Umičević oštro upozorava: Krajnje je vrijeme da se u Banjaluci podvuče crta

0
130

Marinko Umičević, odbornik u Skupštini grada Banjaluka u četiri uzastopna mandata i čovjek koji je nadaleko poznat po društvenoj odgovornosti i humanosti, upozorio je da Grad Banjaluka ima mnogo neriješenih pitanja koja očigledno niko neće ili ne želi da rješava, a koji duži niz godina nanose štetu, kako Banjaluci tako i njenim stanovnicima.

Umičević koji je poznat kao čovjek koji o svemu priča otvoreno i iskreno, bez obzira da li se to nekome sviđalo ili ne, jer je u interesu njegovih sugrađana, istakao je sa u Banjaluci gradi, ali da se doduše prave samo zgrade, dok novih fabrika nema.

“Zato molim nadležne da skinu one table za ulaz u grad “ sedam i po tona” ili “pet tona”, odnosno ograničenja za teretna motorna vozila. Kamioni puni zemlje, šljunka, greda, skela, kreću se normalno po gradu. Gledamo samo kad će sa kamiona pasti kamen ili skela da se zabije u auto ili da nekog povrijedi. Svugdje u svijetu se stave cerade kad se prevozi takav materijal da bi se spriječila eventualna šteta ili nezgoda. Prljave gume na ulicu nanose blato, uništivaju nam asfalt koji je doduše sklepan do prve prilike”, rekao je Umičević, koji skoro dvije decenije sa velikim uspjehom vodi Tvornicu obuće “Bema” Banjaluka, te je jedan od najuspješnijih privrednika Republike Srpske. Prema njegovim riječima, trebalo bi da postoji vaga da se važu kamioni koji puni građevinskog materijala ulaze u grad, pa da se vidi zašto ti veliki kamioni ulaze u grad i prave još veću gužvu.

“To više niko ne kontroliše. Nažalost, Grad Banjaluka ni 30 godina od rata nema, a nije imao ni ranije, popisanu svoju imovinu. To govorim kao odbornik četiri mandata, da je to glavno pitanje da grad popiše imovinu, jer tu onda mešetari ZIBL i direktori, pa se dodvoravaju investitorima gdje ima koji gradski plac, ko graniči sa tim placem da ga kupe i naprave zgradu u samom centru grada. Zaista je pitanje dokle više. Izgubljen je kompas, a i osjećaj, vrlo brzo će ostati samo prostor da se grade zgrade u kružnom toku, odnosno u onim malo većim”, istakao je Umičević i dodao da se pored velikog broja neriješenih problema, u Gradu Banjaluci mogu čuti samo konstantne svađe i prepucavanja. Umičević je naglasio da je Banjaluci, uz sve ove primjedbe, primarna izgradnja zaobilaznica koju imaju svi veći gradovi osim Banjaluke. Tako da, kako je rekao, Istočni tranzit u Banjaluci presjeca naselje Starčevica od Obilićeva, a Zapadni tranzit presjeca Bulevar od Lauša, ističući da su to sada gradske ceste, a ne tranzitni putevi.

“Bilo je doduše pokretanja pitanja zaobilaznice, ali je to više bilo slikanje, mada su već drugi dan neki mešetari obilazili zemlju kuda bi trebalo da ide zaobilaznica. Mislim da je krajnje vrijeme da se podvuče crta i da vidimo gdje ćemo i šta ćemo sa Banjalukom, jer ima puno otvorenih pitanja, a očigledno nema mjesta za dijalog”, upozorio je Umičević, a nadležni bi trebali da se “probude” i odmaknu od svađa i prepucavanja i da poslušaju čovjeka koji cijeli svoj život živi i radi u Banjaluci, koji je rastao zajedno sa Banjalukom, koji vodi najveću Banjalučku tvornicu, koji predstavlja svoj narod skoro 16 godina u gradskom Parlamentu, i koji spada u red največih humanitaraca u Banjaluci, jer je riječ o čovjeku velikog srca koji je spreman da pomogne u svakom trenutku onome kome je ta pomoć potrebna.

N.Sp.

Ostavite komentar