ZBOG ZEMALJA SA NISKIM STOPAMA: 130 država u svijetu podržalo globalni porez

0
258

U svetu je 130 država podržalo dogovor o globalnom minimalnom porezu za kompanije, za šta se zalaže predsednik SAD Džozef Bajden da bi se multinacionalne kompanije sprečile da izbegavaju poreze prebacivanjem dobiti u zemlje s niskim poreskim stopama.

To je pokušaj rešavanja izazova koje stvara globalizovana i digitalizovana svetska privreda gde dobit može da se prebacuje preko granica i kompanije mogu da zarađuju onlajn na mestima gde nemaju sedište podložno oporezivanju.

Po sporazumu, traži se globalni minimalni porez od najmanje 15 odsto, ključna stvar za koju se zalagao Bajden koji pokušava da za SAD prikupi više sredstava za infrastrukturu i čistu energiju.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen rekla je da je ovo „istorijski dan“, ali još treba da se razrade tehnički detalji i sporazum može da stupi na snagu najranije 2023. godine.

Sporazum kojeg je objavila Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), sa sedištem u Parizu, predviđa oporezivanje dela dobiti najvećih globalnih kompanija u zemljama gde posluju onlajn, ali tamo mogu i da nemaju fizičko prisustvo.

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer nazvao je to „najvažnijim međunarodnim poreskim sporazumom veka“.

Razne zemlje, predvođene Francuskom, već su počele da uvode jednostrane „digitalne poreze“ usmerene na američke tehnološke gigante kao što su Amazon, Gugl i Fejsbuk.

Po sporazumu, oni će se saglasiti da povuku te poreze koje Amerikanci smatraju nefer trgovinskom praksom, i uključe se u globalni pristup.

(Agencije)

Ostavite komentar