VUČIĆ: Neću ništa potpisati u Ohridu, to tvrde samo oni koji se raduju nesreći Srbije

0
199

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da sutra u Ohridu želi da razgovara o normalizaciji odnosa i o tome da Srbi i Albanci mogu normalno da razgovaraju i ponovio da sutra ništa neće potpisati.

Vučić je na skupu u Sremskoj Mitrovici odgovorio na to što, kako je rekao, neki kažu „idemo da ga sprečimo da sutra potpiše”.

„Sad vam kažem neću da potpišem ništa i baš ih briga. Mislite da se raduju, ne raduju se jer se raduju samo nesreći Srbije i radovali bi se da sam rekao nešto drugo. Hoću da razgovaram o normalizaciji, da možemo da razgovamo jedni sa drugima”, naveo je predsednik i građanima koji su skandirali Aco Srbine poručio da zna koliko imaju ljubavi i podrške, javlja Tanjug.

Podsetio je građane da su prethodnih nedelja od onih koji su nam, kako je rekao uništili zemlju, ostavili je bez fabrika, ćutali na pogrom, na paljenje crkava, kada su Albanci proglašavali nezavisnost, slušali i kako govore „ucenili su Vučića”.

Oni se raduju svakoj uceni koju dobije Srbija, rekao je predsednik i naglasio da „Vučića ne mogu da ucene”.

„Ucene me jednako kao i svakog od vas, kao građanina ove zemlje kao čoveka koji više od svega na svetu voli svoju Srbiju”, naveo je predsednik i dodao da ne mogu da ga ucene jer nemaju čime jer nema račune i vile u inostranstvu.

„A oni koji misle, polazeći od sebe, da tako lako možete da ucenjujete srpskog predsednika reći ću, ni vi svojim pretnjama, napadima, uvredama ne možete da me ucenite. Šta god radili braniću i čuvaću Srbiju od vas i od onih spolja koji hoće da je sruše po svaku cenu jer Srbija nema cenu i Srbiju volimo više od svega”, naglasio je predsednik Vučić.

On je pojedinim građanima poručio da ne treba da budu odgovorni.

„I nemojte više sa takvom lakoćom da ulazimo u sukobe ne zato što smo slabiji, mnogo smo jači nego što smo bili, već da znate nikome rat nije bio brat”, rekao je Vučić.

„Nemojte da nepodnošljivom lakoćom hrlimo u ludosti. Nemojte to kao Boga vas molim i ovo vam govorim ne kao neko ko traži podršku za izbore već kao predsednik Srbije koji očinski brine o svojoj otadžbini i zato vas molim da me pažljivo slušate, jer znam šta se danas desilo, znam šta će se zbivati, gde ovo vodi svet, zato vas molim da spustimo loptu i čuvamo svoju zemlju”, rekao je on.

Biće nam teže zbog naloga za hapšenje Putina

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će zbog naloga koji je izdao Međunarodni krivični sud u Hagu za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina sutra biti teža pozicija Srbije u Ohridu, kao i da ćemo zbog toga morati još bolje da promišljamo svaki svoj potez u budućnosti.

Moraćemo da budemo odgovorni i ozbiljni, poručio je Vučić i dodao da Zapad želi da izvrši dodatni pritisak na sve koji do sada nisu bili najoštrije okrenuti protiv Rusije.

„Sasvim je izvesno da svet klizi u dodatnu eskalaciju sukoba i ubrzavanje sukoba”, rekao je Vučić u obraćanju građanima, na Trgu Ćire Milekića, u okviru posete Sremskom okrugu, javlja Tanjug.

Vučić je rekao da se određene stvari zbivaju u svetu i da se nadvila i nad našom zemljom velika opasnost, ali da ima stvari o kojima javno ne može da govori, jer nije analitičar, već predsednik zemlje.

Kako je rekao, Zapad je pokazao da će ići do kraja i da se ne sekira previše zbog moguće eskalacije sukoba.

Vučić je rekao da će i jedna i druga strana igrati na sve ili ništa, odnosno da će ići do kraja, kao i da će posledice u svetu biti mnogo teže za sve.

„U Rusiji će to naići na javni podsmeh, a nije to stvar koja je ni za osmeh, a kamoli za podsmeh”, naveo je Vučić.

Kako je rekao, to govori da će još mnogo vode poteći Dunavom i Savom i Dnjeprom i Volgom, dok se krvavi sukob u Ukrajini ne zaustavi.

„To govori i da Zapad želi da izvrši dodatni pritisak na sve one koji do danas nisu bili najoštrije okrenuti protiv Ruske Federacije. Pogledajte samo promenu odnosa Turske, donekle i Mađarske, naših prijatelja, samo u poslednja tri dana. Odjednom su i jedni i drugi za Finsku u NATO, Turci zaustavljaju punjenje aviona američke proizvodnje pod ruskom zastavom. Što će reći do dolaska Si Đinpinga Zapad podiže i turski basen, kao dodatni odbrambeni bedem za zapadne vrednosti, razume se celu Evropu”, kazao je Vučić.

Tako, dodaje, svima šalju signal da ko misli da na bilo koji način flertuje sa Putinom, uopšte da razgovara ili razmišlja o Rusiji, da će snositi teške i užasno teške posledice.

„I kada ovo govorim, sasvim sam svestan situacije sa kojom ćemo mi morati da se suočimo ovde. I zbog ovoga danas, nama će i sutra u Ohridu biti teže nego što bi bilo, da nije bilo ovoga danas”, rekao je Vučić.

Zbog ovoga ćemo morati još bolje da promišljamo svaki svoj potez u budućnosti i da budemo odgovorni i ozbiljni, poručio je Vučić i dodao da se plaši da nismo daleko od izbijanja trećeg svetskog rata.

Moramo da se klonimo tuđih ratova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je Srbija jedna od retkih slobodnih i slobodarskih zemalja u svetu i da treba da živimo van ratnih sukoba i da se ne mešamo u sukobe velikih.

Na kraju jednodnevne posete Sremskom okrugu na mitingu u Sremskoj Mitrovici, Vučić je istakao da je svet postao drugačije i mnogo lošije mesto za život.

„Kao da su svi poludeli. Ni sa kim ne možete mirno i racionalno da razgovarate. Niko ne želi mir i predstoji nam još gore. Ništa nas dobro ne čeka u svetu po tom pitanju u narednom periodu, a mi moramo svoju Srbiju da nastavimo da gradimo, da dovodimo investitore, unapređujemo ekonomiju, povećavamo plate i penzije”, poručio je Vučić, javlja Tanjug.

Da bi sve to mogli da radimo, dodao je, potrebno je da sačuvamo mir i da budemo dovoljno pametni i jaki da se suprostavimo politici „lako ćemo” i nepodnošljivom lakoćom neodgovornosti u kojoj sve možete.

„Ne nasedajte ljudi na trikove. Imamo mi mnogo budala koji bi nas sa lakoćom uvukli u sukob, uvek objašnjavajući – pravi si Srbin ako učestvuješ na toj strani. Mali smo mi da bi nečemu doprineli, ali i suviše mali da bi smeli da dozvolimo da gubimo supstancu našeg naroda i decu, budućnost našeg naroda. To sebi više nikada ne smemo da dozvolimo”, naglasio je predsednik Srbije.

Dodao je da postoje neodgovorni koji kažu „prekinite da razgovarate i sklonite se od svega”, pa to smo i radili.

Poručio im je da samo kada su oni bili na vlasti, tada ništa nismo radili, tada smo se, kako je rekao, krili ispod stola, ispod nečije suknje i bežali od sopstvenog naroda i njegovih problema.

„Na današnji dan pre 19 godina ubijali su nam ljude, oni koji nam drže patriotske pridike, ćutali su, reč nisu izgovorili, već su isporučivali ljude na kilo u Haški tribunal. I ti mi drže pridike o patriotizmu”, poručio je Vučić.

Istakao je da moramo da razgovaramo posebno zato što mnogo njih želi da slomi kičmu slobodnoj i slobodarskoj Srbiji.

„Nemojte da brinete, znamo šta čuvamo, branimo i koje su nam crvene linije i još čvršće i odgovornije ćemo braniti našu zemlju. Moj poziv svima vama je da nam je potrebna mudrost i mir, a ne budalesanje i neodgovornost, jer samo tako možemo da ugrozimo svoju budućnost”, upozorio je Vučić.

Okupljenim građanima je najavio da će napraviti Opštu bolnicu u Sremskoj Mitrovici i dodatnih 17.000 kvadrata i da veruje da će dovesti još investitora u Mitrovicu, Irig i Šid i druge sremske opštine.

(politika.rs)

Ostavite komentar