Bojan Rankić: ”Ekonomik” je pozitivna priča iz Srebrenice

0
608

Želja za povratkom u svoj rodni kraj i težnja da ekonomskim jačanjem, novim radnim mjestima i osiguranom egzistencijom, Srebrenici ponovo udahne život, kod mladog Srebreničana Bojana Rankića nametnula je ideju o pokretanju biznisa, sa jasnom vizijom suživota i prosperiteta svih njenih građana.

Bez obzira na etničke podjele u ovom malom gradu, smještenom u privredno nedovoljno razvijenom, podrinjskom dijelu Republike Srpske, njegova kompanija „Ekonomik grup“ danas proizvodi prepoznatljive građevinske kontejnere i zapošljava 88 radnika, srpske i bošnjačke nacionalnosti, koji zajedničkim radom, kolegijalnošću i međusobnim uvažavanjem šalju pozitivan primjer suživota i nižu poslovne uspjehe.

Dok potvrde uspješnog poslovanja, prepoznatljivosti i kvaliteta pristižu i gotovo svih dijelova Evrope, za Banjaluka.net Rankić se prisjetio svog povratka u Srebrenicu, prvih koraka u biznisu i početaka poslovanja koji dio svjetskog trenda donosi u Republiku Srpsku, a prepoznatljive proizvode plasirati na brojna regionalna i evropska tržišta.

 

Bojan Rankić

„Rođen sam u Srebrenici, ali kao i mnogi drugi kao 6-godišnji dječak u toku rata sam morao napustiti ovaj gradić. Znao sam da je samo otvaranjem novih radnih mjesta i sigurnom egzistencijom moguće razmišljati o povratku u radni kraj, što je bila velika želja kako moje porodice, tako i brojnih drugih Srebreničana. Zajedno sa Jovom Brekićem, 2006. godine osnivam ‘Ekonomik’, kao firmu za izvođenje završnih radova u građevinarstvu. Uvidjevši da na tržistu nema dovoljne ponude kvalitetnih građevinskih materijala, dvije godine kasnije ‘Ekonomik’ kao samostalna radnja donosi odluku da otpočne njihovu proizvodnju, sve do 2014. godine kada pokrećemo proizvodnju kontejnera u Srbiji“, prisjetio se Rankić.

Početak uspješne poslovne priče u Srebrenici

Početak proizvodnje građevinskih kontejnera, kao nove djelatnosti na našim prostorima nije bio nimalo lak, ali konstantan, marljiv i uporan rad doprinijeo je da „Ekonomik“ kontejneri ubrzo postanu prepoznatljivi na tržistu Srbije.

Paralelno sa početkom proizvodnje u pogonima kampanje u Srbiji, zbog svoje ekonomičnosti, funkcionalnosti i širokog spektra mogućnosti upotrebe, građevinski kontejneri se za kratko vrijeme rangiraju na sam vrh svjetskih trendova, zbog čega se u „Ekonomiku“ ubrzo javlja potreba za proširenjem proizvodnje.

„Potreba za širim obimom proizvodnje, navela nas je na razmišljanje da svoju proizvodnju usmjerimo i na zemlje regiona. Blizina granice sa Srbijom i broj kvalifikovane radne snage, uz moju privrženost zavičaju kojem je potrebna pomoć u svakom pogledu prelomili su da proizvodnju pokrenemo u Srebrenici. Tada ispisujemo prvu stranicu ‘Ekonomik’ uspješne priče u Srebrenici“, priča Rankić.

Ekonomik Group d.o.o

Poslovni uspjesi koje je kompanija nizala, nedugo zatim su je glorifikovali kao jednu od najperspektivnijih kompanija u istočnom dijelu Srpske, a njeni proizvodi za kratko vrijeme od osnivanja firme svoje mjesto pronašli su u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, a kao dokaz kvaliteta i pristupačnosti cijena je i sve češća saradnja sa zemljama Evropske unije, Austrijom i Njemačkom.

Boro Kapetanović i Bojan Rankić

„Naši kontejneri su stambenog, sanitarnog i magacinskog tipa. Korištenje kontejnera, kako u privrednom tako i u stambenom sektoru u zapadnoj Evropi je na mnogo većem nivou, nego što je to kod nas na Balkanu. Upravo zbog toga je i naš prioritetni cilj upoznati potencijalne kupce i prednosti koje oni ostvaruju korišćenjem naših kontejnera. Kada se uzme u obzir da za naše proizvode nisu potrebne posebne građevinske dozvole i da je cijena našeg proizvoda višestruka povoljnija od zidanih objekata slične veličine, postaje potpuno jasno zasto je potražnja za kontejnerima u stalnom porastu“, ističe Bojan Rankić, vlasnik „Ekonomik grup“.

Poslovna orijentacija „Ekonomik grup“

Još od samog početka vizija kompanije bila je prosperitet, sigurna primanja i obezbjeđivanje jednakih uslova za sve njene zaposlene, što je spriječilo preslikavanje podjela karakterističnih za Srebrenicu posmatrajući je demografski ili politički. Poslovnim uspjesima kompanije tako danas u istoj mjeri doprinose i Srbi i Bošnjaci, koji ne osvrćući se na nacionalnu različitost učestvuju u ekonomskom oporavku Srebrenice.

Jovo Brekić, Mladen Grujičić i Bojan Rankić

„Ponosni smo na multietičnu orijentaciju naše kompanije, kako u sastavu zaposlenih tako i naših spoljnih saradnika. Zapošljavamo 88 radnika, naših sugrađana i tako zajednički, ne osvrćući se na nacionalnu različitost dajemo svoj doprinos ekonomskom oporavku Srebrenice, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine u cjelini. Uspjeli smo da svim zaposlenim obezbijedimo dobre uslove za rad, redovna primanja i ista prava za sve, što su glavni uslovi za pozitivnu radnu atmosferu. Od osnivanja firme do danas nismo imali niti jedan incident ili nesuglasicu među zaposlenim i sigurni smo da će to tako i ostati“, rekao je Rankić.

Tokom pandemije povećan obim proizvodnje

Iako je pandemija virusa korona, zbog obustave i poslovanja u ograničenim uslovima, ugroženog zdravlja zaposlenih, glavobolje zadala i mnogim svjetskim gigantima, kompanija „Ekonomik“ je i za vrijeme pandemije radila punim kapacitetom.

„Čak smo uspjeli i povećati proizvodnju. Fabrika radi u dvije smjene, strogo se pridržavamo mjera nadležnih institucija, tako da možemo biti srećni da smo imali samo nekoliko zaposlenih sa manjim simptomima korona virusa. Zdravlje i bezbjednost naših zaposlenih nam je na prvom mjestu“, smatra Rankić.

Društvena odgovornost i solidarnost kompanije „Ekonomik“ posebno je došla do izražaja nakon razornog zemljotresa, koji je 29. decembra pogodio Hrvatsku, a koji se zbog greografske blizine u značajnoj mjeri osjetio i bez krova ostavio brojne porodice u Kostajnici i Kozarskoj Dubici.

Kompanija „Ekonomik“ tada je jednoj od porodica sa područja opštine Kostajnica koja je najviše pogođena u zemljotresima dodijelila stambeni kontejner, a vlasnik kompanije poručio da će i dalje nastaviti da pomaže najugroženijem stanovništvu iz Republike Srpske i Hrvatske.

Pomoć Vlade Republike Srpske i lokalne vlasti

Iskustvo sa lokalnom zajednicom i republičkim institucijama Rankić opisuje kao pohvalno i dodaje da postoji spremnost i dobra volja vlasti da pomogne ovom sektoru.

Radovan Višković u posjeti kompaniji “Ekonomik grup”

„Naša kompanija imala je posršku i institucija Republike Srbije i Republike Srpske čiju smo pomoć imali u samom početku. Počastvovani smo posjetama premijera Srpske Radovana Viškovića i ministra za privredu Vjekoslava Petričevića koji su takođe prepoznali značaj naše kompanije i njenih prozvoda za privredni razvoj Republike Srpske. Zahvalni smo na njihovoj spremnosti da pomognu u daljem razvoju kompanije“, rekao je Rankić.

Milorad Dodik i Aleksandar Vulin u posjeti kompaniji “Ekonomik grup”

Aleksandar Vulin i Petar Đokić u posjeti kompaniji “Ekonomik grup”

Podršku u radu kompanije, kao pozitivnog primjera poslovanja i odnosa među zaposlenima dao je i američki ambasador u BiH Erik Nelson nedavnom posjetom kompaniji.

„Svojom posjetom njegova ekselencija Erik Nelson ukazao nam je veliku čast prepoznavši naše vrijednosti i značaj kompanije za razvoj Srebrenice i cijele regije. Američka ambasada je podržala neke projekte ove kompanije i radujemo se ako i u buduće budemo ostvarivali saradnju u cilju poboljšanja privrednog razvoja Srebrenice“, dodaje Bojan Rankić.

Erik Nelson u posjeti kompaniji “Ekonomik grup”

Govoreći o planovima za budućnost i poslovanju kompanije u specifičnim uslovima uslijed pandemije virusa korona, Rankić zaključuje da bez obzira na sve poteškoće koje su zadesile cijeli svijet, moramo gledati pozitivno u budućnost.

„Naš cilj je jasan. Pozicioniranje kompanje prepoznatljive u cijeloj Evropi po kontejnerima koji imaju višestruku namjenu, odličan kvalitet, pristupačnu cijenu i zadovoljne kupce“, zaključio je Rankić.

(Banjaluka.net)

Ostavite komentar