Bajden položio zakletvu i postao 46. predsjednik Amerike (VIDEO)

0
339

Džozef Bajden i zvanično je postao 46. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, nakon što je na inauguralnoj ceremoniji ispred Kapitola u vašingtonu položio zakletvu.

Nakon polaganja zakletve Bajden je počeo da plače.

Senatorka Ejmi Klobučar otvorila je prethodno ceremoniju ispred Kapitola u Vašingtonu.

Nakon toga svjetski poznata zvijezda Ledi Gaga izvela je himnu Sjedinjenih Američkih Država.

U svom prvom govoru nakon polaganja predsjedničke zakletve Bajden je rekao da je demokratija prevladala, što su prisutni na ceremoniji ispred Kapitola burno pozdravili.

“Ovo je dan Amerike. Ovo je dan demokratije”, rekao je 46. predsjednik SAD i dodao da je upad u Kapitol prije dvije sedmice “ugrozio vrijednost američke demokratije” i uzdrmao temlje Kapitola.

Bajden je rekao da je su Amerikacni “ponovo naučili da je demokratija dragocjena” i da je “u ovom trenutku prevladala”, prenio je Bi-Bi-Si.

“Zahavljujem prethodnicima iz obje stranke koji su danas ovdje”, rekao je novi predsjednik. Ceremoniji su prisustvali bivši predsjednici Bil Klinton, Džordž Buš i Barak Obama.

Bajden je rekao da je razgovarao telefonom i sa nekadašnjim predsjednikom Džimijem Karterom (96) i odao mu počast na službi kojoj je posvećen čitavog života.

Govoreći o izazovima sa kojima će se suočiti njegova administracija, uključujući pandemiju i uspon “bijelih supremista”, Bajden je rekao da će se suprotstaviti svim preprekama i da će ih savladati.

“Za to je potrebna stvar koja je najteže uhvatljiva od svega u demokratiji: jedinstvo”, naglasio je Bajden.

On je rekao da zna da govor o jedinstvu nekima može da izgleda naivno ovih dana i da zna da su snage podjele među Amerikancima duboke i stvarne, te da nisu ništa novo.

“Jedinstvo je put kojim treba ići naprijed”, napomenuo je novi predsjednik SAD i opisao američku istoriju kao “konstantnu borbu” između ideja koje se izgovaraju i stvarnosti koja se živi.

On je pozvao na više uzajamnog poštovanja u društvu i rekao da “galama treba da utihne”, te da se “spusti temperatura”.

Bajden je ukazao na činjenicu da je Kamala Heris postala prva žena na poziciji potpredsjednika u američkoj istoriji.

Inauguraciji 46. američkog predsjednika Džoa Bajdena nije prisustvovao njegov prethodnik Donald Tramp.

(Glas Srpske)

Ostavite komentar