PONOS SRPSKE I BANJALUKE: KKI “Vrbas” slavi 20 godina svog postojanja

0
258

Košarkaški klub invalida „Vrbas“, na čijem je čelu priznati sportski radnik i veliki humanitarac Marinko Umičević, danas obilježava dvije decenije svog i više nego uspješnog postojanja, a riječ je o prvom klubu košarke u kolicima u Republici Srpskoj.

Priča o ovom trofejnom sportskom kolektivu počela je da se piše 12. jula 2002. godine. Tog dana u bifeu „Medo“ klub su osnovali Marinko Umičević, Luka Jeličić, Slavko Šimić i Goran Krsmanović koji je bio i prvi kapiten i ujedno predsjednik klupske Skupštine.

Za ove dvije decenije igrači KKI “Vrbas” su osvojili bezbroj trofeja. Sedam puta su osvajali NLB ligu, osam godina uzastopno su šampioni BiH, u četiri navrata slavili su u Kupu BiH, osvajači su premijernog izdanja novoformirane “Bauerfeind” regionalne lige, višestruki su šampioni i pobjednici Kupa Srpske, pobjednici kvalifikacionog turnira Evrolige 3 i Evrolige 2…

“Nakon ovih 20 uspješnih godina postojanja prošli smo put preko trnja do zvijezda, kako kaže i naša knjiga. A sada smo u evropskoj košarci došli do visina od kojih se vrti u glavi. Danas smo na 29. mjestu od tri hiljade klubova, jedini u regionu igramo Evroligu 1. Višestruki smo prvaci ( NLB lige , Bauerfeind lige, Lige RS, Kupa BiH, Kupa Republike Srpske ) učesnici Final 4, Evrolige dva. Sigurno je da mogu biti prezadovoljan sa svim onim što su igrači ostvarili za proteklih 20 godina. Zajednički smo mnogo toga uradili, došli smo do samog vrha i mi smo prošli put “preko trnja do zvijezda” kako je nazvana naša knjiga koja je imala dva izdanja. Koristim priliku da igračima, stručnom štabu, navijačima i svima onima koji su minule dvije decenije bili uz nas, da čestitam ovaj značajan jubilej”, rekao je Umičević, za kojeg svi kažu da je “i otac i majka” KKI “Vrbas”.

Prema njegovim riječima, KKI “Vrbas” je ponos Banjaluke, Republike Srpske, pa i regiona.

Inače, veoma je važno naglasiti da je košarka u kolicima izuzetno naporan i skup sport, i nije tajna da je najviše sredstava u klub uložio upravo Marinko Umičević, kao i Tvornica obuće “Bema”, koju ovaj ugledni privrednik uspješno vodi.

“Uvijek je lakše osvojiti nego zadržati osvojeno, tako da ne znam kakva budućnost nas čeka. Najvažnije je da je klub sve ovo vrijeme napredovao i to u svim segmentima. Značajnu pomoć imali smo i imamo od srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Vlade Republike Srpske na čelu sa Radovanom Viškovićem kao i od ministrice porodice, omladine i sporta Sonje Davidović kojima se ovom prilikom zahvaljujemo. Veliko hvala upućujem predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović, ministru zdravlja i socijane zaštite Alenu Šeraniću, ministrici finansija Zori Vidović, direktoru “Elektrokrajine” Draganu Čaviću i Dejanu Kusturiću, direktoru Fonda PIO koji je poslije zajedničkog sastanka kod gospođe Cvijanović promjenio pravlinik po kojem osobe sa invaliditetom imaju pravo na lako-aktivna invalidska kolica koja koštaju 6.200 maraka što je velika stvar, a ranije su imali pravo na iznos od 400 maraka”, istakao je Umičević koji je dodao kako se predsjednica Cvijanović angažovala i po pitanju ukidanja akciza na ortopedska pomogala.

U Košarkaškom klubu invalida “Vrbas” su naglasili da nikada neće zaboraviti dvojicu igrača Gorana Krsmanovića i Danijela Petrušića, te Gorana Đukića koji je jedno vrijeme bio trener kao i na potpredsjednika Luku Jeličića koji su prerano otišli sa životne i sportske scene ostavivši dubog trag u klubu.

“Ove godine smo napravili veoma uspješnu postavku povodom 20 godina postojanja kluba u Muzeju sporta, u okviru Sportskog centra Borik i ovom prilikom se zahvaljujem direktoru Nenadu Taliću i zaposlenima u centru, kao i predsjednici Cvijanović koja je otvorila postavku koja je bila izuzetno posjećena. I sami smo bili iznenađeni kada smo vidjeli šta smo sve postigli kada smo na jedno mjesto stavili sve medalje, pehare i priznanja”, dodao je prvi čovjek ovog uspješnog sportskog kolektiva.

Međutim, KKI Vrbas je više od sportskog kluba, to je sport za osobe sa paraplegijom i dječijom paralizom, te ovaj klub tim ljudima pruža rehabilitaciju i socijalizaciju.

“Zahvaljujući predsjednici Cvijanović, direktoru FZO RS Dejanu Kusturiću, ministru zdravlja RS Alenu Šeraniću uspjeli smo da riješimo da aktivni ljudi oboljeli od dječije paralize dobiju bolja i lakša kolica na raspolaganje i da na taj način olakšamo njihovu svakodnevnu aktivnost, rad i i bavljenje sportom i to je veliki iskorak. Tako da mi nismo samo sportski kolektiv, KKI “Vrbas” je daleko više od toga, mi smo pioniri u borbi za prava osoba sa invaliditetom. U Banjaluci smo najzaslužniji što su sve barijere uklonjene i što je osobama sa invaliditetom omogućen pristup sportskim, kulturnim i drugim objektima”, naglasio je Umičević.

Takođe, on se zahvalio i svim dosadašnjim trenerima i igračima kojih je bilo puno za ovih 20 godina, jer su svi dali svoj nemjerljiv doprinos.

“Dragi moji prijatelji neka nam je svima srećno ovih dvadeset godina, a i narednih koji će biti puni izazova, nadam se radosti i pobjeda. Ove godine smo dobili poziv da učestvujemo u Evroligi 1, imamo informacije da ćemo igrati Aba 2 ligu koja se organizuje prvi put za osobe sa invaliditetom tako da se nadamo i boljoj podršci. Trebalo bi nam dvoje troje kolica, rezervni dijelovi, jedan kombi…”, istakao je Umičević, koji i pored svih poslovnih, porodičnih, političkih obaveza, ima vremena i da se bavi sportskim radom i angažovan je u desetak sportskih klubova i saveza.

“Na kraju moram da zaključim da sve teže bitku bije srce u junaka jer bez kolica od titanijuma koja sama lete teško ćemo moći pratiti klubove iz BiH, a kamoli iz regiona. Vjerujte, da se ime “Vrbasa” sa poštovanjem izgovara u Evropi i to je velika satisfakcija i za Republiku Srpsku, grad Banjaluku i zahvaljujemo se Gradu Banjaluka na velikoj podršci i razumjevanju tokom svih ovih godina”, kazao je ovaj predani sportski radnik i dodao da jedina bitka koju nisu dobili u ovih 20 godina je bila bitka sa državom BiH, jer jedini u svijetu i dalje plaćamo punu stopu PDV-a na ortopedska pomagala (kolica, katetere, prozete, roho jastuče i ostalo ).

“Tu još nismo doživjeli razumjevanje i podršku, ali nada umire posljednja. Živjeli i neka nam je sa srećom”, poručio je Umičević i dodao da se u KKI „Vrbas“ mogu pohvaliti da posjeduju neophodnu opremu čija vrijednost dostiže do 300.000 maraka.

(N.Sp.)

 

 

 

Ostavite komentar