UniCredit Fondacija i UniCredit u BiH podržali 9 neprofitnih organizacija sa 30.000 EUR kroz projekat “Podrška djetinjstvu”

0
213

U decembru 2020. godine, već drugu godinu zaredom, UniCredit fondacija je pokrenula inicijativu „Poziv za Evropu“ s ciljem identifikovanja i podrške socijalnim projektima koji pomažu djeci u različitim evropskim zemljama u kojima UniCredit djeluje, izuzev Italije.

Od članica Grupe zatraženo je da UniCredit fondaciji do kraja drugog mjeseca 2021. osiguraju preglede relevantnih lokalnih projekata koji su se odazvali na poziv u svakoj zemlji, a stručni odbor kojeg je imenovala Fondacija odabrao je pobjedničke inicijative kojima će se dodijeliti ukupno 30.000 eura po državi, a koji će biti raspoređeni između pobjedničkih projekata.

Odabrano je 48 projekata koji će ovog puta dobiti podršku Fondacije u 12 UniCredit zemalja: Bosni i Hercegovini, Njemačkoj, Austriji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Rusiji, Srbiji, Slovačkoj i Sloveniji. To je uključivalo inicijative fokusirane na podršku dječjem obrazovanju i učenju, podsticanje inkluzije i pružanje posebnih objekata za njihove aktivnosti i zdravstvene potrebe.

Kroz projekat “Podrška djetinjstvu”, koji je bio je samo jedna od inicijativa koje se sprovode sa ciljem podrške projektima koji imaju širi društveni značaj, UniCredit Fondacija i UniCredit u Bosni i Hercegovini su podržali 9 neprofitnih organizacija i obezbijedili 30.000 EUR bespovratnih sredstva za podršku djeci i mladima.

·        Kroz inicijativu „Poziv za Evropu“ podržano 48 projekata iz 12 zemalja u kojima UniCredit djeluje

·        UniCredit i UniCredit Fondacija sa 360.000 eura podržali lokalne projekte za pomoć djeci

Pobjednički projekti u 2021. godini, na području Bosne i Hercegovine su:

1.     Udruženje porodica i prijatelja djece oboljele od leukemije i drugih malignih bolesti “Pipol” iz Tuzle – projekat: K.I.D.S. Centar kojim je predviđeno otvaranje dnevnog centra za psihosocijalnu pomoć i podršku, edukaciju i rehabilitaciju djece i mladih oboljelih i izliječenih od raka. K.I.D.S. Centar podrazumijeva sljedeće: K – Kancer free zonu za oporavak duše i tijela, I – Inkluziju djece oboljele i liječene od raka, D – Društvenu brigu kroz rehabilitaciju i resocijalizaciju, S – Support/podršku (psihološku, edukativnu, okupacionu, razvojnu).

2.     Udruženje “HO Međunarodni forum solidarnosti – Emmaus” iz Doboj Istoka – projekat: Rastemo zajedno kojim će se doprinijeti procesu socijalne inkluzije, razvoju kapaciteta djece i mladih i poboljšanju položaja djece iz ruralnih područja sjeveroistočne Bosne – opština Srebrenica, koji se samim geografskim položajem i socio-ekonomskom situacijom, nalaze u prilično nepovoljnoj situaciji, naročito po pitanju socijalnih aktivnosti.

3.     Udruženje roditelja osoba sa cerebralnom paralizom i drugim onesposobljenjima “Dlan” iz Zenice – projekat: Izgradimo zajedno bolju budućnost za sve kako bi se unaprijedio kvalitet života, socijalna zaštita djece sa poteškoćama u razvoju i njihovih porodica, kroz direktni rad stručnjaka i upotrebu nove tehnologije koja uključuje i nabavku Behringer aparata, koji omogućava korisniku da se vremenom bolje fokusira na aktivnosti korekcije govora i sluha.

4.     SPARK škola iz Mostara – projekat: STEM za sve koji podrazumijeva edukaciju djece štićenika J.U. Dječiji dom Mostar, te motivaciju djece za bavljenje STEM zanimanjima kako bi se lakše pripremili za budućnost, uz nabavku prijenosnih računara za štićenike doma. Pojam STEM dolazi iz engleskog jezika, a zapravo je akronim satkan od početnih slova četiri područja: science, technology, engineering i mathematics (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika). Predviđene aktivnosti ovog projekta uključuju edukativne radionice sticanja praktičnog znanja programiranja, robotike i elektronike.

5.     Udruženje za podršku samoodrživom razvoju „Green Ways Association“ iz Mrkonjić Grada – projekat: Prvo igralište za djecu u selu Pecka, gdje će se planiranom izgradnjom dječijeg igrališta obezbjediti sigurno mjesto za igru i bezbrižno djetinjstvo svim mališanima sela Pecka, kao i njegovim posjetiocima, čime će se ujedno poboljšati životni uslovi djece u ruralnim područjima, doprinoseći razvoju društvene infrastrukture, ulaganjem u gradnju i opremanjem igrališta za sportske i zabavne aktivnosti djece.

6.     Udruženje za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama „Zagrljaj“ iz Istočnog Sarajeva – projekat: Fizikalna terapija za članove Udruženja, kroz koji će se nabavkom adekvatne opreme za fizioterapeutske tretmane, omogućiti djeci i mladima sa posebnim potrebama višemjesečni tretman za jačanje mišićnog i motoričkog sistema. Na ovaj način će se doprinijeti unaprjeđenju kvaliteta života i socijalne zaštite djece sa poteškoćama u razvoju i njihovih porodica, te im omogućiti rad sa sertifikovanim fizioterapeutima.

7.     Udruženje Konjički klub Kentaur iz Banja Luke – projekat: Na konju preko prepreka, koji će kroz planirani program i aktivnosti škole jahanja, omogućiti djeci sa poteškoćama u razvoju i invaliditetom da unaprijede svoje zdravlje podsticanjem psihomotornih sposobnosti i steknu pozitivne navike boravkom u prirodi.

8.     Udruženje za pomoć i podršku djeci i licima sa poteškoćama u razvoju „Sunce nam je zajedničko“ iz Trebinja – projekat: Igrom do uspjeha obezbijediće djeci sa poteškoćama u razvoju, socijalnim i emocionalnim smetnjama senzornu sobu, koja će se koristiti u svrhe podrške ranom djetinjstvu, pružiti adekvatne terapije i smanjiti posljedice smetnji u razvoju.

9.     Udruženje „Tesla svijet obrazovanja“ iz Banja Luke – projekat: Uključi jezik, isključi distancu je fokusiran na organizaciju niza radionica za djecu iz porodica sa troje i više djece, iz oblasti engleskog jezika i psihologije. Kroz učešće djece u psihološkim radionicama asertivne komunikacije, pripremom brošura i materijala za djecu i njihove roditelje, olakšaće se problemi u vezi sa socijalnom distancom i izmijenjenim sistemom školovanja prouzrokovanim pandemijom Covid-19.

‘’Izuzetno smo posvećeni unaprjeđenju kvalitete života naših građana, a posebno djece. Poziv ‘’Podrška djetinjstvu’’ koji realiziramo u saradnji sa UniCredit Fondacijom, ima poseban značaj u dobu pandemije, koja je ugrozila rad mnogih udruženja posvećenih radu s našim najmlađim sugrađanima. Drago nam je što imamo priliku podržati važne projekte i što smo stabilan partner našeg društva.”, ovim povodom je izjavila Amina Mahmutović, predsjednica uprave UniCredit Bank’’.

“Mi u UniCredit-u vjerujemo da samo ako radimo prave stvari, možemo i poslovati dobro. S tim u vezi, izuzetno sam ponosan što smo kroz projekat “Podrška djetinjstvu” u ovim novim uslovima poslovanja, nastavili podržavati naša lokalna udruženja posvećena pružanju podrške novijim generacijama. Zajedno gradimo put ka budućnosti podržavajući važne projekte i pokazujući visok stepen empatije i solidarnosti sa sugrađanima i zajednicom u kojoj živimo i radimo”, ovim povodom izjavio je Gordan Pehar, predsjednik Uprave UniCredit Bank Banja Luka.

Maurizio Beretta, predsjedavajući UniCredit fondacije, komentisao je: „Inicijativa Poziv za Evropu omogućava nam da nastavimo podizati svijest o dječjim potrebama na našim teritorijama širom Evrope, dalje ohrabrujući sve naše lokalne banke da aktivno prate i uključuju se u relevantne projekte solidarnosti u svojim zajednicama. To je u skladu s našim zajedničkim ciljem pružanja podrške potrebama svih lokalnih zajednica u kojima djelujemo i neprestano radimo na stvaranju pozitivnog društvenog uticaja u našim zemljama.”

O UniCredit Bank

S ukupnom aktivom od 5.970,7 miliona KM i kapitalom od 880,8 miliona KM, Banka upravlja mrežom od 74 poslovnica i pokriva cijeli teritorij Bosne i Hercegovine, zbog čega je UniCredit Bank dostupna svakom klijentu u svakom većem gradu i mjestu BiH. (podaci sa 30.06.2020.)

O UniCredit Grupi

UniCredit je snažna paneuropska grupa sa jednostavnim modelom komercijalnog bankarstva i potpuno integriranim Korporativnim i investicijskim bankarstvom, koja svojoj širokoj franšizi klijenata nudi jedinstveno poslovanje putem prodajne mreže u zapadnoj, centralnoj i istočnoj Europi.

UniCredit nudi lokalnu stručnost, kao i međunarodni doseg i prati i podupire svoje klijente širom svijeta, pružajući klijentima pristup vodećim bankama na svojih 13 tržišta kao i u drugih 16 svjetskih država.  UniCredit europska mreža banaka posluje u Italiji, Njemačkoj, Austriji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Rusiji, Srbiji, Slovačkoj, i Sloveniji.

Kontakt:

Selma Riđanović Kenović                                   

Direktor – Marketing i komunikacije

Zelenih beretki 24 / 71 000 Sarajevo

Tel: +387 33 491 728

Fax: +387 33 491 692

e-mail: [email protected]

 

Naida Alić Kuduz

Odnosi s javnošću

Zelenih beretki 24 / 71 000 Sarajevo

Tel: +387 33 491 876

e-mail: [email protected]

 

Aldijana Barlov

Odnosi s javnošću

Zelenih beretki 24 / 71 000 Sarajevo

Tel: +387 33 491 724

e-mail:[email protected]

Ostavite komentar