VELIKI PRITISAK NA MKK „BANJA LUKA“: “Inspekcija zatvara karting sport”

0
383

Bura oko kartinga u Banjaluci se ne stišava. Naime, Republička uprava za inspekcijske poslove uručila je poziv za davanje izjave MKK „Banja Luka“, zbog organizovanja takmičenja „Karting liga“ održanog u avgustu ove godine. Iz Inspekcije su priznali da su poziv pomenutom Moto karting klubu uručili dan prije zakazanog saslušanja, što u Klubu smatraju kao jedan od načina Inspekcije da zatvori karting sport u Banjaluci.

MKK „Banja Luka“ oštro demantuje da ima bilo kakve veze sa ovim takmičenjem.

U Zapisniku o izvršenoj inspekcijskoj kontroli je navedeno da je nadzor vršen na osnovu predstavke u kojoj je između ostalog navedeno da je protiv MKK „Banja Luka“ vođen postupak, te da isti ne ispunjava uslove Zakona o sportu Republike Srpske, da navedeni klub ne poštuje pravila takmičenja i da prilikom organizovanja takmičenja nije izvršena prijava MUP-u, nije obezbijeđeno sanitetsko vozilo sa ljekarima i pratećom opremom, te da nisu angažovani sudije niti sportski funkcioneri, kao i da je pomenuti klub 14.08.2021. godine organizovao takmičenje „Karting liga“ bez prethodnog upoznavanja Ministartva porodice, omladine i sporta i granskog saveza.

Iz MKK „Banja Luka“ navode da im je pomenuto takmičenje potpuna nepoznanica, naročito zbog toga što u pozivu na davanje izjave nije naveden lokalitet gdje je održano takmičenje.

„Potpuno je besmisleno, nezakonito i neosnovano pozivati nas da se očitujemo o takmičenju o kojem ne znamo ništa. Da je isto organizovano u skladu sa imperativnim propisima vjerujemo da bi sa tom činjenicom bili upoznati , čak štaviše predstavnici našeg kluba bi bili učesnici istog“, navode iz MKK „Banja Luka“.

Iz ovog kluba naglašavaju da su Republičkoj upravi za inspekcijske poslove u više navrata ukazivali, dokumentima i činjenicama dokazivali na potpuno nelegalno organizovanje karting i drugih takmičenja iz oblasti automoblizma.

„Inspektoru za sport smo 11.11.2021. godine posljednjim podneskom potpuno i van svake razumne sumnje dokazali da je SAKS RS organizacija kojoj je shodno Zakonu o sportu Republike Sprske zabranjen rad, pa ovim putem tražimo da se nakon izvršene kontrole donese rješenje kojim će se SAKS RS zabraniti dalji rad jer je isti nezakonit, takođe očekujeo da se postupi u skladu sa kaznenim odredbama“, kažu iz MKK „Banja Luka“.

Prilikom poziva na davanje izjave iz Republičke uprave za inspekcijske poslove su tražili da im MKK “Banja Luka” dostavi sljedeću dokumentaciju: rješenje o upisu u sudski registar, rješenje o upisu u sportski registar, statut MKK „Banja Luka“, sportska pravila i kluba i dokaze o njihovoj primjeni u konkretnom slučaju, odluku o imenovanju lica ovlaštenog za zastupanje i kalendar takmičenja.

MKK „Banja Luka“ je dostavio Inspekciji Rješenje o upisu u sudski i sportski registar.

„Sportska pravila takmičenja, dokaz o primjeni istih, kao i kalendar takmičenja MKK ‘Banja Luka’ ne posjeduje, nije je iste dužan posjedovati, jer MKK ‘Banja Luka’ nikad nije organizovao niti jedno takmičenje na teritoriji Republike Srpske, za razliku od drugih sportskih udruženja, AMKK ‘Borac’ iz Banja Luke, a protiv koga su u dva predmeta OKJT Banja Luka otvorena istraga“, kažu iz MKK „Banja Luka“.

Iz MKK „Banja Luka“ ističu da je statut Udruženja dostavljen registarskom sudu kod registracije udruženja, da je rješenjem registracijskog suda isti potvrđen, te da kao takav predstavlja interni dokument koji inspekcija po službenoj dužnosti može pribaviti iz sudskog spisa.

„Predlažemo da postupajući inspektor zakaže novi termin u kome će subjekt nadzora pristupiti i potpisati novi i izmjenjeni zapisnik, u trenutnom zapisniku subjekt nadzora bespredmetno i neosnovano izlaže odgovornosti stavljajući nam na teret riječi koje nije nismo izrekli i radnju koju nismo učinili“, navode iz MKK „Banja Luka“.

(N.Sp.)

Ostavite komentar