UOČI SASTANKA PAŠINJAN – ALIJEV: Jermenija optužuje Azerbejdžan za teritorijalne pretenzije

0
182

Uoči sastanka s azerbajdžanskim predsjednikom Ilhamom Alijevim, armenski premijer Nikol Pashinyan optužio je Baku da ima “teritorijalne ambicije”, sugerirajući da azerbejdžansko vodstvo želi preuzeti zemlju pod kontrolom Jerevana.

Govoreći u utorak, Pashinyan je odbacio koncept izgradnje “zangezurskog koridora”, azerbejdžanskog prolaza kroz armenski teritorij.

Azerbajdžan se sastoji od dva odvojena, nepovezana područja, s eksklavom Nakhchivan odvojenom od ostatka teritorija. Da biste putovali između dva dijela Azerbajdžana, morate proći kroz Armeniju.

Kako bi riješio ovaj problem, Baku je predložio stvaranje “zangezurskog koridora”, koji bi dio armenske zemlje (provinciju Syunik) stavio pod kontrolu Azera, omogućavajući ljudima da izbjegnu potrebu prolaska kroz armensku graničnu kontrolu. Jerevan je odbio taj prijedlog.

“Azerbajdžan svojim djelovanjem pokazuje da Baku ima teritorijalne ambicije u odnosu na Armeniju. Šta znače koridor Zangezura ili istočni Zangezur? Tko sastavlja ove pojmove? Tvrdili smo i nastavit ćemo tvrditi da nećemo raspravljati o pitanjima u logici koridora”, rekao je Pashinyan.

Prema premijeru, Azerbajdžan ima “agresivno ponašanje” koje se mora obuzdati “putem međunarodne poluge”.

Pashinyanove optužbe dolaze samo nekoliko dana prije nego što bi se trebao sastati s Alijevim u Sočiju, u razgovoru kojem je posredovao ruski predsjednik Vladimir Putin. Moskva je treća strana odgovorna za pomoć dvjema susjednim zemljama u održavanju mira, a Rusija je čak poslala mirovne snage.

(Klix)

Ostavite komentar