ZATLER: Dodik je pokazao da stvari može pokrenuti naprijed

0
204

Šef Delegacije EU u BiH Johan Zatler izjavio je da je predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik odigrao važnu ulogu da Predsjedništvo pomogne da se pokrene proces EU integracija u BiH.

“Pokazao je da stvari može pokrenuti naprijed. Tokom predsjedavanja je obezbijedio učešće u sporazumu o romingu, da možete komunicirati bez velikih naknada”, rekao je Zatler.

On je naveo da svakodnevno radi na približavanju BiH EU, te da se Dodik pokazao korisnim u mnogim slučajevima.

“Moj nadređeni, (potpredsjednik Evropske komisije Žozep) Borelj, proveo je pola dana na temi izgradnje mira sa najistaknutijim ličnostima. To je inspiracija, ali nije to samo po sebi dovoljno. Rane ne mogu zacijeliti ako ne vidimo aktiviranje i sa političkog nivoa”, izjavio je Zatler za N1.

Govoreći o činjenici da u Federaciji BiH već dvije godine nije formirana Vlada, on je istakao da je to neshvatljivo, te da nanosi šetetu demokratskom procesu.

“Nije to toliko strašno kao izborna krađa, ali je jednako loše. Pozivate ljude da glasaju, onda nemate sprovođenje izbornih rezultata. Opominjem odgovorne da poštuju volju glasača. To treba da bude dio razgovora i pregovora za 2021. godinu”, istakao je šef Delegacije EU.

On je pozdravio dogovor lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića i SDA Bakira Izetbegovića u vezi sa izborima u Mostaru, za koje je rekao da su proslava demokratije.

“Bio sam tamo, sreo se sa mladim ljudima, žele izaći na birališta. Važan je dan nakon izbora, sedmice i mjeseci, da se okrene nova stranica u Mostaru, da imamo gradsku upravu koja će početi rješavati probleme”, poručio je Zatler.

(Srna)

Ostavite komentar