VRHOVNI SUD ŠPANIJE: Bivši katalonski lider oslobođen optužbe za pobunu

0
205

Vrhovni sud Španije odbacio je danas optužbe za pobunu protiv katalonskog lidera Karlesa Pudždemona, nakon što je reformom krivičnog zakona u zemlji ukinut taj zločin.

Pudždemon koji je u samonametnutom egzilu u Belgiji da bi izbjegao sudski proces u Španiji i dalje se suočava sa optužbama za neposlušnost i pronevjeru za koje je zaprijećena kazna zatvora do osam godina.

Za pobunu je bila predviđena maksimalna zatvorska kazna od 15 godina, prenio je Rojters.

Prethodni zahtjevi Španije da Pudždemon bude izručen tokom njegovih boravaka u Njemačkoj, Belgiji i Italiji su propali.

Sudija Vrhovnog suda Španije Pablo Ljarena naveo je u saopštenju da će podnijeti novi zahtjev za ekstradiciju belgijskim vlastima da mu se sudi po lakšim optužbama u zavisnosti od odluka sudova Evropske unije o tome da li Pudždemon ima imunitet i da li se ekstradicija može tražiti više puta.

Pudždemonov advokat Gonzalo Boje, kazao je da Ljarena ima problem da temeljnim pravima i političkim progonom.

– Ovo su moje krivične prijave. Ako vam se ne sviđaju, ja imam i druge – dodao je Boje, pozivajući se na citat koji se pripisuje komičaru Grouču Marksu.

Španija je izmijenila svoj krivični zakon krajem prošle godine kako bi uklonila istorijski zakon o pobuni, prema kojem su neki separatistički političari bili osuđeni i do 13 godina zatvora.

Španski premijer Pedro Sančez, koji je kasnije pomilovao osuđene, rekao je da bi taj potez trebalo dodatno da ublaži politički sukob između Madrida i bogatog sjeveroistočnog regiona Katalonije.

(Agencije)

Ostavite komentar