VLADA NACIONALNOG SPASA: Mandat za formiranje nove italijanske vlade dobio Mario Dragi

0
192

Italijanski predsednik Serđo Matarela mandat za formiranje nove vlade dodelio je Mariu Dragiju.

Po strukturi ta će vlada biti tehnička, ali po ovlašćenjima to bi trebalo da bude neka vrsta “vlade nacionalnog spasa”, ili čak “prisilna uprava”. Matarela je večeras, obraćajući se javnosti, apelovao na Parlament da joj izglasa poverenje, jer jedino vlada s punim ovlašćenjima može eventualno izaći na kraj s iskušenjima pred koje je Italiju dovela, zdravstvena, socijalna i ekonomsko-finansijska kriza.

Suočen s neuspehom istraživačkog mandatara Roberta Fica, predsednika Zastupničkog doma, da pronađe većinsku formulu unutar stranaka dosadašnje vladajuće koalicije, Matarela je istom prilikom jasno rekao da bi izbori bili jedini prikladan izlaz iz sadašnjeg stanja, ali je objasnio zašto neće odmah raspustiti Parlament.

Naime, usledila bi dva meseca predizborne kampanje i četiri-pet meseci za konstituisanje novog saziva i formiranje vlade. Dakle, u tom bi slučaju barem do avgusta Italija imala vladu s ovlašćenjima ograničenima samo na već postojeće poslove.

Kandidat za premijera, Mario Dragi, je po struci ekonomista, bio je predsednik Evropske centralne banke od 2011 do 2019. godine.

(Jutarnji list)

Ostavite komentar