BIVŠI ŠEF OBAVJEŠTAJACA: Izrael je na ivici građanskog rata

0
143

Nadav Argaman, bivši šef izraelske obavještajne službe Shin Bet, upozorio je da je njegova zemlja na ivici građanskog rata zbog masovnih protesta protiv vladinog plana za reformu pravosuđa, prenosi Anadolija.

“Moram reći, bojim se da smo na ivici građanskog rata“, rekao je Argaman Radiju izraelske vojske.

Shin Bet je interna obavještajna služba u Izraelu, koja je također odgovorna za hapšenje i ispitivanje Palestinaca.

Komentarišući plan za reformu pravosuđa koji je pokrenula izraelska vlada, na čelu s premijerom Benjaminom Netanyahuom, Argaman je rekao da “svaki zakon koji ne zahtijeva široki konsenzus odvešće državu Izrael u haos”.

Agenti poslali pismo Netanyahuu

“Ako zakon bude usvojen, mi ćemo biti druga zemlja”, rekao je Argaman.

On je također pozvao čelnike sigurnosnih i obavještajnih službi u Izraelu da zatraže od Netanyahua da zaustavi plan reformi.

Stotine bivših obavještajnih agenata u Izraelu pozvale su ove sedmice vladu premijera Benjamina Netanyahua da obustavi svoj kontroverzni plan za reformu pravosuđa.

Grupa od 800 bivših agenata Shin Bet poslala je pismo Netanyahuu i ministru odbrane Yoavu Gallantu tražeći od njih da odlože plan.

Reforma pravosuđa

Argamana je na čelo Shin Beta 2016. godine imenovao upravo Netanyahu, a agenciju je vodio pet godina.

Izrael je posljednjih mjeseci u političkim previranjima zbog planirane reforme pravosuđa. Protivnici te reforme smatraju je uplitanjem u pravosuđe i pokušajem da se smanje ovlaštenja pravosudne u korist izvršne vlasti.

Izraelska opozicija optužuje Netanyahua, kome se sudi po optužbama za korupciju, da je koristio reviziju sudstva kako bi se zaštitio od sudova.

Netanyahu poriče optužbe i odbacuje bilo kakvu vezu između izmjena u sudstvu i njegovog slučaja.

(Agencije)

Ostavite komentar