Zatvoren 23. Međunarodni sajam gospodarstva – Mostar 2022.

0
249

Dvadeset treći međunarodni sajam gospodarstva – Mostar 2022, na kojem se predstavilo oko 750 izlagača iz 20 zemalja, zatvorio je svoja vrata.

Nakon dvogodišnje stanke zbog epidemije koronavirusa sajam, koji se organizirao i održavao u izazovnom vremenu (pandemija, rat u Ukrajini, kriza u svijetu…), po riječima organizatora, premašio je njihova očekivanja. „Samom činjenicom da se sajam održao nakon dvije godine stanke i u ovakvim kriznim vremenima je za nas uspjeh. Iznimno smo zadovoljni posjećenošću, a još više učinkom koji su polučili sudionici sajma, odnosno izlagači. Hvala svima koji su doprinijeli organizaciji sajma, kako izložbenog tako i konferencijskog dijela, a napose mome malom ali uistinu vrijednom timu stručnih ljudi koji su napravili pravi pothvat i Mostarski sajam ponovno vratili u sami vrh najboljih sajmova u regiji“ – kazala je direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak.

Zasluge za uspješno organiziran sajam u velikoj mjeri idu i zemlji partneru Mađarskoj, koja se na sajmu u Mostaru predstavila na Nacionalnom štandu s oko 40-tak izlagača.

Sajam je vratio optimizam i vjeru u normalan život kakav smo živjeli prije pandemije. Izlagači su iskazali jak poduzetnički duh, što je rezultiralo brojnim poslovnim dogovorima. Interes za nastup na sajmu pokazale su i zemlje koje ranije nisu bile prisutne u Mostaru, i najavile svoj dolazak dogodine.

Podsjetimo kako su na ceremoniji otvorenja Mostarskog sajma sudjelovali visoki izaslanici iz brojnih zemalja svijeta, čelnici zemalja iz okruženja kao i visoki predstavnici zemlje partnera, predvođeni ministrom vanjskih poslova i trgovine Péterom Szijjártóm. S govornice Mostarskog sajma, premijeri Hrvatske, Srbije, BiH i F BiH, Ana Brnabić, Andrej Plenković, Zoran Tegeltija i Fadil Novalić poslali su poruke mira, stabilnosti i međusobne suradnje zemalja regije, što je prenijelo oko 300 akreditiranih novinara, poslavši pozitivnu sliku iz Mostara u cijeli svijet. Velika zasluga za uspješnost Mostarskog sajma ide i Gradu Mostaru koji je predstavio Mostar budućnosti i bio suorganizator Prvog mostarskog ekonomskog foruma.

Tijekom sajma, održano je nekoliko iznimno posjećenih i značajnih konferencija, foruma, stručnih skupova, radionica i okruglih stolova, od kojih izdvajamo konferencije “Budućnost na sunce“, “Mogućnost suradnje između Mađarske i Bosne i Hercegovine i Mađarske u području industrije, zaštite okoliša i poljoprivrede“, „Brendiranje turističke destinacije Južni Jadran – Dolina Neretve i regionalno povezivanje“, te broje stručne skupove na temu turizma, kulture, marikulture, maslinarstva i novih tehnologija.

Na sajmu se govorilo u ulaganjima u BiH, korištenju europskih fondova, prekograničnoj suradnji, gastronomiji, zapošljavanju mladih i IT sektoru… Opću sajamsku izložbu, pratile su i tradicionalne podsajamske manifestacije Sajam turizma i Sajam knjige i nakladništva te raznovrstan kulturno-zabavni program za sve uzraste.

Dodijeljene su i nagrade najboljim vinarima, kao i priznanja za najuspješniji nastup na 23. Međunarodnom sajmu gospodarstva.

Zahvaljujemo se svim našim izlagačima i cijenjenim posjetiteljima što su svojim dolaskom obogatili sadržaj i ponudu Mostarskog sajma. Pozivamo ih da se vidimo i družimo i dogodine na istom mjestu na 24. međunarodnom sajmu gospodarstva – Mostar 2023.“ – poručili su organizatori sajma.

Priznanja za najuspješniji nastup

Po izboru stručno- ocjenjivačkog suda Mostarskog sajma, najuspješniji izlagači na sajmu bili su: M.T. ABRAHAM GROUP, GRAD MOSTAR, HRVATSKA POŠTA HP MOSTAR, NACIONALNI ŠTAND MAĐARSKE, PRVI KORAK- KONJIC, EMMESSE, EDNIL D.O.O., UNIS TELEKOM D.O.O. MOSTAR, LASTA/ VIOLETA i BH. TELECOM.

Posebna priznanja i zahvalnice za promociju gospodarstva i doprinos organizaciji 23. međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2022. dobili su:

HRVATSKA GOSPODARSKA KOMORA, PRIVREDNA KOMORA SRBIJE, VANJSKO-TRGOVINSKA KOMORA BIH, GOSPODARSKA KOMORA FBIH, J.P. HRVATSKE TELEKOMUNIKACIJE MOSTAR D.D. / ERONET i COMTRADE DISTRIBUTION D.O.O. SARAJEVO. Priznanja i zahvalnice najuspješnijima uručila je direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak, zahvalivši se svim izlagačima koji su došli na Mostarski sajam zaželjevši im puno uspjeha u daljnjem radu.

Tom prigodom potpredsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Marko Šantić, uručio je direktorici Mostarskog sajma Dalfini Bošnjak Povelju Gospšodarske komore Federacije BiH “Lumina Mostariensia” za izuzetan doprinos regionalnom povezivanju.

“Nagrada “Ilumina Mostariensia” ili “Svjetlost Mostara” je nagrada koja se dodjeljuje osobama za izuzetan doprinos u regionalnoj suradnji. Danas ovu povelju prima gđa Dalfina Bošnjak i ako je itko u gradu Mostaru zaslužio, u proteklih dvadeset godina tu nagradu za regionalno povezivanje je upravo ona” – obrazložio je Šantić.

Dodjelu nagrada na središnjoj pozornici u Paviljonu 1. Mostarskog sajma svojim nastupom obogatila je mađarska folklorna skupina.

Ostavite komentar