BRZA I EKONOMIČNA RJEŠENJA ŽIVOTNOG PROSTORA: Stambeni kontejneri sve popularniji trend u gradnji

0
831

Kupovina ili izgradnja stambenog objekta jedno je od većih životnih pitanja za većinu nas, a napraviti dobar balans između želja i mogućnosti, a da pri tome kvalitet na trpi, veliki je izazov.

Posljednjih godina trendovi u gradnji se mijenjaju. Već duže vremena u svijetu vlada trend odabira stambenih kontejnera kao jedinica za svakodnevni život ili povremeni boravak tokom vikenda i odmora. Ovaj trend, polako ali sigurno, dolazi i na naše prostore.

Ekonomičnost i brzina

Nekoliko je ključnih razloga zbog kojih se sve više ljudi odlučuje za stambene kontejnre. Prije svega, tu su ekonomičnost i brzina. Okvirno govoreći, za postavku stambenog kontejnera, sa svim neophodnim elementima, izdvojićete do 50% manje novca nego za gradnju kuće sličnog projekta. Ako tome dodamo i informaciju da za stambene kontejnere nije potrebna građevinska dozvola, onda je jasno da će ušteda
novca, ali i vremena, biti još i veća.

Kada smo kod uštede vremena, to je još jedna od prednosti prilikom izbora stambenih kontejnera u odnosu na klasične zidane objekte. Svi mi dobro znamo da zidanje kuće može biti proces koji traje više mjeseci, godinu dana ili čak više godina i da može biti veoma iscrpljujući u smislu potrošnje novca ali i vremena. Ako se, pak, odlučite za stambeni kontejner, cijeli proces – od planiranja i projektovanja do postavke objekta koji je potpuno spreman za upotrebu, može biti završen za samo mjesec dana, u zavisnosti od toga da li ste odabrali osnovni ili kombinovani model.

Stambeni kontejneri definitivno donose novi koncept u projektovanju prostora za stanovanje. Prateći svjetske tokove, i naš region je počeo da prepoznaje sve prednsoti ovakve gradnje, pa je tako posljednjih decenija osnovano nekoliko firmi koje se bave projektovanjem i izradom ovakvih kontejnera. Ove firme iz godine u godinu bilježe sve značajnije rezultate i povećanje obima proizvodnje, što ide u prilog
činjenici da ovakva vrsta gradnje ima značajnu budućnosti na ovim prostorima.

Decenijama duga tradicija u Ekonomik group d.o.o.

Jedna od vodećih proizvođača kontejnera i modularnih zgrada u regionu je firma Ekonomik Group d.o.o iz Srebrenice, koja godišnje proizvede oko 2500 odvojenih modularnih jedinica. Sa tradicijom dugom više od 30 godina, Ekonomik je danas firma koja je u mogućnosti da odgovori i na najsloženije zahtjeve klijenata, pri tom poštujući sve standarde evropske proizvodnje.

Iz Ekonomika poručuju da rast njihovog poslovanja posljednjih godina sam za sebe govori o prisutnosti novih trendova u gradnji. Ova firma posjeduje proizvodnu halu od 2500m2 u Srebrenici, sa magacinskim dijelom od 12000 m2 za odlaganje gotovih proizvoda, što je rezultat rada na koji mogu biti ponosni.

Kada govorimo o mogućnostima projektovanja stambenih kontejnera, njih je bezbroj. U momentu kada pokažete interesovanje za ovakvu vrstu projekta, stručni tim kompanije će saslušati sve vaše želje i potrebe i na osnovu toga predložiti najbolje rješenje.

Tehničke karakteristike za kvalitetan i udoban prostor

Pored navedenih prednosti, ekonomičnosti i brzine, tu su i mnoge druge pogodnosti koje idu u prilog izboru ove vrste objekta. Prema dugogodišnjem iskustvu firme Ekonomik, ono što kupce najviše interesuje jeste kvalitet gradnje, odnosno tehničke karakteristike stambenih kontejnera i da li one mogu da zadovolje sve one elemente koji su potrebni za jedan kvalitetan i udoban stambeni prostor.

Kada govorimo o zidovima stambenih kontejnera, oni su napravljeni od savremenih sendvič panela i izolovani poliuretanom debljine 40 do 100 mm, po želji kupca, što je adekvatno klasičnom zidu od skoro pola metra debljine. Ovakvi objekti nude mogućnost primjene svih vrsta savremenih metoda za uštedu energije i tu nimalo ne zaostaju za klasičnim stambenim prostorima.

Dalje, u unutrašnjosti objekta se postavljaju električne instalacije na standardi način, zatim PVC stolarija i podovi, po izboru kupca, a pri tom nema apsolutno nikakvih ograničenja. Ovdje je važno napomenuti da, iako vam za postavku stambenog kontejnera nije potrebna građevinska dozvola, za sve druge priključke – vodu, struju, kanalizaciju, moraćete da pribavite odgovarajuću dokumentaciju kao i prilikom zidanja
kuće ili zgrade.

I na kraju, ali ništa manje važno, dolazimo do samog izgleda objekta i mogućnosti prilagođavanja i dorađivanja. Prednost naknadnih izmjena na ovakvim objektima je što izmjene ne moraju biti planirane od samog početka. Vremenom, ukoliko se javi želja i potreba za doraživanje u horizontalnom ili vertikalnom smijeru, ne morate da brinete da li će vaš objekat moći to da podnese, jer nema razloga za to. Dovoljno je da se kosultujete sa stručnim ljudima iz Ekonomika i zajednički odaberete odgovarajuće rješenje. Što se tiče otvora poput prozora i vrata, takođe ih možete birati prema vlastitiim afinitetima, a postoji i mogućnost izrade staklenih portala.

Iako je odabir vsrte stambene jedinice velika i teška odluka, kao što je konstatovano na početku, uz adekvatne informacije o svim mogućnostima na tržištu, ipak će biti lakše da napravite pravi izbor. Ako razmišljate o dugoročnom rješenju, ne samo za sebe nego i sa svoju djecu, važno je znati da stambeni kontejneri mogu trajati čitav jedan vijek.

Za sve ostale informacije i izradu najboljeg idejnog rješenja, predlažemo da se konsultujete sa vodećim proizvođačem kontejnera regionu i dobijete odgovore na sva vaša pitanja i nedoumice na sajtu Ekonomik.rs i kao Facebook stranici.

Ostavite komentar