Vučić u Sarajevu, Srbija donirala vakcine

0
348

Srbija je danas donirala BiH kontingent vakcina protiv virusa korona, koje je u Sarajevu uručio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsjednika Srbije dočekali su i poželjeli mu dobrodošlicu srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović, koji se sinoć javno zahvalio Vučiću na njegovom humanom gestu i pomoći građanima BiH.

U Vučićevoj pratnji nalazi se i ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar, prenosi RTRS.

Održan je i sastanak Vučića sa članovima Predsjedništva BiH.

Dodik: Odnosi BiH i Srbije dobri, ali ima dosta otvorenih pitanja

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je nakon sastanka članova Predsjedništva sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da su odnosi BiH i Srbije dobri, ali da ima dosta otvorenih pitanja o kojima je i danas razgovarano.

Dodik je rekao da je Vučić predložio da za 2-3 mjeseca bude održan otvoreni forum, odnosno samit Srbije i BiH upravo o tim pitanjima, što su članovi Predsjedništva BiH i prihvatili.

On je naveo da robna razmjena dobro funkcioniše, ali može biti daleko veća.

Dodik je zahvalo Vučiću na podršci u borbi protiv pandemije virusa korona vakcinama, podsjetivši da je zahvaljujući rukovodstvu Srbije medicinskim radnicima iz Republike Srpske omogućena vakcinacija u Srbiji, a Federaciji BiH doniran kontingent vakcina.

– Vidimo da donacije vakcina koje Srbija uputila zemljama regiona govori o dobroj politici Srbije – rekao je on.

Vučić je istakao da su vakcine Astra Zeneka donirane FBiH, ali da će Srbija donirati još vakcina i ostalih proizvođača ukoliko vlasti u BiH budu to tražili.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i hrvatski Željko Komšić zahvalili su Vučiću za donaciju.

Vučić: Koju god vakcinu tražite, Srbija će donirati

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na sarajevskom aerodromu da je Srbija obezbijedila 10.000 doza vakcine “Astra Zeneka” i da će donirati još vakcina ukoliko to vlasti BiH zatraže.

“Na vlastima je da vide način na koji će ih upotrebiti. Srećan sam da spasimo živote. Od ove četiri vakcine koje imamo, koju budu tražili građani BiH mi ćemo dostaviti”, poručio je Vučić.

On je apelovao na vlasti u BiH da “govore sve više jednim glasom prema Briselu” i zajednički ukažu na probleme, da ne optužuju jedni druge.

Vučić je naglasio da je na sastanku sa članovima Predsjedništva BiH inicrao da se organizuje veliki samit BiH i Srbije na svim nivoima administrativne vlasti obje zemlje.

“To bi trebalo da bude najveći samit, samit saradnje, povjerenja i da vidimo kako u budućnosti da otvorimo granice da bi ljudi mogli bolje da se osjećaju”, rekao je on.

(Srna)

Ostavite komentar