Završna konferencija USAID projekta „Diaspora Invest“ danas u Sarajevu

0
84

Završna konferencija USAID projekta „Diaspora Invest“ održava se danas u Sarajevu.

Na skupu je učešće uzelo preko 150 učesnika online i uživo. Događaj je otvorio ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson.

Prezentacije uključuju panel-diskusiju sa investitorima iz dijaspore, mladim učesnicima ljetne prakse, te učesnicima programa prenosa znanja i posredništva.

Događaj će biti zatvoren susretom direktorice Misije USAID-a u BiH Courtney Chubb sa predstavnicima lokalnih zajednica – članica Mreže lokalnih zajednica – partnera Biznis centra bh.dijaspore.

Od aprila 2017. godine do danas USAID je kroz projekat „Diaspora Invest“ podržao 164 kompanije koje su u ovom periodu stvorile 1571 novo radno mjesto i preko 54,4 miliona konvertibilnih maraka novih investicija u BiH.

Projekat je takođe osigurao podršku u posredovanju domaćih kompanija za izlazak na međunarodno tržište, organizovao pilot projekte ljetne prakse za novu generaciju dijaspore, razviju mrežu mentora koji pomažu sart-up inicijativama u BiH, te uspostavio Biznis centar bh.dijaspore za podršku investitorima.

Investitori iz dijaspore dolaze iz 22 zemlje svijeta, a njihova ulaganja u BiH pokrivaju 64 lokalne zajednice.

Na konferenciji učestvuje i „Ekonomik group“ iz Srebrenice koja se bavi proizvodnjom montažnih kontejnera. Ova kompanija nudi funkcionalna rješenja svima koji uz minimalno uložene resurse žele da riješe pitanje životnog ili poslovnog prostora.

Sa preko 2500 odvojenih modularnih jedinica, koliko “Ekonomik group” godišnje proizvede i zabilježenim rastom obima proizvodnje i rezultata poslovanja, ova srebrenička kompanija danas je prepoznatljiva firma u regionu, sa mogućnošću da poštujući sve standarde evropske proizvodnje odgovori i na najsloženije zahtjeve klijenata.

Bojan Rankić, direktor „Ekonom group“ rekao je da je prilikom dolaska ove kompanije u Srebrenicu USAID ponudio pomoć koja je bila od velikog značaja.

„Zahvaljujući mašinama koje smo kupili uz pomoć USAID-a danas radimo oko 200 kontejnera mjesečno“, istakao je Rankić.

Prema njegovim riječima, ovakvi projekti su od velikog značaja.

„USAID radi zaista profesionalno. Nadam se da će u budućnosti biti više ovakvih projekata u BiH i da će se privrednici prijaviti i učestvovati“, navodi Rankić.

(A.M.)

 

Ostavite komentar