Azerbejdžan prekinuo primirje sa Jermenijom, Vašington izrazio “duboku zabrinutost”

0
180

Azerbejdžan je saopštio danas da je uspostavio kontrolni punkt na koridoru Lačin nakon pucnjave na granici između azerbejdžanskih i jermenskih snaga.

Azerbejdžan je saopštio da je uspostavio kontrolni punkt zbog toga što Jermenija navodno koristi put za transport oružja.

Jermenski zvaničnici su rekli da Azerbejdžan postavlja „ilegalni kontrolni punkt na mostu Hakari na koridoru Lačin, jedinom putu preko Azerbejdžana koji povezuje Jermeniju sa Nagorno-Karabahom.

Ministarstvo odbrane Jermenije saopštilo je da je vojnik Artjom Pogosjan ubijen jutros kada su azerbejdžanske snage otvorile vatru na jermenski položaj u Sotku, jermenskom selu na istoku jezera Sevan.

Azerbejdžan je negirao da je ubio jermenskog vojnika.

Azerbejdžan je tvrdio da su jermenski vojnici pucali na azerbejdžanske jedinice u okrugu Lačin, što je Jermenija demantovala.

Nagorno-Karabah je međunarodno priznat kao deo Azerbejdžana, ali njegovih 120.000 stanovnika su pretežno etnički Jermeni koji su se otcepili od zvaničnog Bakua u ratu 1990-ih.

Američki Stejt department saopštio je danas da je „duboko zabrinut” zbog toga što je Azerbejdžan uspostavio kontrolni punkt na koridoru Lačin, jedinom kopnenom putu do spornog regiona Nagorno-Karabah.

Vlada Sjedinjenih Država je ocenila da je uspostavljanjem kontrolnog punkta podriveno nastojanje da se uspostavi poverenje u mirovni proces, preneo je Rojters.

(Agencije)

Ostavite komentar