ZVANIČNO: Njemačka priznala da je počinila genocid u Namibiji početkom 20. vijeka

0
208

Njemačka je u petak priznala da je za vrijeme njene kolonizacije Namibije počinjen genocid te su se obvezali isplatiti više od milijardu dolara za tamošnje nacionalne projekte.

Prvi genocid 20. stoljeća kako ga povjesničari nazivaju počinjen je u razdoblju između 1904. i 1908. godine kada su njemački vojnici ubili više desetaka tisuća stanovnika ove zemlje. Većina ubijenih pripadala je autohtonim plemenima Herera i Name, piše HINA.

Iako je već ranije službeni Berlin priznao da su zločini počinjeni sve do sada su odbijali isplatiti izravnu odštetu. Da je genocid u Namibiji počinjen priznao je i ministar vanjskih poslova Republike Njemačke Heiko Maas koji je izjavio da se ti događaji trebaju nazvati pravim imenom, odnosno da je počinjen genocid.

“Ove ćemo događaje sada, iz današnje perspektive, nazvati njihovim pravim imenom: genocid”, rekao je u svojoj izjavi njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

Namibija je pod Njemačkom vlašću bila u razdoblju između 1884. godine i 1915. godine. Ministar Maas je izjavio i da će za počinjene zločine od namibijskih vlasti tražiti oprost.

“U svjetlu njemačke povijesne i moralne odgovornosti, za počinjena “zlodjela” ćemo tražiti oprost od Namibije i potomaka žrtava”, rekao je Maas.

(kroativ.at)

Ostavite komentar