Amerikanci optužuju Južnu Afriku da Rusima prodaje oružje, Pretorija negira

0
190

Predsedništvo Južne Afrike ocenilo je danas kao „razočaravajuće” optužbe američkog ambasadora u Pretoriji da je zemlja u decembru isporučila oružje i municiju Rusiji.

„Izjava ambasadora potkopava duh saradnje i partnerstva dve zemlje, a nisu pruženi nikakvi dokazi koji bi podržali te optužbe”, navodi se u saopštenju.

Predsedništvo je ocenilo da je „razočaravajuće” što je američki ambasador Rojben Brigeti „usvojio kontraproduktivni stav u javnosti”.

Brigeti je ranije danas optužio Južnu Afriku da pruža vojnu podršku Rusiji, uprkos njenoj proglašenoj neutralnosti u sukobu sa Ukrajinom.

Ambasador izjavio je lokalnim medijima da su SAD uverene da su „oružje i municija utovareni” na ruski teretni brod koji je bio kod Kejptauna početkom decembra, „pre no što je krenuo za Rusiju”.

„Naoružavanje Rusa je izuzetno ozbiljno i ne mislimo da je to pitanje rešeno. Voleli bismo da Južna Afrika počne da praktikuje svoju politiku nesvrstavanja”, dodao je ambasador.

Južna Afrika nije zvanično stala ni na jednu stranu posle početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, a taj rat je pokrenuo velike sankcije zapadnih zemalja Rusiji.

Upitan o pouzdanosti američkih obaveštajnih podataka o utovaru na brod, ambasador je odgovorio da su podaci „solidni”.

(Agencije)

Ostavite komentar