BUDITE OPREZNI SA PLAĆANJIMA: Prevaranti su najaktivniji tokom praznika

0
57

Visa, jedan od svjetskih lidera u digitalnom plaćanju, objavila je praznično izdanje izvještaja o prijetnjama koje predviđa povećanu aktivnost prevaranata tokom sezone praznika u transakcijama s karticom i transakcijama bez kartice. Novi izvještaj identifikuje popularne taktike prevara koje se očekuju između novembra 2023. i januara 2024. zbog povećanja aktivnosti e-trgovine i lične potrošnje u maloprodaji i ugostiteljstvu.

Istorijski podaci i transakcije pokazuju da akteri prijetnji vrebaju potrošače tokom sezone praznika.

Podaci Vise pokazuju da su kod najpopularnijih kategorija trgovaca na koje ciljaju prevaranti stope prevara tokom praznika 2022. porasle 11 odsto u odnosu na stopu prevara izvan praznika te su za to vrijeme zabilježile porast od osam odsto u odnosu na prethodnu godinu. U prazničnom izdanju izvještaja o prijetnjama upozorava se da će akteri prijetnji nastojati iskoristiti povećani interes i hitnost potrošača u pronalaženju ponuda i jedinstvenih poklona. Najvažniji nalazi izvještjaja uključuju digitalne prevare, phishing i socijalni inženjering, ATM/POS prevare, zaobilaženje jednokratne lozinke (OTP) i fizičku krađu.

“Prevaranti se cijele godine pripremaju za sezonu praznične kupovine, iskorištavajući povećanu aktivnost i potrošače koji katkad postaju nepažljivi i “spuštaju gard” u potrazi za savršenim poklonom. U Visi su predani sigurnosti i pouzdanosti, uz konstantno praćenje prijetnji, čak i tokom najvećeg prometa u godini. Potrošači mogu biti mirni ove praznične sezone znajući da Visin tim stručnjaka radi danonoćno kako bi spriječio prevare”, rekao je Pol Fabara, glavni direktor za rizike u Visi.

Tokom proteklih pet godina kompanija je uložila više od deset milijardi američkih dolara u tehnologiju, uključujući tehnologije za smanjenje prevara i povećanje sigurnosti mreže. Više od hiljadu stručnjaka štiti Visa mrežu od zlonamjernog softvera, zero-day napada i insajderskih prijetnji – 24 sata dnevno, sedam dana u sedmici, 365 dana u godini. Zapravo, u prvih šest mjeseci 2023. Visa je pomogla u proaktivnom blokiranju prevara u iznosu od 30 milijardi dolara, spriječivši mnoge da ikad saznaju da su u opasnosti od potencijalne lažne transakcije.

“Podstičemo potrošače da ostanu oprezni tokom ove sezone i razmisle o tome gdje kupuju i s kim dijele svoje podatke kako bi bili sigurni”, poručili su iz Vise, prenosi “ICTbusiness”.

Ostavite komentar