Za prvu fazu razvoja koridora rijeka Save i Drine do 30 miliona evra

0
245

Prijedlogom odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Svjetskoj banci – Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj, za prvu fazu Programa integrisanog razvoja koridora rijeka Save i Drine predviđeno je 30 miliona evra, saopšteno je iz Ministarstva finansija Srpske.

Kreditna sredstva za prvu fazu Programa, čija je realizacija planirana od 2020. do 2026. godine, odobravaju se Republici Srpskoj na rok otplate od 32 godine sa uračunatim periodom odgađanja plaćanja od sedam godina po referentnoj kamatnoj stopi od 0,82 odsto, navode u Ministarstvu finansija Srpske.

Program integrisanog razvoja koridora rijeka Save i Drine pripremila je Svjetska banka i predstavlja projekat regionalnog karaktera u koji su uključene sve države sliva rijeke Save.

Program će biti realizovan u okviru dvije uzastopne i djelimično preklapajuće faze sa pet učesnica – Srbijom, BiH, Crnom Gorom, Hrvatskom i Slovenijom.

U Ministarstvu finansija Republike Srpske ističu da je cilj Programa podržavanje integrisanog upravljanja međunarodnim koridorima Save i Drine s ciljem poboljšanja zaštite od poplava, unapređenja plovnosti Save i unapređenja upravljanja i postupaka kaskadnih brana na Drini za proizvodnju hidroenergije, kao i upravljanja poplavama i sušama, te unapređenja prirodnih vrijednosti i turizma.

Ratna dešavanja i nedostatak ulaganja u održavanje plovnog puta i razvoj plovidbene infrastrukture prouzrokovali su znatan pad prevoza i plovidbe Savom, nekada izuzetno važnim putnim pravcem.

Prevoz unutrašnjim plovnim putevima trenutno je 10 puta manje zastupljen od drugih vidova saobraćaja, zbog čega je neophodno ulaganje u njegovo poboljšanje.

Vodeni saobraćaj povoljniji je nego drugi vidovi saobraćaja, kao i ekološki prihvatljiviji.

Realizacija ovog projekta doprinijeće razvoju regionalne ekonomske saradnje na zapadnom Balkanu i pomoći u jačanju institucija i procedura kroz koje zemlje sliva rijeka Save i Drine sarađuju, navode u Ministarstvu finansija Republike Srpske.

Prijedlog ove odluke biće razmatran u nastavku 14. redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, koji je zakazan za sutra.

(Srna)

Ostavite komentar