansiranju vantjelesne oplodnje i pomozite ljudima

0
380

Marinko Umičević, odbornik u Skupštini Grada Banjaluka, tehnički direktor Tvornice obuće “Bema”, priznati sportski radnik i dokazani humanitarac, pokrenuo je inicijativu o ukidanju odluke kojom je definisano da se sredstva namjenjena za sufinansiranje vantjelesne oplodnje, a koja izdvaja Vlada RS i Grad Banjaluka, uplaćuju isključivo jednoj klinici.

Kao jedan od motiva za pokrtetanje ove inicijative, on je navo da u Košarkaškom klubu invalida “Vrbas” Banjaluka, na čijem je čelu, ima dva košarkaša paraplegičara od kojih bi jedan morao da ide u Grčku na pokušaj vantjelesne oplodnje, a drugi u Češku, jer ta jedina klinika kod nas ne radi sve vrste vantjelesne oplodnje.

“Bilo bi normalno da se ljudima dodjele sredstva i da oni prilože račune gdje su to obavili, da to bude njihov izbor, jer ta klinika ne pruža sve zdravstvene usluge. Mislim da bi to svima koristilo, ako se već ta sredstva izdavaju i to su narodna sredstva da bar služe svojoj svrsi. Moja dva košarkaša paraplegičara nisu u finansijskoj mogućnosti da to sami finansiraju i zato sam zamolio gospodina Mladena Ilića, predsjednika Skupštine Grada Banjaluka, kao i gradonačelnika gospodina Draška Stanivukovića da ovu odluku preinače i učine veliku stvar za građane kojima je ta odluka prepreka”, rekao je Umičević u izjavi za Banjaluka.net.

Prema njegovim riječima, naišao je na razumijevanje od strane sagovornika, ali ipak ističe da je to nedovoljno.

“Dakle, konkretno je to tako blizu, a tako daleko, ali uzdam se u dobru volju i da će nadležni prepoznati ovaj problem”, poručio je Umičević, koji je održao sastanke sa Ilićem i sa Sonjom Davidović, ministarkom porodice, omladine i sporta u Vladi Republike Srpske.

(N.Sp)

Ostavite komentar