UniCredit podržava “Sat za planetu Zemlju” 14. godinu zaredom: Svjetla će se ugasiti u 45 zgrada širom UniCredit Grupe

0
401

U subotu, 27. marta u 20:30 sati po srednjoevropskom vremenu, UniCredit će ugasiti svjetla u 45 zgrada u 14 zemalja Grupe (Bosna i Hercegovina, Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Njemačka, Mađarska, Italija, Rumunija, Rusija, Srbija, Slovenija, Slovačka i Ujedinjeno Kraljevstvo) na šezdeset minuta, i na taj način obilježiti četrnaestu godinu podrške akciji „Sat za planetu Zemlju“. Ovo je globalni pokret organizovan od strane Svjetske organizacije za zaštitu prirode (WWF) koji ujedinjuje ljude kako bi preduzeli mjere u vezi s pitanjima zaštite okoline i pomogli u zaštiti planete.

Giuseppe Zammarchi, direktor za održivost UniCredit Grupe, rekao je: “Naš godišnji doprinos „Satu za planetu Zemlju“ dio je širih napora UniCredita da podrži održivost i preduzme mjere protiv klimatskih promjena. Posvećeni smo smanjenju uticaja našeg poslovanja na okolinu, kao i pružanju pomoći našim klijentima u prelasku na niskokarbonsku ekonomiju i ekonomiju otpornu na klimatske promjene. Održivost je dio naše DNK strukture i temeljna vrijednost banke i nastavljamo dalje integrisati ESG strategiju u sva područja naših aktivnosti i poslovanja. U 2020. godini UniCredit je postigao smanjenje za 60% u pogledu GHG-a (emisije gasova sa efektom staklene bašte) u poređenju sa 2008. godine, s dugoročnim ciljem smanjenja od 80 posto do 2030. godine.”

Daljnji primjer snažne posvećenosti održivosti jeste partnerstvo UniCredita s online platformom Treedom, koja omogućava sadnju drveća na daljinu, te praćenje njihovog rasta putem interneta. Ova je inicijativa pokrenuta je 2020. godine i njen cilj je stvaranje UniCredit šume koja će imati najmanje 90.000 novih stabala posađenih u Italiji, Kolumbiji, Haitiju, Keniji, Madagaskaru i Tanzaniji. UniCredit šuma će doprinijeti smanjenju CO2 na globalnom nivou za oko 20.542.500 kg tokom sljedećih 10 godina, što je jednako emisijama koje proizvodi 4.400 automobila svake godine.

Kao dio ove važne internacionalne inicijative i UniCredit Bank Banja Luka će i ove godine podržati „Sat za planetu Zemlju“ gašenjem svjetla u 20:30 na zgradi Centrale u Banjoj Luci.

Ostavite komentar