ZAFRANOVIĆ: Kad sam se prvi put susreo sa Jasenovcem, bilo mi je neugodno što sam čovjek

0
192

Kontroverze su uvek išle uz Lordana Zafranovića. Da je miljenik partije, da je neprijatelj partije, da je hrvatski izdajnik, da je ovo i ono. Pa godine njegove emigracije. U Parizu i Pragu najviše, u Pragu u kojem je završio čuvenu akademiju.

Proteklih meseci dosta je bilo reči oko sukoba sa Gagom Antonijevićem i scenarijem. A prošle nedelje i susret sa patrijarhom Porfirijem.

U intervjuu za Nedeljnik, poznati režiser se osvrnuo na sastanak sa patrijarhom Porfirijem i ministarkom kulture Majom Gojković, kao i na procjene da je sada izglednije snimanje filma “Zlatni rez 42 (Deca Kozare)”.

– To je proces koji traje tri i po godine. Nastojimo da se stvore uvjeti za stvaranje toliko ozbiljnog filma. Naravno da u tom procesu postoje prijatelji ovog projekta ali postoje i njegovi protivnici. Danas su jedino države te koje finansiraju filmove, tako da su svi autori upućeni na naciju. Kako ja trideset godina živim u Češkoj, jasno je da plivam u praznom prostoru bez nacije. Hrvatska me, bar kad je o filmu reč, ne prihvata. Ovde u Srbiji, iako imam ogromnu publiku, ne pripadam jer ovde traje bitka srpskih režisera za svoj film i to je normalno. Isto mi je i u Češkoj, tako da moram da tražim određene saveznike koji bi mi pomogli da napravim film – objasnio je režiser.

– Patrijarha Porfirija znam odranije iz Zagreba kada je nastojao da na neki način napravi određene mostove između Beograda i Zagreba. Pričao sam mu da pripremam taj film i on se zainteresovao. Stvorilo se prijateljstvo i on nam pomaže da se taj film realizira. I naravno upotrebljava svoj autoritet da bi ljude iz politike privolio da učestvuju u projektu, a to je da napravimo film o logoru Jasenovac koji će biti prepoznatljiv za ceo svet – dodao je Zafranović.

– Kada sam se prvi put susreo sa Jasenovcem, bilo mi je neugodno što sam ljudsko biće shvativši šta je taj čovek napravio drugom čoveku u to doba rata – rekao je Zafranović.

(nedeljnik.rs)

Ostavite komentar