Uprava Šuma RS ostala nijema i gluva: ŠG Oštrelj-Drinić prije godinu i po upozorilo na probleme

0
791

Rukovodstvo Šumskog gazdinstva “Oštrelj-Drinić” u opštini Petrovac je prije više od godinu i po dana upozorilo Direkciju Javnog preduzeća “Šume RS” da će to gazdinstvo imati problema u poslovanju, odnosno da će zbog naslijeđenih gubitaka i sječe mimo planova iz prethodnih godina, poslovati sa gubitkom, te da će čak i plan poslovanja biti u gubitku.

Međutim, i pored svega toga, Uprava “Šuma RS” je ostala nijema punih 20 mjeseci, nije ponudila ni jedno jedino rješenje za prevazilaženje te situacije i sada, nakon toliko vremena u kojem nisu prstom mrdnuli da pomognu ŠG “Oštrelj Drinić”, žele da mijenjaju njegovo rukovodstvo, koje aposlutno nije odgovorno za negativno poslovanje.

Naime, čitav problem je nastao kada su na čelu ovog nekada veoma uspješnog gazdinstva, koje ima ogroman potencijal, bili kadrovi DNS-a, a koji su, prema tvrdnjama radnika ove šumarije, desetogodišnji plan sječe posjekli za nekoliko godina, pa je sadašnjem rukovodstvu ŠG “Oštrelj Dinić”, na čelu sa direktorom Sretkom Stankovićem, ostalo da se “uklopi” u minimalnu sječu i pokrije gubitke iz prehodnog perioda vladanja DNS-a, uz podršku lokalnog Demosa. U takvoj situaciji, pozitivan rezultat nije bio moguć nikako, pa su se morali praviti čak i negativni planovi poslovanja za godinu unaprijed, dok Direkcija “Šuma RS”, koja obiluje resorima i stručnjacima iz oblasti šumarstva nije prstom mrdnula da im pomogne u rješenju problema.

Ono što je poznato i dokazivo je činjenica da su još polovinom 2021. godine predstavnici ŠG “Oštelj Drinić”, čiji je direktor tada tek četiri pet mjeseci bio Sretko Stanković, obavjestili Upravu “Šuma RS” da slijede problemi u ovom gazdinstvu u 2022. godini, jer se radilo o posljednjoj, desetoj, godini takozvanog uređajnog perioda, odnosno desetogodišnjeg plana sječe.

E sada, pošto je u prvim godinama tog uređajnog perioda kada su Drinićem vedrili i oblačili kadrovi i “stručnjaci” Demosa i DNS-a posječeno više nego što je planirano, rukovodstvu šumarije je te 2021. godine ostalo da u tih godinu i po dana bukvalno “od čačkalice stvori trupac”, što je nemoguća misija. Zato je rukovodstvo ŠG “Oštrelj Drinić”, da bi se uklopili u taj desetogodišnji plan, bilo primorano da izvrši doznaku za čak 17.000 kubika četinara manje.

“Tada smo rekli da će plan biti negativan i da ćemo poslovati negativno o čemu svakako postoje pisani tragovi, kao dokaz. U vrijeme kada smo pravili plan za 2022. godinu, prva verzija plana i ona realna je bila da je plan bio negativan za više od milion maraka, iz čega se na vrijeme moglo vidjeti da ćemo imati ogroman problem. Tada smo išli sa smanjivanjem na troškova kako bi minus u planu bio manji. Međutim plan je ostao negativan. Svi su znali da će rezultat biti negativan godinu i po dana ranije. I to se nije moglo izbjeći, što takođe svi znaju”, pričaju nam radnici ovog šumskog gazdinstva, koji su učestvovali u radu rukovodstva, te su odlično informisani i posjeduju dokaze za sve ove tvrdnje.
Prema njihovim riječima, tek tada su se javili iz Uprave preduzeća “Šume RS”, te su predložili da se u tom negativnom planu navede da će gazdinstvo ostvariti dodatne prihode po osnovu licitacija, i to u iznosu od oko 400.000 maraka.

“Međutim, kao što nam je svima dobro poznato, pa i nama običnom narodu, u2022 godini dolazi do poskupljenja svega na tržištu. U ovom slučaju došlo je do poskupljenja svega onoga što gazdinstvo troši, od goriva, dijelova. Osim toga i troškovi na platama radnika usled povećanja koja su se desila u prošloj godini, su povećani”, kazao nam je jedan od radnika i dodao da na te troškove, izazvane velikom inflacijom, šumsko gazdinstvo nije moglo uticati i da to apsolutno svi znaju i moraju da shvate.

Pored toga, radnici pričaju i da im je poznato i da je rukovodstvo gazdinstva na čelu sa Stankovićem na sve načine pokušavalo da poveća prihode i ovu šumariju izvede iz problema u koje su je gurnuli prethodni rukovodioci, mahom kadrovi DNS-a.

“Tokom te godine smo dva puta od Uprave “Šuma RS” tražili povećanje cijene sortimenta, jer je situacija na tržištu to dozvoljavala i time bi značajno smanjili minus, odnosno poravili stanje u gazdinstvu. Tražen je i aneks šumsko privredne osnove. Do aneksa, ali ni to povećanja cijena ipak nije došlo, nisu reagovali iz Direkcije, ali zato brzo reaguju kada treba smijeniti našeg čovjeka sa mjesta direktora, i to poštenog i stručnog čovjeka, Sretka Stankovića, kojeg radnici vole. E, to nećemo dozvoliti i to smo svima pokazali, pa neka probaju opet”, dodaju u glas radnici.

Prema njihovim riječima, na sve to ćutanje i odbijanje da se ponudi bilo kakvo rješenje za spas gazdinstva, došao je novi udarac na gazdinstvo, jer je inspekcija zabranila sječu i lišćara i četinara u četiri odjela, zbog navodno većeg intenziteta doznake, iako je taj intenzitet bio veći na nivou odjela samo za lišćare.

“Ono što je posebno bitno, a o čemu su svi upoznati, je da nije premašena ni doznaka ni sječa. Obustava zbog rješenja inspekcije se desila u septembru i oktobru kada ovo gazdinstvo bilježi najveću proizvodnju. Zato je izvršenje bilo 94 odsto za dovoz i otpremu, odnosno 92 odsto za sječu. I na kraju, zbog licitacije koja nije bila 400.000 KM nam je dodato na minus pa se rezultat umjesto realnih 563.320 KM, sada prikazuje kao 963.320, što nije tačno”, dodali su radnici ovog gazdinstva, koji su ogorčeni činjenicom da njihovom gazdinstvu više od 20 mjeseci apsolutno niko nije htio da pomogne i prepustio ih samim sebi, da se bore. A oni su to tako i prihvatili i krenuli u borbu za svoje gazdinstvo, za svog direktora, za svoje selo i za sebe.

Da oni i njihov direktor, u normalnim okolnostima za poslovanje, bilježe odlične rezultate, pokazala je 2021. godina, prva godina mandata direktora Stankovića koju je ŠG ” Oštrelj-Drinić” završilo sa pozitivnim rezultatom. Te 2021. godine šumsko gazdinstvo je Opštini Petrovac isplatilo 913.764 KM, od toga 451.858 KM kao dug koji je naslijeđen iz 2020. godine, doprinosi i plate 1.583,399 KM od toga 269.654 kao dug iz prethodne 2020 godine. Pored toga, dobavljačima je plaćeno u 2021. godini, za koju se tvrdi da je bila negativna, 3.285.000 KM. Dug iz 2020. je bio 735.000 KM. Treba podsjetiti da je zbog loših vremenskih uslova te godine bilo velikih poteskoća u realizaciji plana, ali je pored svih izmirenih obaveza, prije svega prema radnicima, državi, dobavljačima i izvođačima, na kraju 2021. godine gazdinstvo poslovalo pozitivno sa 67.996 KM, te nema govora o neznanju, nestručnosti, ne htijenju, lopovluku i sličnim lažnim optužbama na račun mladog i stručnog direktora Sretka Stankovića.

A koliko radnici cijene njegov rad, stručnost i zalaganje, pokazalo se u pokušaju njegove smjene prethodnog mjeseca. Naime, radnici ŠG „Oštrelj Drinić“ su odmah po saznanju da će njihov omiljeni direktor biti smijenjen zbog navodnog negativnog poslovanja obustavili rad i započeli štrajk ispred upravne zgrade ove firme. Štrajk je započet u ranim jutarnjim časovima, kada su radnici tijelima blokirali ulazak u upravnu zgradu ove šumarije, a potom su dovezli teške mašine i mehanizaciju, koju su parkirali na sve ulaze u zgradu ŠG „Oštrelj Drinić“, čime su željeli pokazati da ne daju svog sadašnjeg direktora i da neće novog direktora. Radnici su tada poručili da je Stanković, inače šumarski inženjer, veoma stručan, mlad i zaljubljenik u prirodu, odlično rješenje za tamošnju šumariju i ističu da je jedini on popravio stanje u ŠG „Oštrelj Drinić“ nakon svih dubioza i lopovluka prethodnih rukovodstava. Zato su istakli da nema apsolutno niti jednog razloga za njegovu smjenu, a kako bi se tu doveo neki stranački kadar i uhljebio.

„Nama ovdje ne treba neko iz Banjaluke ili bilo kojeg drugog mjesta, ko će ovdje dolaziti jednom ili dva puta sedmično na posao i koga ovaj naš kraj uopšte ne zanima. Imali smo mi takvih direktora do sada nekoliko i svi oni su doveli ovu našu šumariju, od koje žive stotine porodica, na rub propasti. Mi želimo našeg čovjeka, Sretka Stankovića za direktora, jer je to čovjek koji misli na svoje ljude, koji podržava svoje ljude, koji se bori za svoj kraj, za svoje radnike i njihove porodice koje opstaju ovdje zahvaljujući šumariji kojom on odlično upravlja. Nećemo dati direktora Sretka po cijenu svega, jer je unaprijedio rad šumarije, cijeni svakog svog radnika, ima odličan odnos sa svim radnicima, od običnog radnika do svog prvog saradnika. Malo je takvih, dobrih i čestitih ljudi kao što je naš direktor Sreto, kako ga svi zovemo“, poručili su u glas radnici.

A slike iz Drinića tih dana obišle su Srpsku i BiH, I posvjedočile su velikoj odlučnosti radnika, drvoprerađivača, većine stanovnika i boraca, ali i djece iz osnovne škole u Driniću, i zaposlenih iz drugih firmi i institucija, koji poručuju da ne žele da ovom firmom u Driniću upravlja bilo ko osim njihovog direktora Stankovića, čiji rad i zalaganje cijene iznad svega.

A da se situacija popravlja i da oni koji žele loše ovom gazdinstvu i hodaju po medijima i šire neistine, pokazuju i informacije da je uprkos svim opstrukcijama, bočnim udarima lokalnih političara i njihovih satelita iz DNS-a i Demosa, radnicima ovog šumskog gazdinstva isplaćena plata, uplaćeni doprinosi za dva mjeseca, te ostale tekuće obaveze.

“Mi radnici uopšte ne vidimo rješenje u kojekakvim Demosovim kadrovima iz naše opštine, jer su veoma nestručni, a da ne govorimo o DNS-ovim kadrovima, koji su nas sve i doveli u ovu situaciju. E sad, možda neko tim lokalnim “stručnjacima” iz Demosa i DNS-a i da da upravljaju ovim gazdinstvom, posebno zbog “dobrih” rezultata na posljednjim izborima. Sve je moguće”, kroz smijeh poručuju radnici ovog šumskog gazdinastva i ističu da od svoje borbe ne odustaju.

Ostavite komentar